Šport > Kolesarstvo
2969 ogledov

To v lovu na četrto zaporedno zmago po dnevu premora čaka Rogliča

Primož Roglič Profimedia
Roglič se bo v zadnjem tednu Vuelte podal v lov na rekordno četrto zaporedno zmago.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič bo danes začel lov na četrto zaporedno zmago na dirki po Španiji. Zadnji teden španske pentlje ga čaka nekaj zahtevnih testov, v primerjavi z vodilnim Belgijcem Remcom Evenepoelom pa bo moral nadoknaditi 1:34 minute zaostanka.

"Uspelo mi je odščipniti nekaj malega časa, bolje je namreč pridobiti 16 sekund kot jih izgubiti. Tega sem vesel in to bom odnesel v zadnji teden. Še prej pa se veselim prostega ponedeljka," je po nedeljski etapi dejal 32-letni Roglič.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

V boju za skupno zmago je še Španec Enric Mas, ki je v nedeljo pridobil nekaj časa tako v primerjavi z Rogličem kot Evenepoelom in zdaj za Belgijcem zaostaja 2:01 minute. Drugi slovenski kolesar Jan Polanc je v skupnem seštevku še naprej visoko, z zaostankom 15:08 minute zaseda 13. mesto.

Dvaindvajsetletni Evenepoel je bil pred minulim koncem tedna še bolj trdno v sedlu, a sta zahtevni etapi v soboto in nedeljo nekoliko zamajali trdne temelje, ki jih je postavil s sijajnimi predstavami v prvih 13 etapah. Na žalost vseh slovenskih ljubiteljev kolesarstva pa je nato prišel prost dan, ki bo po trpljenju na zadnjih dveh etapah zagotovo najbolj ugajal ravno mlademu Belgijcu. Slednji ima še naprej veliko prednost pred zasledovalci, še posebej ker v zadnjem tednu ni več na sporedu tako zahtevnih etap.

16. etapa Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Danes se bo španska pentlja nadaljevala z zanimivo 16. etapo od Sanlucar de Barramede do Tomaresa (189,4 km). Gre za pretežno ravninsko etapo, v zadnjih 14 km pa bodo morali kolesarji premagati dva kratka vzpona, tudi ciljni sprint pa bo potekal nekoliko navkreber. Na papirju bi se za zmago morali udariti sprinterji, če jim seveda uspe preživeti oba krajša vzpona v samem zaključku etape.

Prvi je dolg 1,5 kilometra, povprečen naklon pa znaša 6,1 %, medtem ko je drugi, ki je na sporedu tri kilometre pred ciljem, dosti krajši, a tudi strmejši, kolesarji pa ga prečkajo vsega dva kilometra in pol pred ciljem, ki je tudi postavljen rahlo navkreber.

16. etapa Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kljub temu velja 16. etapa letošnje Vuelte za eno najbolj ravninskih v celotni dirki. Je namreč ena izmed redkih, na kateri se kolesarji na povzpnejo za več kot 1000 višinskih metrov. Na prvi pogled se tako zdi kot ustvarjena za nosilca zelene majice Madsa Pedersena, ki je tudi zanesljivo dobil zadnjo podobno etapo te dirke.

Seveda bodo na svojo priložnost čakali tudi preostali odlični sprinterji, na čelu z Dannyjem van Popplom, Bryanom Coquardom, Kadenom Grovesom, Darylom Impeyem, Timom Merlierjem, Pascalom Ackermanomm...

Remco Evenepoel Vuelta Šport "Roglič me je napadel"

Sanlucar de Barrameda ne gosti pogosto Vuelte, je pa mestece pred tremi leti obiskala druga znana španska dirka, Ruta del Sol. Toda takratna trasa dirke je bila precej drugačna kot letos, saj se je zaključila s ciljnim vzponom na Alcalo de los Gazules, kjer je bil najmočnejši bodoči moštveni kolega Primoža Rogliča, Belgijec Tim Wellens.

Tokrat pa bo trasa zavila v povsem drugo smer, saj bodo kolesarji krenili proti severu in končali v Tomaresu, blizu Seville. Etapa Vuelte se je nazadnje zaključila v Tomaresu leta 2017, ko je dobil sprint za zmago Matteo Trentin.

16. etapa Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Od jutri naprej nato sledijo težji testi, vključno z dvema zaključkoma navkreber v 17. in 18. etapi, ter dvema zelo razgibanima trasama v 19. in 20. Za konec v nedeljo sledi le še parada šampionov in sprinterski zaključek v Madridu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice