Šport
19094 ogledov

"Tega od Rogliča ni pričakoval nihče"

Bogdan Fink
"Zame je Primož prvi favorit," pred startom Gira meni direktor njegove nekdanje ekipe.

Bogdan Fink se lahko pohvali, da je leta 1990 na mladinskem svetovnem prvenstvu kot prvi osvojil kolajno za Jugoslavijo, kasneje pa je člansko kariero hitro končal, glavni razlog pa je bil grd padec ob spustu na dirki po Nemčiji, ko si je zlomil stegnenico. Po njem stika z najboljšimi ni več našel, zaradi tega se je odločil skleniti tekmovalno pot. Dve leti je bil trener, nato pa je že pri tridesetih postal direktor najuspešnejše slovenske kolesarske ekipe. Kot vodja Adrie Mobil je v svojem moštvu vodil tudi Primoža Rogliča.

Kako ocenjujete možnosti Primoža Rogliča na dirki po Italiji?
Sigurno je odlično pripravljen, letos je vozil tri dirke in na prav vseh je tudi zmagal. Gre za tekmovalca, ki je izjemno osredotočen na rezultat. Ko si nekaj vbije v glavo, to tudi naredi. Veliko se nauči iz napak, posamezne napake nikoli ne ponovi. Prepričan sem, da bo v 'špilu' za zmago. Kot Slovenec, kot direktor njegovega nekdanjega kluba, si seveda zelo želim, da bi osvojil Giro.

Ste si predstavljali, da ima takšen domet, ko je še vozil za vaš klub?
Ne. Saj tega ni nihče pričakoval. Tako on, kot mi. Smo pa hitro ugotovili, da lahko zmaga, na dobrih dirkah na katerih je nastopala Adria Mobil, med njimi je osvojil tudi dirko po Sloveniji. Ta je bila za številne slovenske kolesarje kar nekakšna odskočna deska za naprej.

Kateri so glavni Rogličevi tekmeci?
To je tritedenska dirka. Primož je letos deklasiral tekmece, a tokrat se bo z vsemi boril tri tedne, tretji teden se bo dirka zlomila. Prej imate padce, dež, defekte in še ne vem kaj. Zame je Primož sicer prvi favorit, a tu so fantje, ki so že zmagali na Giru. Nekaj je, ko želiš zmagati, nekaj pa, ko ti je to že uspelo. Tretji teden pridejo na plan izkušnje. Na primer lani je Simon Yates v prvih dveh tednih vsak dan pridobival po tri, pet, deset, 15 sekund prednosti, vseskozi je bil prvi, nato pa je Chris Froome v eni etapi vse to izničil. Zato ker je to že naredil prej, zato ker to zna. Bomo videli. Prepričan sem, da je Primož v glavi preigral vse opcije, upam na najboljše.

primož roglič Giro Šport "Primož Roglič je vsaj zame prvi favorit"

Če gledamo rezultate na Giru, je slovensko kolesarstvo v velikem vzponu. Prva slovenska etapna zmaga leta 2014 z Luko Mezgecem, nato pa so do njih prišli še Jan Polanc dvakrat in Roglič ter Matej Mohorič, zdaj pa imamo že favorita za skupni uspeh.
Poklopilo se je več stvari. Trenutno imamo res nekaj izvenserijskih kolesarjev, je pa treba povedati, da je za nekaj takšnega zaslužna že prejšnja generacija, ki so jo sestavljali Uroš Murn, Martin Hvastija, Gorazd Štangelj in Andrej Hauptman. Ti so utirali pot zdajšnji generaciji. Fantje, ki ste jih omenili, tu sta še Tadej Pogačar, Simon Špilak, imajo zdaj res dobre vloge v tujih moštvih, ker Slovenci nimamo World Tour ekipe. Člani sedanje generacije imajo v teh ekipah proste roke in lahko dirkajo, niso samo pomočniki. Izkazalo se je, da lahko zmagujejo. Zelo pomembno je, da po statusu nisi le 'vodonoša', se pravi pomočnik, ampak si lahko tudi 'lider'. Slovenci so zdaj dokazali, da znajo biti uspešni tudi kot kapetani moštev, naslednji generaciji pa se bo zaradi tega še nekoliko lažje uveljaviti.

