Šport > Kolesarstvo
5025 ogledov

Primož se ne more več skrivati, danes bo jasno vse!

Primož Roglič Profimedia
Danes nadaljevanje Vuelte s sprintom navkreber, ki bi lahko ustrezal Primožu Rogliču, če je le dovolj zacelil svojo poškodbo.

Kolesarska dirka po Španiji se bo danes nadaljevala s četrto etapo od Vitorie do Laguardie, dolgo 152,5 km. Po treh etapah na Nizozemskem bo slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) razgibano prvo špansko etapo z zahtevnim zaključkom v zadnjem kilometru pričakal kot tretjeuvrščeni v skupnem seštevku.

4. etapa Dirke po Španiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Da je na vrhu razpredelnice šest kolesarjev moštva Jumbo-Visma, je posledica odličnega nastopa in zmage v uvodni ekipni vožnji na čas v Utrechtu. Po prvi etapi je tako v rdeči majici poziral Nizozemec Robert Gesink, po drugi njegov rojak Mike Teunissen, v nedeljo pa je majico vodilnega oblekel še Italijan Edoardo Affini.

Če bi jo po četrti imel v lasti Roglič, to ne bi bilo presenečenje. Zaključek mu je pisan na kožo, saj je ravno na prejšnjih Vueltah najlepše dokazal, kako blesti v sprintih navkreber, kjer je z etapnimi zmagami pobiral bonifikacijske sekunde, ki so se na koncu izkazale celo za odločilne ob njegovi drugi zmagi na španski pentlji.

Vitoria-Gasteiz v pokrajini Baskiji je sicer slovito kolesarsko mesto, ki se skorajda vsako leto znajde na zemljevidu slovite Dirke po Baskiji. Eno izmed najbolj zelenih mest v celotni Španiji je pogosto tudi del Vuelte. Nazadnje so se kolesarji skozi Vitorio-Gasteiz peljali pred dvema letoma, na etapi od Villanueve do Valdegovie, ko se je zmage veselil Michael Woods. Za razliko od Vitorie-Gasteiz pa se Laguardia zelo redko pojavi na kolesarskem zemljevidu.

4. etapa Dirke po Španiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kolesarje tokrat po startu v Vitoria-Gasteizu čaka ravninskih 60 km, nato sledi prvi kategoriziran vzpon (Puerto de Opakua, 5 km/6,9 %), nato pa precej razgiban teren do Laguardie. Dobrih 20 km pred ciljem se bo začel zadnji vzpon na Puerto de Herrero (7,3 km/4,8 %), ki je v prvem delu strm, po bolj položnem odseku klanca pa bodo na vrhu na voljo še bonifikacijske sekunde.

Sledi dobrih deset kilometrov dolg spust, nato pa bodo kolesarji zadnje tri kilometre kolesarili malce navzgor. Najtežji del prihaja v zadnjih 500 metrih, ko se cesta pokonci postavi s povprečnim naklonom okoli 10 odstotkov.

4. etapa Dirke po Španiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Teren bi tako moral biti pisan na kožo svetovnemu prvaku Julianu Alaphilippu, čigar forma pa je po hudi poškodbi še pod velikim vprašajem. Prav tako je vedno treba računati na zimzelenega Alejandra Valverdeja, če bo uspel držati tempo na zadnjem kategoriziranem vzponu, pa bo zelo nevaren tudi Danec Mads Pedersen. Zaključek bi sicer moral ustrezati tudi kolesarjem, kot so Ethan Hayter, Daryl Impey, Sergio Higuita, Rudy Molard in João Almeida.

V takšnih zaključkih je tudi Roglič v Španiji ter tudi drugod že blestel, a se še naprej poraja vprašanje, kako dobro pripravljen je 32-letni Zasavec prišel na Vuelto po izpahu rame ter težavah s hrbtom ob predčasnem koncu Toura. Zaenkrat ob njegovih predstavah na Vuelti še ni bilo videti večjih težav, res pa je, da so bile do sedaj na vrsti tri izmed lažjih etap dirke. Že današnja etapa pa bi lahko razkrila resnično Rogličevo stanje.

Več bo jasno, ko bodo kolesarji okoli 17.30 prečkali ciljno črto v Laguardii. Start bo ob 13.53.

Primož Roglič Jumbo-Visma Šport Moštveni kolega: Po tem sem za Primoža pripravljen narediti še več Primož Roglič Nejevolja Šport "Zdaj mi gre pa Jumbo-Visma že na živce" Robert Gesink Poplačal zvestobo Šport Izjemna poteza Rogliča, kateri se klanja športni svet Egan Bernal Bernalova grozljivka Šport Veliki rival Primoža in Tadeja se je komaj vrnil na kolo, nato je doživel to...

 

Komentarjev 1
  • matermila 18:36 23.avgust 2022.

    Rogla jim je danes že dal tinte pit. Čestitke.

Sorodne novice