Šport > Kolesarstvo
12053 ogledov

Po "primeru Remco" organizator dirke spreminja pravila in predpise

Primož Roglič Profimedia
Na Giru poslej obvezno nošenje zaščitne maske.

Prireditelji kolesarske dirke po Italiji so se zaradi porasta okužb z novim koronavirusom odločili za poostrena pravila v času preizkušnje, med drugim bo obvezno nošenje zaščitne maske.

Od znanih kolesarjev se je od italijanske pentlje poslovil tudi vodilni Belgijec Remco Evenepoel, pred njim Kolumbijec Rigoberto Uran in Italijan Filippo Ganna. Skupaj je šest kolesarjev predčasno končalo Giro, ob omenjeni trojici še Italijana Nicola Conci in Giovanni Aleotti ter Francoz Clement Russo.

"Glede na najnovejše dogodke in številne pozitivne primere smo se odločili za obvezno nošenje zaščitne obrazne maske. Obvezno bo za vse, ki bodo imeli stike s kolesarji," so med drugim zapisali prireditelji italijanske pentlje.

Direktor preizkušnje Mauro Vegni je za Gazzetto dello Sport ob tem dejal: "Protokoli niso več v veljavi, Svetovna zdravstvena organizacija pa covida-19 ne smatra več kot velike grožnje za javno zdravje. To pomeni, da ekipe sprejemajo svoja pravila."

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je tako že na začetku leta zrahljala pravila glede okužb z novim koronavirusom. Na dirkah testiranja niso obvezna, nekatere ekipe pa so ohranila pravila zaradi zagotavljanja varnosti svojih tekmovalcev in članov osebja.

To je interno pravilo je v veljavi v številnih ekipah, na čelu s Soudal-Quick Stepom, ki je v nedeljo pozno zvečer objavilo pozitiven izvid na Evenepoelov test. V izjavi za javnost so v nedeljo zvečer zapisali, da so se za testiranja odločili predvsem zaradi zagotavljanja varnosti svojih tekmovalcev in ostalih v karavani.

Okuženim kolesarjem sicer po predpisih ne bi bilo potrebno zapustiti dirke, a so se ekipe vseeno odločile za to potezo, kar je vsaj v Remcovem primeru močno razburilo kolesarsko javnost.

Številne okužbe z novim koronavirusom so sicer razžalostile tudi nekatere najboljše kolesarje, med njimi je tudi vodilnega Britanca Gerainta Thomasa, ki ima po odhodu Evenepoela dve sekundi prednosti pred slovenskim asom Primožem Rogličem.

Primož Roglič in Geraint Thomas | Avtor: Profimedia Profimedia

"Evenepoelov odhod iz karavane ni le veliko razočaranje za prireditelje dirke, ampak tudi zame osebno, pa naj se sliši še tako čudno. Veselil sem se neusmiljenih kolesarskih bitk z njim v naslednjih etapah," je na današnji novinarski konferenci dejal kolesar moštva Ineos Grenadiers.

"Zavzemam se za protokole, ki so veljali v letih 2020 in 2021, ko smo bili vsi v mehurčku. Mislim, da bi se organizatorji in ekipe morali vrniti k temu modelu," je še med drugim dodal 36-letni Valižan, ki je pred petimi leti zmagal na najbolj prestižni večtedenski dirki na svetu po Franciji.

Moštvo Ineos Grenadiers bo po podatkih spletnega portala Cyclingnews uvedlo interna pravila, ki so veljala na vrhuncu pandemije.

Tudi ekipa Jumbo-Visme, zbrana okoli slovenskega asa Primoža Rogliča, nosi maske zaradi porasta okužb v zadnjih tednih pred Girom, zaradi česar so na italijanski pentlji ostali brez treh kolesarjev. Nekaj dni pred začetkom dirke sta namreč odpadla Norvežan Tobias Foss ter Nizozemec Robert Gesink, kasneje pa še en Nizozemec Jos van Emden.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Jernej65 00:39 16.maj 2023.

    Prav je da se nosijo maske, da se zmanjša prenos virusa. Zakaj bi okuženi pospešeno trosili virus okoli. Nekaterim virus ne naredi nobene škode, nekateri so pa bolj občutljivi. Remco ga je čutil do te mere, da se je odločil ...prikaži več iti domov. Ni namreč obvezno zapustiti dirko, če si okužen.

  • Avatar @narhist
    @narhist 22:18 15.maj 2023.

    haha, maske. Iz katere votline so se pa ti prireditelji prikobacal?.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 19:21 15.maj 2023.

    Za Covid nateg bi morale padati glave, dobesedno, ne pa da kreteni vlačijo te bedastoče po potrebi na plano..Kot prvo VSEM odvzeti vse Covid dodatke razen tistim sestram in negovalkam, ki so imele neposreden stik z obolelimi...Kot drugo, Farmacija in ...prikaži več hlapčevsko zdravstvo morata kazensko odgovarjati za zavajanja in laži, ter siljenje v tvegano in neučinkovito cepljenje..Ovce imate spomin Borutove zlate ribice..

Sorodne novice