Šport > Kolesarstvo
19614 ogledov

Javnost besna na Remca! Lahko bi še naprej nastopal na Giru, toda ...

Remco Evenepoel Profimedia
Ekipa Soudal-QuickStep je stopila v bran svojemu kolesarju Remcu Evenepoelu, potem ko je slednji po okužbi s koronavirusom zapustil dirko po Italiji.

Potem ko se je prvi oglasil novinar Wielerflitsa Raymond Kerckhoff, ki je močno kritiziral odločitev Remca Evenepoela, da zaradi okužbe s koronavirusom zapusti dirko po Italiji, je po socialnih omrežjih vse več ogorčene javnosti, ki je bila zaradi Belgijčevega odhoda z dirke prikrajšana za epski spopad Evenepoela s Primožem Rogličem in obema kolesarjema Ineosa v drugem in tretjem tednu dirke.

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je namreč precej omilila koronske predpise in kolesarjem več ni potrebno zapustiti dirke v primeru pozitivnega testa. Tudi testiranja niso obvezna, so le priporočljiva. Toda ekipa Soudal-QucickStep (tako kot tudi Jumbo-Visma našega Rogliča) vseeno redno testira svoje kolesarje, zdaj pa je Remca kljub zgolj blagim simptomom poslala domov ter naletela na bes dela kolesarske javnosti.

Menedžer ekipe Soudal-QuickStep, legendarni kolesarski funkcionar Patrick Lefevere, se je tako odzval na vprašanje Kerckhoffa na socialnih omrežjih, ali je bilo res potrebno ekipi pustiti svojega kolesarja domov, če je slednji kazal le blage simptome. "Ja, bilo je, Raymond. Nikoli namreč ne morete vedeti, kaj se dogaja znotraj telesa, Ne gre za službo, ki jo lahko vsak dan opravjaš od devetih zjutraj do petih popoldne. Ne gre za službo, kjer ni nobenega tveganja," je Lefevere stopil v bran svojemu kolesarju.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

23-letni svetovni prvak je bil sicer glavni favorit dirke, javnost pa si je obetala spektakularen boj z Rogličem ter vsaj še obema kolesarjema Ineosa za skupno zmago. Remco je namreč zastrašujoče odprl dirko s suvereno zmago na prvem kronometru, a je pokazal prve znake ranljivosti na sobotni etapi. Ljubitelji kolesarstva so si tako obetali spektakel, a se je Remco po pozitivnem nedeljskem testu odločil, da dirko zapusti.

Lefevere je poudaril, da bi po njegovem mnenju tako morale ravnati vse ekipe ter da bi morale v primeru pozitivnega testa nemudoma odstraniti okužene kolesarje. Pri belgijski ekipi so namreč mnenja, da je covid-19 še premalo raziskan, da bi se lahko zavedali njegovih dolgotrajnih posledic, zato je z okuženimi kolesarji potrebno ravnati previdno in jim že iz preventive nameniti počitek.

Evenepoel, ki je bil pozitiven na tradicionalnem ekipnem testiranju pred dnevom počitka, ki ga ekipa Soudal-QuickStep še vedno izvaja, čeprav ni več obvezen, je bil tokrat edini pozitiven primer v belgijskem moštvu. Pred njim so sicer dirko zapustili že Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Giovanni Aleotti (Bora-Hansgrohe), Clément Russo (Arkéa-Samsic) in tudi Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost).

Mladi Belgijec je tako prenočil v hotelu, že v ponedeljek pa se je skupaj z ekipnim mehanikom z avtomobilom dopravil domov, proti Belgiji. Evenepoel je tako postal šele tretji kolesar v zgodovini (ob Eddyju Merckxu leta 1969 in Marcu Pantaniju leta 1999), ki je zapustil dirko v trenutku, ko je nosil rožnato majico.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • francek 18:59 15.maj 2023.

    Mogoče je pa zobal čudežne tabletke ...

Sorodne novice