Šport > Kolesarstvo
3557 ogledov

Remco v hudih bolečinah, takšno etapo bo moral danes preživeti

Remco Evenepoel Profimedia
Pred brutalno petkovo gorsko etapo čaka kolesarje dirke po Italije še razgibana četrtkova etapa s ciljem na položnih cestah Neapeljskega zaliva. Navijači pa bodo z velikim zanimanjem spremljali predvsem vožnjo Remca Evenepoela, ki naj bi po dveh padcih na peti etapi nastopil v hudih bolečinah.

Potem ko smo bili na sredini peti etapi dirke po Italiji priča sprintu glavnine, lahko morda nekaj podobnega pričakujemo tudi na 162 kilometrov dolgi četrtkovi etapi s startom in ciljem v Neaplju. Šesta etapa letošnje italijanske pentlje je namreč zelo podobna peti (številni vzponi v prvem delu ter pretežno ravninski drugi del), le da so tokrat klanci v prvem delu etape dosti težji, saj se bodo kolesarji tekom etape morali povzpeti kar za 2800 višinskih metrov. Današnji napadalci bodo tako imeli dosti večje možnosti za uspeh, kot včeraj.

Prav tako pa bi bili lahko priča tudi tretjemu možnemu scenariju. Michael Matthews in njemu podobni kolesarji, ki veljajo za solidne sprinterje, a se vseeno zelo dobro znajdejo tudi na vzponih, bi se namreč s pomočjo svojih ekip lahko v hribovitem prvem delu etape znebili vseh čistokrvnih sprinterjev, obenem pa bi ubežnike držali na dosegu. Tako bi lahko videli spopad treh različnih skupin, ko bi se ubežniki borili, da ostanejo pred zasledovalci, prva zasledovalna skupina bi poizkušala ujeti ubežnike ter hkrati obdržati prednost pred skupino s sprinterji, katera pa bi se seveda v ozadju poizkušala ponovno vrniti v igro.

Trasa 6. etape Gira | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kolesarje bo po startu v Neaplju (okoli 13.00) pričakal en krog okoli Vezuva (tudi skozi slovite Pompeje), preden se bodo spopadli s prvim vzponom dneva Valico di Chiunzi, ki ima tekom svojih 8,3 kilometrov povprečni naklon 6,3 %. Vzpon druge kategorije bo tudi najtežji vzpon dneva. Sledil bo kratek spust ter nov vzpon, tokrat na Colle di San Pietro (3 kilometri ob 4,5 % naklonu). Po dolgem spustu do Amalfija ter razgibanem odseku ob krasni mediteranski obali do Positana, bo kolesarje pričakal zadnji današnji resnejši vzpon do Picca Sant'Angela. Gre za 9 kilometrov dolg klanec s 4-odstotnim povprečnim naklonom.

Z vrha Picca Sant'Angela sledi zelo tehničen in nevaren spust do Sorrenta, kjer bo tudi leteči sprint za bonusne sekunde, ki pa bi načeloma morale pripasti ubežnikom, medtem ko je zadnjih 55 kilometrov okoli Neapeljskega zaliva pretežno položnih. Ob neapeljski obali lahko tako pričakujemo sprint za zmago, le da zaenkrat še ni znano, ali se bo zanjo udarila skupina ubežnikov, ali morda skupina veščih hribolazcev, ki je brez težav premagala vse vzpone, ali pa bo morda šlo kar za sprint glavnine.

Trasa 6. etape Gira | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Dirka po Italiji je sicer v preteklosti že 47-krat obiskala Neapelj, prvič že davnega leta 1909 ter nazadnje minulo leto, ko je na ulicah Neaplja slavil ubežnik Thomas de Gendt.

Navijači pa bodo poleg samega razpleta etape še posebej pozorni na vožnjo prvega favorita dirke Remca Evenepoela, ki je na peti etapi kar dvakrat padel ter se še posebej pri drugem padcu tudi kar precej poškodoval. Nastopil bo v hudih bolečinah, navijači pa bodo pozorni predvsem na to, kako se bo njegovo telo odzvalo na kar zahtevno in razgibano progo, ki danes čaka kolesarje.

Kar se sicer tiče skupnega seštevka, če le poškodbe po sredinih padcih Evenepoela niso prehude, ni za pričakovati prevelikih sprememb, saj je današnja etapa pred prvo pravo gorsko etapo, ki bo na sporedu v petek, preprosto preveč enostavna, prav tako pa z večino vzpenjanja kolesarji zaključijo že v prvih 100 kilometrih.

Za pričakovati je torej, da bo mladi Norvežan Andreas Leknessund vsaj še en dan preživel v rožnati majici. Pred Evenepoelom ima namreč 28 sekund naskoka. Tretji je torkov zmagovalec Aurelien Paret-Peintre s 30 sekundami zaostanka, četrti pa Portugalec Joao Almeida z natanko minuto zaostanka za Norvežanom. Naš šampion Primož Roglič na petem mestu zaostaja še za dodatnih 12 sekund.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice