Šport
526 ogledov

Polanc le dve sekundi od etapne zmage

Julian Alaphilippe EPA Julian Alaphilippe je bil najmočnejši v zadnjih metrih.
Slovenski kolesar Jan Polanc je na dirki po Španiji spet opozoril nase.

V osmi etapi, ki se je po 199,5 kilometra končala v Xorret de Catiju, je bil Jan Polanc spet ves dan v begu, na koncu pa osvojil drugo mesto. Pred njim je bil le Francoz Julian Alaphilippe.

Štirinajstčlanska ubežna skupina je ves dan zelo dobro sodelovala in imela med štiri in pol ter pet minut prednosti, ki pa se je močno stopila na zadnjem vzponu dneva, ki je bil brutalen. Dolg je bil pet kilometrov, s povprečnim naklonom 11 odstotkov in največ 22-odstotnim. Poljak Rafal Majka je enega najtežjih vzponov v južni Španiji začel prvi, pridružil se mu je Francoz Julian Alaphilippe, s katerim sta se celoten vzpon napadala, takoj ko sta za trenutek popustila, pa se jima je v svojem ritmu priključil Polanc.

Majka in Alaphilippe sta prva prečkala vrh in začela spust proti ciljni črti, toda Polanc je na spustu oba ujel, na bolj položnih zadnjih metrih pa je bil v sprintu za dve sekundi hitrejši Alaphilippe. Polanc je sprintal z Majko, Poljak pa se je na koncu vdal.

"Nov dan, nov beg. Poskusil sem iti v beg, uspelo mi je. Tako smo se dogovorili v ekipi. Na koncu je bila priložnost za dober rezultat. Na zadnji vzpon sem šel v svojem ritmu. Rafal Majka in Julian Alaphilippe sta ves čas skakala in nato malo čakala. Odločil sem se iti v svojem ritmu. To mi je odgovarjalo. Na spustu sem se jima uspel priključiti. Vedel sem, da je Alaphilippe bolj eksploziven in ga bom težko premagal v sprintu. Na koncu moram biti zadovoljen z drugim mestom."
Jan Polanc

Polanc je poskrbel za osmo uvrstitev med prvo trojico v etapi na dirki po Španiji. Matej Mohorič in Borut Božič sta bila prva, Božič, Janez Brajkovič, Primož Čerin in Polanc drugi, Bole in Božič pa tretja.

Matej Mohorič Po veliki zmagi Šport Mohorič: Najtežje je bilo ujeti pobeg

Froomu sledil le Contador

Zadaj so obračunavali favoriti za najvišja mesta. Iz metra v meter je vzpon terjal več žrtev, dobre tri minute pred koncem pa je skočil Christopher Froome, sledil mu je lahko le Alberto Contador. Španec je ciljno črto prečkal tik pred Britancem, bila sta 13. in 14., oba sta zaostala 1:27 minute.

Froome je še enkrat na letošnji Vuelti potrdil, da je odlično pripravljen, po osmih etapah pa ima zdaj 28 sekund prednosti pred Kolumbijcem Estebanom Chavesom oziroma 17 sekund več kot v petek. Irec Nicolas Roche je zadržal tretje mesto, eno mesto je pridobil Italijan Vincenzo Nibali, ki je zdaj četrti, peti pa je Američan Tejay van Garderen.

Polanc je v generalni razvrstitvi s 27. skočil na 13. mesto in je najbolje uvrščeni član ekipe UAE Emirates. Za Froomom 25-letni kolesar iz Britofa zaostaja 2:29 minute, desetouvrščeni Rus Ilnur Zakarin ima pred njim 32 sekund prednosti. Mohorič je 38., Novak pa 99.

Vuelta, 8. etapa:

1. Julian Alaphilippe (Fra/Quick-Step Floors) 4:37:55
2. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) +0:02
3. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe) isti čas
4. Serge Pauwels (Bel/Dimension Data) 0:26
5. Nelson Oliveira (Por/Movistar) 0:28
...
43. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 3:05
74. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 9:26
...

Skupni vrstni red:

1. Christopher Froome (VBr/Sky) 32:26:13
2. Esteban Chaves (Kol/Orica-Scott) +0:28
3. Nicolas Roche (Irs/BMC) 0:41
4. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) 0:53
5. Tejay Van Garderen (ZDA/BMC) 0:58
...
13. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 2:29
38. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 21:35
99. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 52:55
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.