Primož Roglič se bo na kronometer v prvi etapi podal ob 17.01. Na Giru bodo od Slovencev nastopili še Jan Polanc (UAE Team Emirates) ter Kristijan Koren in Grega Bole (oba Bahrain Merida).

So ti uspehi povzročili dvig popularnosti kolesarstva v Sloveniji? Se to na primer pozna pri vpisu v vaš klub?
Sigurno. Mi imamo v zadnjih letih porast mladih v klubu. Zdaj je še toliko boljše, ker imamo po novem na voljo tudi pokrit velodrom.

Primož Roglič, Dirka po Sloveniji | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Primož Roglič na dirki po Sloveniji kot član Adrie Mobila.

Kaj vam prinaša ta pridobitev?
V bistvu je to osnovno igrišče. Kar nekaj zmagovalcev Toura in ostalih velikih dirk, tudi svetovnih prvenstev, je pravzaprav prišlo z veledroma. Zdaj imamo prvič možnost učiti mlade tekmovalce, tudi mladince in nekatere člane, da se izpopolnijo na tem področju. Boljši bodo v kronometru, lažje se bodo znašli v prostoru, boljše bodo 'pedalirali' in tako naprej. Drugi del je povsem športni. Na velodromih je 12 disciplin, ki so del olimpijskega programa v ženski in moški kategoriji. S tem se v Sloveniji nihče ne ukvarja. To je priložnost za slovensko kolesarstvo in Slovenijo, da naredimo preboj tudi na tem delu. Tu so olimpijske igre, svetovna prvenstva, svetovna mladinska prvenstva, evropska ...

Že izbirate ekipe za ta tekmovanja?
V bistvu zdaj kombiniramo cesto in velodrom. Mladi trenirajo vsaj dvakrat na teden na velodromu, čeprav je zunaj lepo vreme. Na ta način jih počasi treniramo, navajamo. Zadeva ni tako enostavna. To je približno tako, kot če bi želeli iz nekega slalomista narediti vrhunskega smukača, a ta pred tem smuka ni vozil. Po vsej verjetnost bo treba nekatere discipline vzgojiti popolnoma na novo. 

Kako dolgo bi lahko trajal preboj med najboljše?
Cilj je, da smo v drugem olimpijskem ciklusu, ali pa najkasneje v tretjem, v igri za kolajno na olimpijskih igrah.

primož roglič Globok poklon Šport Tekmec: "Proti temu Rogliču je nemogoče zmagati."

Čez mesec dni bo na sporedu znova dirka po Sloveniji. Kako vse skupaj poteka, verjetno imate zdaj kot organizator kopico dela?
Priprave na dirko potekajo normalno, nekako tako kot vsa zadnja leta. Dogovori z mesti, trasiramo progo, varnostni načrti, vse poteka normalno. Se že veselimo 26. dirke po Sloveniji, ki je letos uvrščena še kategorijo višje, nad nami so samo dirke svetovne serije. 

Koga vidite kot favorita. Pogačarja?
Seveda si Slovenci znova želimo domače zmage, slovenskega kolesarja na vrhu. Pogačar bo eden izmed favoritov, nimamo pa še seznama, kdo pride od tujcev.

V ekipi Bahrain Meride je veliko slovenskih kolesarjev. Je morda znano kdo izmed njih bo kolesaril na dirki po Sloveniji?
Mislim, da bo njihova postava znana nekako na polovici Gira. Mislim pa, da bodo trije ali štirje Slovenci v ekipi.

Komentarjev 2
  • Ludvik Miholic 13:21 11.maj 2019.

    ni to tale primoz katerega so enkrat ujeli da je imel v kolesu skrit neki pogonski motorcek vem pac da je bil neki Slovenec a zanima me ce ni bil ta primoz

Sorodne novice