Šport
324 ogledov

"Na to se popolnoma nič ne oziram."

primož roglič Epa
Primož Roglič se pred začetkom slovite kolesarske dirke po Italiji ne obremenjuje z napovedmi strokovnjakov in sotekmovalcev.

Slovenska športna javnost bo med 11. majem in 2. junijem posebej pozorno spremljala kolesarsko dirko po Italiji, na kateri bo Primož Roglič napadal najvišja mesta v skupnem seštevku.

Po Romandiji Šport Roglič še enkrat deklasiral tekmece

Po mnenju strokovnjakov sodi na zmagovalni oder, 29-letni Zasavec pa verjame, da je tega zmožen. Vrhunsko pripravljenost je letos dokazal prav na vseh dirkah.

Za Rogličem je namreč sanjska pomlad. Nastopil je na treh dirkah svetovne serije in vse tri je zmagal. Najboljši je bil na dirki po Združenih arabskih emiratih, na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja in tik pred Girom še na dirki po Romandiji.

Ob tem je njegova celotna ekipa Jumbo-Visma pokazala velik napredek, odlično dirkala in imela pripravljeno rešitev za vsak scenarij. Roglič je v ključnih trenutkih prav tako svoje delo opravil brez napak.

primož roglič Globok poklon Šport Tekmec: "Proti temu Rogliču je nemogoče zmagati."

"Super začetek sezone je za nami. Trdo smo trenirali že čez zimo. Lepo je začeti s takimi rezultati. Vedeli smo, kaj nam je manjkalo zadnja leta. Več kot očiten napredek smo naredili v ekipni vožnji na čas," je med drugim pred dirko po Romandiji razlagal Roglič.

Na dirki v Švici je dokazal, da je na višinskih pripravah v Sierri Nevadi izvrstno treniral. Romandijo je končal z rumeno majico za zmago v skupnem seštevku, zeleno za najboljšega po točkah, tremi etapnimi zmagami ter enim drugim in enim tretjim mestom.

Sicer pa je bilo že pozimi jasno, da bo v sezoni 2019 vse moči usmeril na dirko po Italiji, na kateri bo prvič v karieri dirkal v vlogi kapetana in napadal najvišja mesta. Boj za zmagovalni oder je jasen cilj slovenskega asa in njegovega nizozemskega moštva. "Sigurno. Vedno želimo iztržiti maksimum iz tistega, kar smo sposobni. To smo letos že pokazali. Znamo dirkati. Zakaj pa ne? Želim, da to pokažemo tudi na Giru," je v pogovoru za STA dejal nekdanji smučarski skakalec.

Že v prvi etapi - posamičnem kronometru v Bologni - bo imel odlično izhodišče, da pride do svoje druge etapne zmage na Giru in s tem tudi rožnate majice vodilnega. Konča se namreč z vzponom.

"Ve se, da bodo odločali posamezni kronometri in vse težke etape. Predvsem v zadnjem tednu. Tako kot se zgodi vedno, zadnji dnevi odločajo. Ko dirkaš generalno razvrstitev, moraš biti ves čas pripravljen in se izogibati vsem nepotrebnim težavam, ki se lahko zgodijo," razmišlja Roglič. Odločilen za končno razvrstitev bo kronometer zadnji dan Gira v Veroni, drugi bo v deveti etapi.

primož roglič Vrhunska predstava Šport Fenomenalni Roglič zmagovalec kraljevske etape

Roglič si je večino trase Gira ogledal in ve, kaj ga čaka. "Zdi se mi zelo, zelo težek Giro. Etape so izjemno dolge. Devet etap ima več kot 200 kilometrov. To bo poseben izziv. In še mnogi prelazi, veliki hribi. Poznam start prve etape, uspel sem si ogledati kronometer devete etape ter bolj ali manj vse gorske etape po 11. etapi naprej."

Že dlje časa pa je znana ekipa Jumbo-Visme, ki bo dirkala na italijanski pentlji. Nekaj slabe volje je prinesla poškodba izkušenega Nizozemca Roberta Gesinka, ki bi bil eden ključnih Rogličev mož v gorskih etapah. Namesto njega je mesto dobil Američan Sepp Kuss, preostali člani zasedbe so Nizozemci Antwan Tolhoek, Tom Leezer, Jos van Emden in Koen Bouwman, Belgijec Laurens De Plus ter Nemec Paul Mertens.

Roglič je priznal, da je imel nekaj besede pri sestavi moštva za Giro, kar kaže na to, da Jumbo-Visma resno računa na boj za prva tri mesta. "Sem zadovoljen z ekipo. Vedno je lahko še boljše, lahko je še slabše. Imel sem nekaj besede pri sestavi ekipe. Imamo vse tisto, kar premoremo. Z večino fantov sem oddirkal dve dirki v Emiratih in Tirreno-Adriatico. Se poznamo in komaj čakamo, da spet stopimo skupaj," je zatrdil Roglič.

Devetindvajsetletnika v najožji krog favoritov za najvišja mesta uvrščajo tako strokovnjaki kot stavnice in sokolesarji. A se s tem Roglič ne obremenjuje: "Na to se popolnoma nič ne oziram. Vse smo si zaslužili. Čisto nič ne pomeni, kdo kam cilja, kdo kaj pomeni pred startom. Bomo videli, kako bo dirka potekala, kako bo šlo in kdo bo na koncu najbolj srečen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.