Šport
5245 ogledov

Primož Roglič dominanten že na samem začetku

Primož Roglič Giro Reševalni pas/Twitter
Na prologu dirke po Italije je slovenski adut že oblekel rožnato majico vodilnega.

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec prve etape 102. dirke po Italiji in prvi nosilec rožnate majice vodilnega, kar doslej ni uspelo še nobenemu slovenskemu kolesarju. Član ekipe Jumbo-Visme je prepričljivo zmagal na osemkilometrskem kronometru v Bologni.

Bogdan Fink Primož Roglič Intervju Šport "Tega od Rogliča ni pričakoval nihče"

Devetindvajsetletni Roglič je prikolesaril do svoje druge etapne zmage na Giru, do prve je prišel leta 2016 prav tako v kronometru, ter četrte na večtedenskih dirkah, dvakrat je bil najboljši še na dirki po Franciji. Zabeležil je osmo letošnjo zmago, 18. na ravni svetovne serije ter 30. profesionalno. V zgodovino se je zapisal kot prvi Slovenec, ki bo nosil rožnato majico.

Roglič je na koncu slavil z 19 sekundami prednosti pred Britancem Simonom Yatesom na drugem in 23 sekundami pred Italijanom Vincenzom Nibalijem na tretjem mestu. Osemindvajset sekund sta zaostala Kolumbijec Miguel Angel Lopez in Nizozemec Tom Dumoulin.

"Super, vesel sem. Čakal sem tri ure, ampak občutek je zelo, zelo lep, sploh ker sem osvojil še rožnato majico. Danes ni bilo prave taktike. Celotno progo sem šel na vso moč. Naredili smo dobro delo," je bila prva izjava Rogliča pred podelitvijo na zmagovalnem odru in zanj značilnim telemarkom v znak zmage še iz časov smučarskih skokov. Ni se pozabil zahvaliti tudi številnim slovenskim ljubiteljem kolesarstva, ki so prišli v Bologno.

Primož Roglič Giro | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Poljak Rafal Majka je na šestem mestu zaostal 33 sekund, Nizozemec Bauke Mollema na devetem 39 sekund, Španec Pelle Bilbao na enajstem 42, Luksemburžan Bob Jungels na 13. 46 sekund, Ekvadorec Richard Carapaz na 14. mestu 47 sekund. Rus Pavel Sivakov je zaostal eno minuto in eno sekundo, Španec Ion Izagirre prav toliko.

Kristijan Koren (Bahrain-Merida) je bil 41., zaostal je eno minuto in 13 sekund. Jan Polanc (UAE Emirates) je bil 44. z zaostankom 1:16. Četrti Slovenec Grega Bole je bil 120., 1:58 minute za Rogličem. Del ekipe UAE Emirates je tudi selektor slovenske članske reprezentance Andrej Hauptman, ki na Giru v prvih desetih opravlja vlogo pomočnika športnega direktorja.

primož roglič Giro Šport "Primož Roglič je vsaj zame prvi favorit"

Uvod v prvo tritedensko dirko sezone je bil osemkilometrski kronometer, ki se je po šestih kilometrih ravnine zaključil z 2,1 kilometra dolgim vzponom do bazilike San Luca. Dobra dva kilometra vožnje navkreber sta imela povprečni naklon 9,7 odstotka, najstrmejši del je imel celo 16 odstotkov.

Nedeljska etapa bo dolga 205 kilometrov in se bo začela v Bologni ter končala v Fucecchiu. Na poti do cilja kolesarje čakajo trije vzponi, zaključek bo bržčas sprinterski.

Primož Roglič la maglia rosa Giro d'Italia | Avtor: Facebook Facebook

Giro d'Italia, 1. etapa (Bologna, kronometer, 8 km):

1. Primož RogliČ (Slo/Jumbo-Visma) 12:54
2. Simon Yates (VBr/Mitchelton-Scott 0:19
3. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) 0:23
4. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) 0:28
5. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) 0:28
6. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe) 0:33
7. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos) 0:35
8. Laurens De Plus (Bel/Jumbo-Visma) 0:35
9. Bauke Mollema (Niz/Trek) 0:39
10. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-Merida) 0:40
...
41. Kristijan Koren (Slo/Bahrain-Merida) 1:13
44. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 1:16
120. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida) 1:58
...

Komentarjev 2
  • marija34 21:59 11.maj 2019.

    Bravo Primoz najboljsi med najboljsimi....

Sorodne novice