Šport > Kolesarstvo
5528 ogledov

To danes čaka Primoža Rogliča na dirki po Italiji

Primož Roglič Profimedia
Potem ko je rožnata majica na četrti etapi dirke po Italiji zamenjala lastnika, kaj podobnega ni za pričakovati na 171 kilometrov dolgi peti etapi od Atripalda do Salerna. V glavni vlogi bi namreč morali biti sprinterji, ki se znajdejo tudi na razgibanem terenu.

Pred kolesarji letošnje dirke po Italiji je na sporedu peta etapa, ki bo tekmovalce na 171 kilometrih vodila od Atripalda do Salerna. Čeprav še zdaleč ne gre za položen teren, bo etapa  zelo zanimiva sprinterjem, potem ko so praktično vsi vzponi nagneteni v prvem delu etape, medtem ko je zadnjih 35 kilometrov povsem položnih.

Kolesarji se bodo sicer v prvih 70 kilometrih z nadmorske višine 269 metrov povzpeli tudi do 972 metrov, a večinoma ne gre za preveč strm teren. Tekmovalci se bodo sicer tekom pete etape povzpeli za skoraj 2500 višinskih metrov, a so vse najtežje ovire na sporedu že v prvem delu etape.

Teren tako nudi številne priložnosti za napad in mnogi kolesarji si bodo želeli sodelovati v pobegu. Toda na njihovo žalost je zadnjih 100 kilometrov precej enostavnih, medtem ko je zadnjih slabih 40 kilometrov povsem položnih.

Trasa 5. etape Dirke po Italiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Glede na to, da na dirki ni veliko pravih sprinterskih etap, je za pričakovati, da bodo ekipe z najmočnejšimi sprinterji nadzorovale potek etape ter brez težav ujele ubežnike pred zaključnim sprintom v Salernu.

Zadnjih sedem kilometrov etape bo potekalo na široki in ravni cesti ob Tirenskem morju, ki bi morala poskrbeti za pravi "kraljevski sprint" najboljših sprinterjev na dirki. Glede na to, da je prvi letošnji sprint pokvaril množični padec štiri kilometre pred ciljem, bi tokrat najverjetneje morali spremljati prvi pravi sprint glavnine letošnje dirke.

Potem ko je v San Salvu prepričljivo slavil domači matador Jonathan Milan, bi tokrat za največje tekmece mladega Italijana morali veljati Mads Pedersen, Michael Matthews, Kaden Groves, Pascal Ackermann, Fernando Gaviria, Arne Marit, Magnus Cort Nielsen, Alberto Dainese, Davide Ballerini, Mark Cavendish ...

Jonathan Milan | Avtor: Profimedia Profimedia

Salerno je sicer v svoji zgodovini gostil deset ciljev etap dirke po Italiji, a je od zadnjega minilo že skoraj 30 let, potem ko je kot zadnji tu leta 1995 slavil Rolf Soerensen.

Potem ko je na četrti etapi prišlo do velikega pretresa v skupnem seštevku, ko je Remco Evenepoel namenoma prepustil rožnato majico mlademu Norvežanu Andreasu Leknessundu, tokrat ne gre za pričakovati večjih sprememb v skupnem seštevku.

Vodilni Leknesund, ki je postal prvi Norvežan po Knutu Knudsenu leta 1981, ki bo nosil majico vodilnega na Giru, ima pred Evenepoelom 28 sekund naskoka. Tretji je včerajšnji zmagovalec Aurelien Paret-Peintre s 30 sekundami zaostanka, četrti pa Portugalec Joao Almeida z natanko minuto zaostanka za Norvežanom. Naš šampion Primož Roglič na petem mestu zaostaja še za dodatnih 12 sekund.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice