Šport > Kolesarstvo
9287 ogledov

Velika priložnost za Primoža Rogliča, to bi mu moralo ustrezati

Primož Roglič Profimedia
Osma etapa dirke po Italiji bi morala ustrezati hribolazcem, ki se pohvalijo z močnim pospeškom in dobrim sprintom. Trasa je tako pisana na kožo Primožu Rogliču, ki velja za enega glavnih favoritov etape.

Osmi dan dirke po Italiji in 207 kilometrov dolgo etapo od Ternija do Fossombroneja bo zaznamoval 60 kilometrov dolg zaključni krog, v katerem se nahajajo trije kratki, a brutalno strmi vzponi. Odločilen bo najverjetneje poslednji 1,8 kilomterov dolgi klanec s povprečnim naklonom kar 10,6 %, preden kolesarje po krajšem spustu pričaka ravninski zaključek.

Dirka po Italiji se tako s svojo osmo etapo zgleduje po drugi sloviti italijanski etapni dirki  Tirreno-Adriatico, ki vsako leto praktično postreže z "Tappa dei Muri", oziroma etapo s številnimi tako imenovanimi "zidi", kjer kraljujejo brutalno strmi kratki vzponi. Taka je tudi osma etapa letošnje dirke po Italiji.

Trasa 8. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Po precej nerazburljivih 150 kilometrih kolesarje v zadnjih 60 kilometrih pričaka krog z vzponom na Muro dei Capuccini (2,8 kilometrov, 7,6-odstotni naklon, zadnjega 1,8 kilometra celo 9,6-odstotni naklon), Monte delle Cesane (7,8 kilometrov, 6,5-odstotni naklon, okoli 3. kilometra celo 9,6-odstotni naklon) ter za konec še en vzpon na Muro dei Capuccini.

Kolesarje po prečkanju zadnjega vzpona čaka 4-kilometrski spust, medtem ko sta zadnja dva kilometra ravna. Etapa je tako pisana na kožo eksplozivnim hribolazcem z močnim sprintom, saj se bodo strmi "zidi" izkazali za prezahtevne za klasične sprinterje.

Trasa 8. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage
Zelo podobno etapo je leta 2019 na dirki Tirreno-Adriatico dobil Aleksej Lucenko, ki se je zelo zgodaj odločil za napad. Na zelo tehničnih spustih je celo nekajkrat padel, a se je vedno uspešno pobral, v zadnjih 700 metrih pa so ga ujeli naš Primož Roglič, Adam Yates in Jakob Fuglsang. Kazahstanec je vseeno imel dovolj moči, da je dobil sprint za zmago, Roglič pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

Kot glavna favorita se tako letos omenja predvsem dve imeni. Tu je avstralski sprinter Michael Matthews, ki je v preteklosti že večkrat dokazal, da se odlično znajde tudi v hribih in bi morda lahko premagal tudi vse pasti današnje preizkušnje, ter naš Primož Roglič, ki naravnost blesti v podobnih etapah, saj ima med hribolazci enega izmed najmočnejših sprintov.

Kot glavne nasprotnike Slovenca in Avstralca (če slednji sploh preživi vse vzpone) se omenja še imena, kot so Santiago Buitrago, Ben Healy, Simon Clarke, Alberto Bettiol, Tao Geoghegan Hart, Alessandro Covi, Diego Ulissi, Warren Barguil, Pavel Sivakov in morda tudi Mads Pedersen, če bo nekdanji svetovni prvak uspel premagati vse zahtevne strme klance.

Rožnato majico vodilnega v skupni razvrstitvi sicer nosi Norvežan Andreas Leknessund (DSM), ki ima 28 sekund prednosti pred belgijskim zvezdnikom Remcom Evenepoelom (Soudal-Quick Step). Primož Roglič je peti z zaostankom minute in 12 sekund.

Preberite še anekdoto, kako je ena izmed najmočnejših ekip izpustila priložnost, da bi podpisala Primoža Rogliča.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice