Šport > Kolesarstvo
4812 ogledov

Roglič že pokazal svojo moč, dobil etapo in rdečo majico

Primož Roglič Profimedia
V četrti etapi že zmaga slovenskega asa.

Četrta etapa Vuelta, prva letos na španskem ozemlju, je na papirju že ponujala odgovor o tem, ali je Primož Roglič dovolj dobro okreval po padcu na Touru. Slovenski as je bil pred etapo, ki se je zaključila z manjšim vzponom, namreč uvrščen med favorite za etapni uspeh.

Med etapo je glavnini sicer pobegnila manjša skupina ubežnikov, ki pa si ni prikolesarila večje prednosti. Ta je znašala dve minuti in pol, v rdeči majici vodilnega pa se je tako virtualno znašel član Astane Aleksej Lucenko, ki se je v etapo podal s 46. sekundami zaostanka.

A v ozadju sta ekipi Jumbo-Visma in Bora–Hansgrohe, slednja je v zaključek želela znova spraviti svojega sprinterja Sama Bennetta, ki je dobil tretjo in drugo etapo, narekovali hiter ritem in ubežniki so bili ujeti že dobrih 30 kilometrov pred ciljem. Takoj zatem je Bennett doživel okvaro na kolesu in zaostal za glavnino.

V tej je prišlo do nenavadne situacije, saj je tempo narekoval nosilec rdeče majice Edoardo Affini, ki je delal za kapetana Rogliča in ga popeljal do dobrega položaja pred zadnjim kategoriziranim vzponom. Affini je nato popustil in se tako že poslovil od majice vodilnega.

Klanec, ki se je končal 15 km pred ciljno črto, je precej težav povzročil tudi takšnim kolesarjem kot so Sergio Higuita, Juan Ayuso in nosilec bele majice Ethan Hayter. Rešil jih je nekoliko položnejši zaključek vzpona. Ta se je končal s prvim uspehom za Rogliča, ki je odgovoril na napad Juliana Alaphilippa, ga prehitel in kot prvi premagal vrh ter osvojil tri točke v razvrstitvi za najboljšega hribolazca, še pomembneje pa je bilo dejstvo, da so na tem vzponu podeljevali tudi bonifikacijske sekunde Rogla je tako vsem tekmecem odvzel tri sekunde.

Sledil je spust, opozorilo za vse pa je bil grd padec člana ekipe Kern Pharma Čeha Vojtěcha Řepe.

Štiri km in pol pred koncem se je začel še zadnji vzpon, ki ni bil kategoriziran, a je v zaključku imel tudi odseke z 10-odstotnim naklonom. Roglič se je pebil v ospredje, nadziral tekmece, nato pa sam skočil in se odpeljal do zmage. Z njo je dobil tudi 10 sekundni bonus.

Za Zasavcem sta ciljno črto prečkala Mads Pedersen (Trek-Segafredo) in Enric Mas (Movistar).

Roglič ima zdaj 13 sekund naskoka pred moštvenim kolegom Seppom Kussom, tretji je s +0:26 Hayter (Ineos Grenadiers).

"Super zadovoljen sem. To je šele začetek Vuelte, a je vedno dobro, da imaš nekaj prednosti. Ves dan sem bil v ritmu, etapa je bila hitra, ob koncu pa se je ponudila priložnost za etapno zmago. Imel sem dobre noge in sem to izkoristil. Danes je bil moj srečen dan, bomo videli, kaj bo jutri," je takoj po etapi za prireditelje dirke dejal nosilec rdeče majice.

Primož Roglič Roglič: Šport "Zdaj je vse v redu, glede forme se ne morem pritoževati"

Drugi slovenski udeleženec Vuelte Jan Polanc (UAE Team Emirates) je etapo končal na 55. mestu s 35 sekundami zaostanka. Skupno je 39. (+ 1:21).

Komentarjev 1
Sorodne novice