Šport
1086 ogledov

Po Giru in Touru slovenska zmaga tudi v Španiji

Matej Mohorič EPA
Slovensko kolesarstvo je prišlo na sedmi etapi dirke po Španiji še do enega mejnika.

Nekdanji svetovni prvak v konkurenci mladincev ter leto kasneje tudi članov do 23 let Matej Mohorič je prišel do svoje premierne zmage na eni izmed treh največjih etapnih dirk. "Kolesar prihodnosti, ki so se mu pri ekipi UAE prelahko odrekli. Verjetno jim je že žal," je bil komentar komentatorja na Eurosportu ob posnetku Mohoričeve vožnje v cilj.

Slovenski kolesar bo po tej sezoni namreč zamenjal ekipo, v naslednji bo član Bahrain-Meride. Tam bo spet sodeloval z Brentom Copelandom, ki je nekdanjega svetovnega prvaka leta 2014 pripeljal v svetovno serijo, takrat v Cannondale.

Matej Mohorič UAE Team Dirka po Španiji Šport Mohorič odličen v peti etapi, zmaga Kazahstancu

Na najdaljši etapi letošnje Vuelte, ki se je po 207 kilometrih končala v Cuenci, je bil Mohorič ves dan v begu, odločilni napad pa je sprožil 11 kilometrov od ciljne črte na spustu. To je druga slovenska etapna zmaga na španski pentlji, prvo je leta 2009 osvojil Borut Božič, ki je takrat postal prvi Slovenec z etapno zmago na eni od treh tritedenskih dirk. To je bila Mohoričeva druga zmaga med profesionalci, poleg današnje ima še etapno zmago z lanske dirke Hainan na Kitajskem. Slovenski kolesarji imajo tako po Mohoričevi zaslugi v letošnji sezoni etapne zmage na vseh treh tritedenskih dirkah. Na dirki po Italiji jo je osvojil Jan Polanc, na dirki po Franciji pa Primož Roglič.

Drugi v današnji etapi je bil Poljak Pawel Poljanski, tretji pa Španec Jose Joaquin Rojas.

Do zmage v svojem slogu

Mohorič je bil v begu cel dan in je med 14-člansko ubežno skupino opravljal veliko dela. Utrujenost iz pete etape, ko je bil prav tako v begu in na koncu prikolesaril do četrtega mesta, se mu ni poznala, tekmece pa je začel lomiti v zadnjih 20 kilometrih.

Matej Mohorič UAE Team Matej Mohorič Šport Nekdanji svetovni prvak zamenjal ekipo

Takrat je poskusil s prvimi napadi, na katere so imeli nekateri drugi kolesarji odgovore. Na tlakovanem vzponu v Cuenci je bil vseskozi na prvem mestu, na spustu je še dobil družbo Rojasa, Poljanskega in Thomasa De Gendta, slabih 11 kilometrov pred ciljem pa se je 22-letni Slovenec odpeljal naprej. V svojem "Mohorič slogu" ali "žuželki" je sedel na okvir kolesa in poganjal pedala, tveganje pa se mu je obrestovalo. Zasledovalna trojica se je morala sprijazniti, da jo čaka le sprint za drugo mesto, Mohorič pa je 16 sekund pred njimi pokazal na svoje prsi in napisa UAE Team Emirates, ime ekipe, za katero še kolesari.

"Neverjetno je. Dolgo je minilo od moje zadnje velike zmage. Vedno sem garal, vedno sem dal vse od sebe. Izjemno je zmagati," so bile prve besede Mohoriča, ki je nadaljeval: "Bil sem v begu pred dvema dnevoma, ko je zmagal Lucenko. Takrat sem se dobro počutil. Čeprav etapa ni bila zame, sem bil četrti. Vedel sem, da sem dobro pripravljen. Danes je ekipa želela, da grem v beg. Hranil sem moči. Vedel sem, da je zaključek etape zame, ker sem dober na spustu. Moral sem biti z najboljšimi, če sem želel uspeti. Vesel sem zase in za ekipo, ki mi je omogočila, da sem na Vuelti."

Osem minut in 38 sekund za Mohoričem je skozi cilj prišla glavnina, na 18. mestu je bil Britanec Christopher Froome, ki je zadržal rdečo majico vodilnega in 11 sekund zaloge pred prvim zasledovalcem, Kolumbijcem Estebanom Chavesom, ki je bil 21. Polanc (UAE Emirates), ki je bil v begu v četrtek in končal na petem mestu, je bil danes 34., v cilj je prišel za zaostankom 8:38 minute. Domen Novak (Bahrain-Merida) je do cilja prikolesaril 18:08 minute za Mohoričem in je bil 184. Skupno je Polanc 27., Mohorič 38. in Novak 134.

 

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 19:34 25.avgust 2017.

    Tudi nogometni milijoni prihajajo iz istega konca pa se nihče ni obregnil ! Denar je sveta vladar !

  • Tine123 19:32 25.avgust 2017.

    UAE denar izvira iz Saudske Arabije, ki podpira teroriste, torej, kako lahko hvalite ali sploh imate jajca omenjati UAE????