Šport > Kolesarstvo
8426 ogledov

"To lahko uspeva le kolesarju, ki nosi ime Primož Roglič"

Primož Roglič Profimedia
Nekdanji kolesar pojasnil, kje vidi največjo razliko med Rogličem in tekmeci.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je z zmago v četrti etapi razblinil večino pomislekov o tem, da zaradi poškodb na Touru tokrat ne bo uspel napasti še četrte zaporedne zmage na Vuelti. Z morebitnim novim podvigom bi se po številu skupnih zmag izenačil z Robertom Herasom, ki pa mu ni uspelo nanizati štirih zaporednih uspehov.

Po mnenju nekdanjega profesionalnega kolesarja Dana Lloyda, ki se je po koncu kariere preselil med komentatorje Eurosporta, imajo Slovenčeve zmage na Dirki po Španiji še dodatno težo.

"Potrebno je ponoviti, da je v zadnjih letih njegov največji cilj Tour de France. Pred tremi leti so mu strli srce na predzadnji dan Toura (ko mu je na gorskem kronometru rumeno majico odvzel Tadej Pogačar; op.p.), nato je lani odstopil zaradi padca, enako pa se je zgodilo tudi letos. In prav vsakič je znal zbrati svoje misli, vzel si je nekaj počitka in se uspel osredotočiti na Vuelto, lani tudi na nastop na olimpijskih igrah," je v oddaji The Breakaway dejal Lloyd.

“Količina predanosti, ki jo moraš imeti že za to, da se pripraviš na Tour de France... Količina koncentracije, ki jo potrebuješ za vsako minuto vsakega dne na tritedenskih dirkah, je neverjetna. Da se lahko po tem, ko se ti izmuzne glavni cilj sezone, povsem 'resetiraš', znova startaš in vso to raven osredotočenosti preneseš na Vuelto... Ne verjemem, da lahko to uspe kateremu drugemu kolesarju, ki mu ni ime Primož Roglič," je neverjetno psihično stabilnost Rogliča izpostavil nekdanji angleški kolesar. 

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ima izjemno močno glavo...," je še nadaljeval Lloyd. Po njegovem mnenju se dobra forma s francoske pentlje na špansko da prenesti, a ti po neuspehih na Touru zagode glava.

"Če se tako dolgo pripravljaš na Dirko po Franciji in se nato vse skupaj ne izide po načrtih, še vedno veš, da so noge dovolj sposobne, a glava tega preprosto ni več. Potrebno je le nekaj odstotkov, da si v pravem času ne izboriš pravega mesta, ali pa, da ti za trenutek upade motivacija na posamični etapi in kar naenkrat si že ob 30 sekund. Nato si že rečeš: 'prav, boril se bom le za etapne zmage'," je razliko med Rogličem in ostalimi opisal 42-letni Anglež.

Zasavec se bo v peto etapo Vuelte sicer podal s 13 sekundami prednosti pred moštvenim kolegom Seppom Kussom, 26 sekund zaostajajo trije kolesarji ekipe Ineos Grenadiers - Ethan Hayter, Pavel Sivakov in Tao Geoghegan Hart. Še sekundo višji zaostanek ima šesti Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl), sedmi pa je olimpijski prvak Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ki si je nabral 33 sekund zaostanka.

Na današnji etapi bodo kolesarji se bodo kolesarji spopadli s petimi vzponi, med drugim bo 12 km pred ciljem v Bilbau prišel preizkus v obliki 4,6 km dolgega vzpona z naklonom 7,9% na Alto del VIvero.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice