Šport > Kolesarstvo
22033 ogledov

Posnetki razkrili, Remco si je za padec kriv čisto sam! To je počel med vožnjo ...

Remco Evenepoel Profimedia
Remco Evenepoel je na sredini peti etapi dirke po Italije kar dvakrat padel. Kot so razkrili posnetki, si je bil pri drugem kriv povsem sam.

Avstralec Kaden Groves je dobil peto etapo dirke po Italiji. V ciljnem sprintu 171 km dolge preizkušnje od Atripalde do Salerna je bil hitrejši od Italijana Jonathana Milana in Danca Madsa Pedersena. Toda Avstralčevo zmago je povsem zasenčil kaos, ko je zavoljo spolzkega cestišča prišlo do številnih hudih padcev.

Rožnato majico vodilnega v skupni razvrstitvi je zadržal Norvežan Andreas Leknesund, njegova prednost pred drugouvrščenim Belgijcem Remcom Evenepoelom, ki je kar dvakrat padel, še naprej znaša 28 sekund. Slovenski as Primož Roglič, ki je tudi padel 7,4 km pred ciljem, je v skupnem seštevku zadržal peto mesto z zaostankom 1:12 minute.

"Z menoj je vse v redu," je po prihodu v cilj za Cycling Pro Net dejal Zasavec in dodal: "Lahko bi se končalo veliko slabše. Moji sotekmovalci so opravili odlično delo, da so me hitro vrnili v glavnino. Vesel sem, da sem prišel do cilja današnje etape."

Njegov največji tekmec Evenepoel pa se je kar dvakrat znašel na tleh. Eden glavnih pretendentov za končno zmago na italijanski pentlji je prvič padel v začetku, drugič pa v zaključku etape. Triindvajsetletnik iz Belgije, sicer vodilni kolesar v uvodnih treh etapah na letošnjem Giru, je 20 km po začetku deževne etape izgubil nadzor nad kolesom, potem ko je na cestišče zašel manjši pes in so nekateri kolesarji nenadoma spremenili smer.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Trku s psom se je najprej izognil eden od Evenepoelovih sotekmovalcev iz ekipe Soudal-Quick Step, Italijan Davide Ballerini, a je pri tem padel, na drugi strani skupine kolesarjev pa je ob robu ceste na tleh pristal še svetovni prvak iz lanskega Wollongonga v Avstraliji. Evenepoel se je po dvominutnem postanku nato z novim kolesom ter s pomočjo klubskih sotekmovalcev dokaj hitro vrnil v glavnino, katera ga je športno čakala, z dvignjenim palcem pa je tudi nakazal, da je z njim vse v redu.

Dosti huje pa je bilo, ko se je nato 2,4 kilometra pred koncem etape znova znašel na tleh po padcu skupine petih kolesarjev, a ta ni vplival na njegovo uvrstitev v skupni razvrstitvi, saj se je nesreča zgodila znotraj zadnjih treh kilometrov, ko se časi v primeru padca nevtralizirajo. A za razliko od prvega drugi padec še zdaleč ni bil nedolžen, Remco pa naj po njem trpel hude bolečine.

Zanimivo pa je, da je ravno Evenepoel tisti, ki zna biti po etapah izjemno neposreden in je tudi po množičnem padcu na drugi etapi prst nemudoma uperil v Grovesa ter mu očital, da je bil on tisti, ki je zakuhal vso zadevo. Tokrat pa so posnetki razkrili, da je bil svetovni prvak tisti, ki je zakrivil zadnji padec.

Napako je v bistvu naredil najprej Remcov moštveni kolega Ballerini, ki je imel nalogo ščititi hrbet svojemu kapetanu in ga varno pripeljati v ospredju v zadnje tri kilometre. Tik pred tem bi se že morala kolesarja ekipe Soudal-QuickStep držati ali čisto leve ali čisto desne strani ceste, da bi se po magični meji treh kilometrov, ki v primeru nesreč nevtralizira čase, lahko varno pomaknila v ozadje, ekipe s sprinterji pa bi se po drugi strani prebile mimo njiju.

Tako pa se je Remco nahajal na sredi ceste, ko se je po levi strani mimo poizkušal prebiti sprinterski vlak ekipe Arkea Samsic. Medtem ko je še vedno gledal levo, je neprevidno zavil v svojo desno ter se zadel v enega izmed kolesarjev ekipe Trek-Segafredo, ki se je prebijala v ospredje po Remcovi desni. Evenepoel je tako zakrivil padec, ker sploh ni pogledal v svojo desno, preden je spremenil smer vožnje, a vsemu skupaj bi se že v začetku lahko izognili, če bi se Belgijec vozil na eni izmed obeh strani ceste. Tako bi moral spremljati kolesarje le na eni strani.

Danes je sicer na sporedu 162 km dolga razgibana etapa v okolici Neaplja z enim vzponom druge in tretje težavnostne kategorije, zadnjih 30 km pa bo pretežno ravninskih. Zanimivo bo videti, kako bo Remco po vseh teh padcih in poškodbah preživel precej zahtevno etapo, kjer bodo kolesarji prevozili kar 2800 višinskih metrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Toma 13:39 11.maj 2023.

    Zato pa so ogledala!

  • Avatar pantani
    pantani 13:31 11.maj 2023.

    Kot sem rekel,naduti in vzvišeni remco si je sam kriv za padec!!!

Sorodne novice