Šport > Kolesarstvo
512 ogledov

Eden Rogličevih najtežjih nasprotnikov zaradi korone zapušča Vuelto

Simon Yates Profimedia
Britanec Simon Yates je po pozitivnem testu že zapustil Vuelto.

Britanski kolesar Simon Yates (BikeExchange-Jayco) je končal nastope na dirki po Španiji. Zmagovalec Vuelte iz leta 2018 je bil pred današnjo etapo pozitiven na novi koronavirus in je že zapustil kolesarska karavano.

30-letni kolesar naj bi čez noč začutil blažje simptome, medtem ko je sredin jutranji test odkril okužbo s koronavirusom. Ekipa ima glede koronavirusnih okužb ničelno toleranco, tako da je njihov prvi zvezdnik moral zapustiti dirko.

Po desetih etapah je bil zadnji zmagovalec Vuelte pred začetkom Rogličeve dominance na petem mestu, za vodilnim Belgijcem Remcom Evenepoelom (QuickStep) je zaostajal 4:50 minute, medtem ko je za Primožem Rogličem (Jumbo-Visma) zaostajal dobri dve minuti, od stopničk in tretjeuvrščenega Enrica Masa (Movistar) pa ga je delila minuta in 47 sekund.

Od začetka dirke po Španiji je bilo pozitivnih že 16 kolesarjev, izmed katerih je Simon Yates zagotovo najbolj odmevno ime ter prvi kolesar, ki je meril na visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Britanec je še v torek odvozil enega svojega najboljših kronometrov ter preizkušnjo končal na sedmem mestu ter se povzpel v skupnem seštevku vse do petega mesta, v sredo pa ga je dočakal šok.

Simon Yates | Avtor: Profimedia Profimedia

Za nesrečnega Simona Yatesa je to sicer že druga velika tritedenska dirka, katero mora predčasno končati zaradi okužbe s koronavirusom, potem ko je predlani odstopil že z Gira. Odstop Britanca je tudi ogromen udarec za avstralsko ekipo BikeExchange-Jayco, ki nujno potrebuje točke za obstanek med kolesarsko elito, saj bi se prav lahko zgodilo, da izgubi svoj WorldTour status.

Simon Yates je tekom kariere na velikih tritedenskih dirkah zbral že dve etapni zmagi na Touru in belo majico za najboljšega mladega kolesarja, na Giru je dosegel kar šest etapnih zmag ter ga leta 2021 s tretjim mestom končal na stopničkah, medtem ko je skupni zmagi na Vuelti dodal še dve etapni zmagi. Zaradi vseh teh dosežkov je pred dirko tudi veljal za najresnejšega tekmeca našega Rogliča in mladega Belgijca Evenepoela.

Simon Yates | Avtor: Profimedia Profimedia

V generalni razvrstitvi Roglič sredino najverjetnejšo sprintersko preizkušnjo pričakuje na drugem mestu. Trikratni zaporedni zmagovalec španske pentlje med letoma 2019 in 2021 za Belgijcem Evenepoelom zaostaja 2:41 minute, drugi Slovenec Jan Polanc (UEA Team Emirates) pa je po odstopu Yatesa trenutno na 24. mestu (+15:13).

Primož Roglič na Vuelti 2022 10. etapa Vuelte Šport Nov udarec za Rogliča, zaostanek se je povečal Ethan Hayter Vuelta Šport Že 12 pozitivnih na Covid, dirko zapušča tudi vrhunski kolesar Primož Roglič Vuelta Šport Udarec za udarcem, nova slaba vest za Rogliča Primož Roglič Jumbo-Visma Šport Slovenski prvak se je pridružil Rogliču
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice