Šport > Kolesarstvo
6187 ogledov

Zato je današnja etapa morda celo ključna za Primoža Rogliča

Primož Roglič Profimedia
Izjemni Slovenec je zavohal kri. Remco je namreč sploh prvič na dirki pokazal slabost. Bo Primož to lahko izkoristil na najtežji etapi dirke?

Na kolesarski dirki po Španiji bo danes na sporedu kraljevska etapa. Petnajsti dan Vuelte bo kolesarje peljal od Martosa do Sierra Nevade oziroma Hoya de la More. Slovenski as Primož Roglič bo po uspešni sobotni etapi skušal znova zarezati v prednost vodilnega na dirki, Belgijca Remca Evenepoela.

15. etapa Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Slednji je moral v soboto v 14. etapi omejevati škodo na zadnjem vzponu na Pandero, ciljno črto pa je prečkal 48 sekund za Rogličem, ki je osvojil tretje mesto. S tem je 32-letni Kisovčan pridobil še štiri bonifikacijske sekunde, v skupnem seštevku pa je zaostanek za rdečo majico zmanjšal na 1:49 minute.

Tretji je v skupnem seštevku še naprej Španec Enric Mas, ki pa je izgubil nekaj časa v primerjavi z Rogličem in zdaj za Evenepoelom zaostaja 2:43 minute. Drugi slovenski kolesar Jan Polanc je po 23. mestu v etapi zdaj skupno 12. z zaostankom 10:10 minute.

Glede na sobotno dogajanje je pričakovati nove napade na vodilnega Belgijca, ki je prvič od začetka preizkušnje pokazal nekaj slabosti. Nedelja prav tako prinaša kanček nepredvidljivosti v boju za najvišja mesta, saj se bodo kolesarji povzpeli na kar 2512 m nadmorske višine. To bo seveda odlična priložnost za Rogliča, ki se lahko zgolj veseli, da najbolj zahtevna etapa Vuelte prihaja ravno za dnem, ko je mladi Belgijec prvič začel resnično trpeti.

15. etapa Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

15. etapa Vuelte bo namreč na 150 kilometrih od Martosa do smučarskega središča Sierra Nevada poskrbela verjetno za kar najbolj brutalnih 50 kilometrov letošnje dirke. Zaključek bo kot ustvarjen za Rogliča, da dotolče mladega Belgijca, ki do sedaj na vseh večjih etapnih dirkah v karieri še nikoli ni zdržal do konca, temveč je imel vsakič vsaj en res katastrofalen dan. Zadnjih 50 kilometrov 15. etape je tako kot ustvarjenih, da se preizkusi dozorelost mladega šampiona.

Že pred zadnjim vzponom bodo kolesarji morali premagati 9,1 km dolg prelaz Purche s povprečnim naklonom 7,6 % (posebej zahtevni so začetni trije kilometri ter zadnjih 200 metrov), nato pa sledi kraljevski zaključek do Hoya de la More iz smeri Monachila. Gre za kar 19,3 km dolg vzpon s povprečnim naklonom 7,9 %, ki utegne še dodatno premešati vrstni red.

Prvih 90 kilometrov etape je sicer nekoliko razgibanih, a vseeno bodo služili zgolj za zatišje pred nevihto, katera se bo razbesnela v zaključku te tako težko pričakovane etape. Omeniti velja zgolj vzpon Puerto de Castillo, ki pa na 6,8 kilometrih postreže zgolj s 4,5-odstotnim naklonom in je prava "igračka" v primerjavi z zaključkom etape ter brutalnim zaključnim vzponom.

15. etapa Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Po sobotni predstavi sta prva favorita za etapno zmago, če ta ne bo pripadla ubežnikom, prav Roglič in v soboto drugouvrščeni Kolumbijec Miguel Angel Lopez. Slednji se najbolj domače počuti prav na visoki nadmorski višini, na podobnem zadnjem vzponu pred dvema letoma na Touru na prelaz Loze (21,5 km/7,8 %) je namreč tedaj ugnal najboljša kolesarja na dirki, Rogliča za 15 ter Tadeja Pogačarja za 30 sekund. Prav tako je Lopez zadnji zmagovalec etape Vuelte z vzponom do smučarskega središča Sierra Nevada, le da je kolesarje leta 2017 pot do vrha popeljala z druge strani.

Kolesarji se bodo na pot iz Martosa podali ob 13.16, v cilju pa najboljše po 150 km pričakujejo okoli 17.30, ko bo tudi dosti bolj jasno, kakšne so Rogličeve možnosti za še četrto zaporedno zmago na Dirki po Španiji. Današnji dan bo ponudil mnoge odgovore.

Primož Roglič Vuelta Šport Napad Rogliča tokrat uspel, Remco 'oddal' slabo minuto Remco Evenepoel Video Šport Padec rdeče majice in izjemna poteza Primoža Rogliča, kateri se klanja svet Remco Evenepoel Vuelta Šport Nosilec rdeče majice nad organizatorje: "To je kot v nočni mori"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice