Šport > Kolesarstvo
215 ogledov

Roglič bo poskušal storiti nekaj, kar ni uspelo še nikomur

Jumbo-Visma Profimedia
Primož Roglič (Jumbo-Visma) lahko postane prvi kolesar v zgodovini, ki bi štirikrat zapored osvojil dirko po Španiji.

Z današnjim ekipnim kronometrom v nizozemskem Utrechtu se bo začela 77. kolesarska dirka po Španiji. Na njej bosta nastopila dva Slovenca. Primož Roglič, zmagovalec zadnjih treh izvedb, bo skušal kljub težavam v zadnjem obdobju priti do zgodovinske četrte zaporedne zmage, v vlogi pomočnika v ekipi UAE Team Emirates pa bo nastopil Jan Polanc.

Primož Roglič Prvič pred mediji Šport Roglič končno spregovoril o resnosti poškodbe in pripravljenosti pred Vuelto

Doslej še nihče Vuelte ni osvojil štirikrat zapovrstjo, kar bi lahko po zmagah med letoma 2019 in 2021 uspelo 32-letnemu Rogliču. Štirikrat je dirko v vsej zgodovini dobil le domačin Roberto Heras, a ne zapovrstjo. Trikrat v nizu je poleg Rogliča in Herasa (2003, 2004, 2005) slavil še Švicar Tony Rominger (1992, 1993, 1994).

V prvi od skupno 21 etap se bo Zasavec z ekipo Jumbo-Visma spopadel s 23,3 km dolgim ekipnim kronometrom, ki se bo začel ob 18.30 (Burgos-BH). Zadnja ekipa se bo s starta v Utrechtu podala ob 19.58, to bo prav Rogličeva ekipa. Polanc bo z UAE Team Emirates startal ob 19.34.

Primož Roglič Strokovnjak: Šport "Roglič nikoli več ne bo osvojil tritedenske dirke"

Čeprav je po potrditvi nastopa Roglič na stavnicah postal prvi favorit za rdečo majico, so bile priprave zanj vse prej kot običajne. Poškodba rame, ki si jo je izpahnil na Touru, ga je dolgo ovirala, pravih višinskih priprav ni imel, bo pa ekipa v Španiji povsem podrejena ciljem 32-letnika.

Glavni tekmeci na Vuelti utegnejo biti Avstralec Jai Hindley, Ekvadorec Richard Carapaz, Britanec Simon Yates, Španec Enric Mas, Kolumbijec Miguel Angel Lopez, Nizozemec Thymen Arensman, Portugalec Joao Almeida ter predvsem Belgijec Remco Evenepoel.

Vuelta se bo četrtič v zgodovini začela v tujini, drugič na Nizozemskem. Kolesarje do 11. septembra in prihoda v Madrid ob ekipnem in posamičnem kronometru čaka kar osem gorskih ter pet razgibanih etap. Šest bo ravninskih.

 
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:17 19.avgust 2022.

    Začetek Vuelte pomeni,da gledalci RTVS ne morejo spremljati prenosa . Zakaj niso odkupili pravic saj gre za slovenske športnike ? To je prava Kurbarija .