Šport > Kolesarstvo
27468 ogledov

Moštveni kolega: Po tem sem za Primoža pripravljen narediti še več

Primož Roglič Profimedia
Kolesarji Jumbo-Visme so zdaj pripravljeni storiti še korak več za slovenskega šampiona.

Kolesarji na Dirki po Španiji imajo danes prost dan, saj je ta namenjen počitku po selitvi iz Nizozemske na Pirenejski polotok. Po treh dneh v deželi tulipanov in mlinov na veter je slovenski as Primož Roglič sicer uvrščen na tretje mesto v skupni razvrstitvi, doslej pa so do rdeče majice, ki jo nosi vodilni na Vuelti, prišli že trije njegovi moštveni kolegi.

Po ekipnem kronometrtu jo je namreč oblekel Robert Gesink, ki je kot prvi v skupini osmih kolesarjev Jumbo-Visme prečkal ciljno črto, takoj za njim jo je Zasavec. Ta bi kot kapetan ekipe in kar trikratni branilec naslova najverjetneje lahko uveljavil svojo moč v moštvu in sam segel po rdeči majici, a je to čast prepustil ekipnim kolegom.

Prednost 13-ih sekund, ki so si jo kolesarji nizozemske ekipe privozili v moštveni vožnji na čas, je kasneje namreč zadoščala, da sta skupno vodstvo prevzela še Mike Teunissen in po tretji etapi, ki se je tako kot druga končala s sprintom glavnine, tudi Italijan Edoardo Affini.

"Vedno dam vse od sebe za Primoža, a v nadaljevanju te Vuelte bom zdaj morda še nekoliko več. Zaveda se, kako pomembno je bilo zame in Roberta, da sva lahko oblekla rdečo majico. To je dogodek, ki se nam lahko pripeti le enkrat v življenju. Pravi vodja ti lahko veliko da in vzame," je o vožnji v rdeči majici pred domačimi navijači, Gesink in Teunissen sta namreč Nizozemca, za domači medij AD pokomentiral slednji.

Mike Teunissen | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je bil fantastičen dan, 150 kilometrov sem vozil z nasmeškom na obrazu. Fantastično je kolesariti v majici vodilnega pred domačo publiko," pa je podobno za spletno stran ekipe dan prej razmišljal Gesink.

Pri nizozemskem moštvu so bili zadnja dva dni tako pozorni, da je 'pravi' kolesar kot prvi v ekipi prečkal ciljno črto in s tem prevzel skupno vodstvo.

"Če bi bilo možno, smo se dogovorili, da bo tokrat rdečo majico dobil Eduardo. Izjemno je, da lahko to posebno izkušnjo doživi več moštvenih kolegov. Vsi si to zaslužimo, vsi trdo delamo za nekaj takšnega. Lepo je videti, da bo Eduardo doživel enako radost kot sva jo Robert in jaz," pa je za spletno stran Jumbo-Visme po tretji etapi dejal Teunissen, ki je sicer leta 2019 že oblekel rumeno majico na Touru.

Ker je bil načrt uspešno izveden, se Affini zaradi boljših posamičnih uvrstitev v Španijo podaja kot prvi v skupni razvrstitvi, drugi je Sam Oomen, tretji pa Roglič.

Če seštejemo uvrstitve, ki so jih kolesarji Jumbo-Visme z istim skupnim časom doslej zbrali na tokratni Vuelti, je Affini pri številki 68, Oomen pri 88, Roglič pri 94, Sepp Kuss pri 114, Teunisen pri 162 in Gesink pri 228. Omenjena šesterica ima 13 sekund pred najbližjim zasledovalcem, skupno sedmi je bil pred potjo v Španijo član Ineos Grenadiers Ethan Hayter.

"Za Robertom in Mikom je čudovita vožnja v rdeči majici, tudi Eduardo si jo zelo zasluži. Vedno vozi 'v službi drugih'. V torek bo kolesaril kot vodilni. To je velika čast zanj in lepa nagrada za delo, ki ga je opravil v ekipnem kronometru. Vsi fantje so se strinjali, da on prejme rdečo majico. Veseli smo, da je v zadnjih dneh šlo vse po načrtih, uživali smo pri vožnji na nizozemskih cestah. Nocoj letimo v Španijo, od torka pa bomo nadaljevali z lovljenjem naših ciljev," je v nedeljo dejal športni direktor ekipe Grischa Niermann.

"Čudovito je, da lahko delimo takšne trenutke. Hvaležen sem, da so mi ekipni kolegi prepustili majico," pa je izjavil Affini. 

Od tega, da je ena ekipa po prvih treh etapah imela tri može v majici vodilnega na Vuelti, je sicer minilo 18 let. To je namreč nazadnje uspelo moštvu US Postal, ko so takrat še rumeno majico po vrsti oblekli Floyd Landis, Max van Heeswijk in Benoit Joachim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice