Šport > Kolesarstvo
3792 ogledov

Tako zahtevna naloga čaka Rogliča, ogrožena tudi rdeča majica

Primož Roglič Profimedia
Roglič danes prvič letos brani majico vodilnega na Vuelti, katero pa bi znala Jumbo-Visma namerno prepustiti kateri drugi ekipi.

Kolesarji na španski Vuleti bodo danes tekmovali v peti etapi. Potem ko si je v torek privozil rdečo majico vodilnega, bo slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič danes prvič na letošnji izvedbi španske dirke branil skupno prvo mesto. Pred tekmeci ima več kot deset sekund naskoka.

Roglič, član ekipe Jumbo Visma, je v ponedeljek s sprintom v zadnjih tristo metrih dobil etapo od Vitoria-Gasteiza do Laguardie, s tem pa ob bonifikacijskih sekundah, ki jih je prejel pred tem na gorskih ciljih, tudi več kot deset sekund naskoka v skupnem seštevku.

Skupno ima Roglič pred današnjim nadaljevanjem dirke v Baskiji 13 sekund naskoka pred moštvenim sotekmovalcem Američanom Seppom Kussom, tretji je Britanec Ethan Hayter iz ekipe Ineos Grenadiers, ki zaostaja 26 sekund.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Jumbo Visma tako nadaljuje prevlado z uvodnega dela Vuelte v severni Evropi, ko so Roglič in druščina odlično unovčili nastop in zmago v uvodni ekipni vožnji na čas v Utrechtu. Po prvi etapi je bil tako v rdečem Nizozemec Robert Gesink, po drugi njegov rojak Mike Teunissen, pred selitvijo v domovino dirke pa še Italijan Edoardo Affini.

A kot je že omenil Zasavec, je najpomembneje, da se rdečo majico nosi na ulicah Madrida, medtem ko prej slednja ni tako pomembna. Tako so se že pojavila prva ugibanja, da bi na eni izmed prihodnjih etap Jumbo-Visma lahko prepustila rdečo majico kateri izmed drugih ekip, če bi beg sestavljali kolesarji, ki realno gledano Primožu ne morejo konkurirati v gorah.

Primož Roglič Strokovnjak: Šport "To lahko uspeva le kolesarju, ki nosi ime Primož Roglič"

Danes udeležence Vuelte sicer čaka še ena podobno zahtevna etapa kot v ponedeljek, ko je 32-letni Zasavec prevzel vodstvo, le da se tokratna etapa ne konča s sprintom navkreber. Če ne bodo ostale ekipe pomagale Nizozemcem narekovati tempa in loviti ubežnikov, se torej pojavlja odlična priložnost, da rdečo majico prvič na dirki prevzame kakšen kolesar, ki ni član Jumbo-Visme.

Kolesarji bodo morali prevoziti 187 km med Irunom in Bilbaom, etapa pa ima tudi pet vzponov, med drugim bo 12 km pred ciljem prišel najtežji preizkus v obliki še drugega 4,6 km dolgega vzpona z naklonom 7,9% na Alto del Vivero, po katerem nato sledi spust do cilja.

5. etapa Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Tudi pred obema vzponoma na Alto del Vivero in zanimivim razpleto dirke pa tokratna etapa ni najenostavnejša, saj kolesarje v drugi polovici čakajo še trije drugi kategorizirani vzponi, to so Alto de Gontzagarinaga (5.3 km, 4.5%), Balcón de Bizkaia (4.2 km, 5.6%) in Alto de Morga (8.6 km, 3.5%).

Irun, kjer bo start današnje etape, ima sicer Primož Roglič v lepih spominih, saj je mesto gostilo otvoritveno etapo Vuelte leta 2020, katera je po vzponu do svetišča v Arrateju pripadla prav odličnemu Slovencu, ki je čez tri tedne v Madridu dobil tudi skupni seštevek in svojo drugo zmago na Dirki po Španiji.

Od zadnjega Vueltinega obiska Bilbaoa pa so minila tri leta, takratna etapa pa je vsebovala tudi zelo strm vzpon na Alto de Arraiz, kateri pa letos ni sporedu. Prav na omenjenem vzponu se je tudi odločila takratna etapa, saj je Philippe Gilbert na Alto de Arraizu sprožil odločilen napad.

5. etapa Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Toda letošnja etapa je vseeno nekoliko enostavnejša, dosti bolj spominja na tisto iz leta 2016, ko je v Bilbau slavil sprinter Jens Keukeleire, ki je bil najhitrejši izmed kolesarjev, ki so uspeli preživeti vse zahtevne vzpone.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice