Šport > Kolesarstvo
113753 ogledov

Padec rdeče majice in izjemna poteza Primoža Rogliča, kateri se klanja svet

Remco Evenepoel Reševalni pas/Twitter
Primož Roglič se je držal nenapisanega pravila, katerega pa so v preteklosti številni že kršili.

V Španiji trenutno poteka 12. etapa letošnje Vuelte. Zaradi trase, ki je sicer razgibana, a postreže z zelo zahtevnim vzponom šele v samem zaključku, je bilo za pričakovati, da bo razburljiv zgolj zaključek etape.

Pestro je bilo sicer na začetku, ko je glavnina nadzorovala večino pobegov, tako da je do slednjega prišlo šele po 40 kilometrih. Ko si je kar 32 kolesarjev v begu privozilo kar 12 minut prednosti, je postalo jasno, da se bodo ubežniki udarili za etapno zmago, medtem ko se bodo na zadnjem vzponu med seboj pomerili najboljši kolesarji v skupnem sešetevku.

A kljub vsem pričakovanjem je bilo zelo pestro že dobrih 50 kilometrov pred ciljem, ko je na enem izmed zavojev padel nosilec rdeče majice Remco Evenepoel. Belgijec je potreboval nekaj trenutkov, da je prišel k sebi, zamenjal kolo, nato pa se je v spremstvu svojih sotekmovalcev lotil lova za glavnino.

Med kolesarji velja nenapisano pravilo, da se v primeru padca nosilca rdeče majice, ali katerega izmed glavnih favoritov, ritem umiri in se počaka na nesrečnega kolesarja. A gre zgolj za nenapisano pravilo. V preteklosti smo že neštetokrat videli, kako ekipe ravno takšne trenutke izrabijo, da se znebijo glavnih favoritov.

Le kdo se ne spomni, kako je Alberto Contador dobil Tour, ko je napadel najboljšega kolesarja dirke Andyja Schlecka ravno v trenutku, ko je imel težave z verigo? Ali kako so ekipe napadle Toma Dumoulina, ko je slednji vodil na Giru in je moral opraviti nujno potrebo?

Tudi Slovenec Primož Roglič je že okusil podobno stvar, saj je Movistar pred tremi leti napadel Slovenca, vodilnega na Vuelti, ko je bil slednji ujet v množičen padec na eni izmed zadnjih etap dirke. Prav tako je Roglič izgubil dirko Pariz-Nica v lanskem letu, ko ga je ekipa Bora-Hansgrohe skupaj z drugimi moštvi napadla po enem izmed padcev ter tako skupno zmago privozila Maximilianu Scachmannu, medtem ko je potolčeni Roglič sam neuspešno lovil glavnino.

Toda Roglič je znova pokazal, da je dosti večji športnik od svojih rivalov, saj se je tempo glavnine skorajda ustavil, da je lahko Evenepoel brez večjih težav znova priključil. S tem je seveda največ izgubil ravno Roglič, ki je v skupnem seštevku najbližji mlademu Belgijcu in bi si danes lahko privozil ogromno razliko, če bi Jumbo-Visma navila ritem in Evenepoel ne bi uspel ujeti glavnine.

Primož je tako znova dokazal svoje športno srce, saj rajši izgubi dirko, kot da bi jo dobil na nešporten način.

Komentarjev 4
  • nezemljan 21:18 01.september 2022.

    ... rogla the king ...

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 17:45 01.september 2022.

    Ravno zarad takih potez je Roglič človek in veliki športnik, kar pa ne mormo rečt za pogaćarja, ki je presranec in pokvarjenec med kolesarji!

Sorodne novice