Šport > Kolesarstvo
5429 ogledov

Tako čustveno se je Pogačar poslovil od velikega prijatelja

Jan Polanc in Tadej Pogačar Instagram/Tadej Pogačar
Upokojitev Jana Polanca se je močno dotaknila tudi njegovega velikega prijatelja in sotekmovalca Tadeja Pogačarja.

Slovensko kolesarstvo je v ponedeljek pretresla novica, da se od aktivne kariere zaradi težav s srcem poslavlja eden stebrov slovenske zlate generacije kolesarstva, a ob številnih uspehih Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča in Mateja Mohoriča prevečkrat spregledan slovenski kolesarski šampion, Jan Polanc.

Priljubljeni "Polde" je v svoji bogati profesionalni karieri, v kateri je bil ves čas zvest eni in isti ekipi (UAE Team Emirates - nekdanji Lampre Merida) dosegal rezultate, o katerih smo Slovenci pred dobrim desetletjem lahko le sanjali.

Jan Polanc | Avtor: Epa Epa

Nekdanji slovenski državni prvak je med drugim dobil kar dve etapi dirke po Italiji, nekaj časa pa je celo nosil rožnato majico vodilnega. Slavil je tudi na prestižni italijanski klasiki Trofeo Laigueglia, medtem ko se mu je etapna zmaga na Vuelti za las izmuznila, potem ko je eno izmed etap končal na drugem mestu.

Na največjih tritedenskih dirkah je vedno nastopal v vlogah enega najmpomembnejših pomočnikov ekipnemu kapetanu, a je vseeno na Grand Tourih kar trikrat končal skupni seštevek med prvo petnajsterico.

Čeprav je bil izjemen hribolazec, sposoben največjih dosežkov, pa je v ekipi polni zvezdnikov vedno brez pritoževanja sprejel vlogo pomočnika in se na dirkah razdajal za svojega kapetana, obenem pa svoje ambicije postavil na stranski tir. Zato niti ne preseneča Polančeva priljubljenost v svetu kolesarstva, kjer je vedno veljala za pravega nesebičnega bojevnika.

Koliko je Polanc resnično pomenil svojim sotekmovalcem, najlepše pove zapis Tadeja Pogačarja na socialnih omrežjih. "Ne morem si predstavljati, kako težko je prehitro končati kariero, zato se ti želim zahvaliti za vsa pretekla leta, da si nama ustvaril lepe spomine in mi pomagal ter mi pokazal pravo pot v kolesarstvu. Morali bi biti in tudi si navdih za mnoge mlade otroke, ki želijo izgledati tako kul, kot sva midva z našo prvo zmago na dirki po Franciji. Vem, da to ni tvoje zadnje poglavje v kolesarskem svetu in da boš dosegel še veliko več. A najprej poskrbi za svoje zdravje in se kmalu spet vidimo. Hvala za vse, kralj Polde!"

Pogačar in Polanc sta sicer tekmovalca vse od Tadejevaga prestopa med profesionalce leta 2019. Jan je v tem času zvesto služil svojemu mlademu kapetanu ter bil najzvestejši pomočnik Pogačarju ob njegovi prvi zgodovinski zmagi na dirki po Franciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice