Šport > Kolesarstvo
18189 ogledov

"V borbi s Primožem me je pri Remcu najbolj šokiralo ..."

Remco Evenepoel Profimedia
Dvakratni zmagovalec dirke po Italiji ne more verjeti, s kakšno prednostjo in lahkoto je Remco Evenepoel na kronometru premagal vse največje nasprotnike, tudi Primoža Rogliča.

Eden največjih kolesarskih zvezdnikov tega tisočletja, Italijan Vincenzo Nibali, se je sicer upokojil pred koncem lanskega leta, toda priljubljeni "Morski pes iz Messine" je tudi letos prisoten na največji italijanski kolesarski dirki, slovitem Giru. A v nekoliko drugačni vlogi. Tokrat namreč na dirki po Italiji sodeluje v vlogi gledalca, ki je zaradi svojih izkušenj in vpogleda v kolesarsko karavano eden najbolj zaželjenih sogovorcev vseh prisotnih medijev.

Vincenzo Nibali | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav se velike tritedenske dirke pogosto odprejo nekoliko bolj mirno in uvodi dirk pogosto postrežejo s številnimi nepretresljivimi etapami in sprinti glavnin, pa smo kot tokratno "grande partenzo" doživeli razburljiv kronometer, ki je že v uvodni etapi močno posegel v boj za skupno zmago.

Tudi Nibali, ki velja za enega izmed le sedmih kolesarjev, ki so tekom svoje kariere slavili na vseh treh velikih tritedenskih dirkah, in je tekom svoje dolge in bogate kariere doživel že marsikaj, je bil šokiran nad neverjetno predstavo Remca Evenepoela, ki je na otvoritveni etapi deklasiral konkurenco in si že takoj privozil lepo prednost v skupnem seštevku.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Nibali je sicer vedno veljal za kolesarja, ki odlično bere potek dirke in druge kolesarje, a tudi sam se ni mogel načuditi predstavi mladega Belgijca, pa čeprav je tudi sam v preteklosti že spoznal pomen otvoritvenih kronometrov, ko ga je recimo pred leti v začetni vožnji na čas premagal njegov največji konkurent na takratni dirki po Italiji, Primož Roglič.

"Otvoritveni kronometri na velikih tritedenskih dirkah so vedno služili za to, da so največji favoriti že od samega začetka postavili stvari na svoje mesto, tako da zmaga Remca ni takšno presenečenje. Spomnite se leta 2019, ko je Roglič prišel do rožnate majice v Madonni di San Luca," je Nibali spomnil na spektakularno dirko po Italiji 2019, ko sta Nibali in Roglič veljala za največja nasprotnika v borbi za rožnato majico, na koncu pa je njune medsebojno bitke, spore in nepozornost uspel izkoristiti Richard Carapaz.

Primož Roglič, dirka po Italiji 2019 | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda tudi izjemni Roglič, ki je v tistem trenutku veljal za dosti boljšega kronometrista od Italijana, je na uvodni etapi Nibalija premagal za vsega 23 sekund. "Nekaj podobnega kot takrat, smo videli tudi tokrat v izvedbi Remca. Toda glavna razlika, ki nas je vse šokirala, je bila, da ni zgolj premagal vse največje konkurente, temveč jih je naravnost odpihnil," je pojasnil Nibali.

Toda kljub suverenemu začetku dirke legendarni "Morski pes iz Messine" vseeno opozarja, da tudi po tako spektakularnemu udarcu, ki ga je Evenepoel podelil svojim največjim nasprotnikom, to še ne pomeni, da bo tako superioren do konca dirke. Pot do Rima je še dolga in predvsem peklenski zadnji teden bi moral odločiti skupnega zmagovalca. Roglič z razlogom še ni izgubil optimizma!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Zoran
    StarMačk 12:44 09.maj 2023.

    Ne vem zakaj nihče ne vzame v obzir, da je to bil izjemno kratek, predvsem ravninski kronometer in po svojih karakteristikah je bil prav Remco tu v izraziti prednosti.

Sorodne novice