Šport > Kolesarstvo
2090 ogledov

Slavila kar dva kolesarja, zmagovalca odločil fotofiniš! Roglič padel na spustu

Pascal Ackermann in Jonathan Milan Profimedia
Sprint za etapno zmago po fotofinišu Ackermannu, Thomas in Roglič kljub padcu ostajata na prvih dveh mestih, z dirko zaključil tretjeuvrščeni Geoghegan Hart.

Najdaljšo etapo letošnje dirke po Italiji je odločil sprint glavnine, v katerem je Nemec Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) šele po fotofinišu premagal domačega junaka Jonathana Milana (Bahrain Victorious), potem ko sta oba kolesarja že slavila v cilju, prepričana, da sta zmagala. Na tretjem mestu je končal legendarni Mark Cavendish (Astana).

Enajsta etapa, ki je kolesarje na 219 kilometrih od Camaiora do Tortone popeljala preko dveh vzponov tretje in enega četrte kategorije, pa se je izkazala za usodno za tretjega najboljšega kolesarja dirke Tao Geoghegan Harta (Ineos Grenadiers), ki jo je najhuje odnesel v množičnem padcu 70 kilometrov pred ciljem na spustu z vzpona Colla di Boasi.

Pri omenjenem množičnem padcu sta se na tleh znašla tudi vodilna kolesarja dirke Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) in naš Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki pa sta kljub padcu lahko nadaljevala z dirko ter prečkala ciljno črto v času zmagovalca. Roglič je etapo končal na 94. mestu. V padcu jo je sicer huje skupil še en kolesar ekipe Ineos Grenadiers, Francoz Pavel Sivakov, ki je v skupnem sešetvku držal osmo mesto. V hudih bolečniha je ciljno črto prečkal s skoraj 14 minutami zaostanka.

Omenjeni padec pa je tudi premešal vrstni red v prvi deseterici, saj je dirko zapustil tretjeuvrščeni Geoghegan Hart, medtem ko je Sivakov zdrsnil na 23. mesto. Na samem vrhu še naprej ostaja v rožnati majici Geraint Thomas, ki ima vsega dve sekundi prednosti pred Rogličem. Na tretje mesto se je povzpel Joao Almeida (UAE Team Emirates), ki za Valižanom zaostaja za 22 sekund. Manj kot dve minuti in pol v skupnem seštevku zaostajajo le še DSM-ov Andreas Leknessund (+0:35), Bahrainov Damiano Caruso (+1:28)in Borin Lennard Kämna (+1:52).

Geraint Thomas | Avtor: Profimedia Profimedia

Dirko je sicer popestrila šesterica kolesarjev, ki je sestavljala današnji beg. Laurenz Rex, Thomas Champion, Diego Pablo Sevilla, Aleksander Koničev, Veljko Stojnić in Filippo Magli so se verjetno dobro zavedali, da nimajo pravih možnosti, saj so sprinterske ekipe, ki si niso želele ponovitve torkovega spodrsljaja, nadzorovale potek dogajanja, ubežnikom pa niso dovolile več kot štiri minute prednosti.

Precej nerazburljivo etapo pa je povsem nepričakovano 70 kilometrov pred ciljem pretresel grd množičen padec na spustu z vzpona Colla di Boasi. Prvi je nadzor nad kolesom izgubil kolesar ekipe UAE Team Emirates Alessandro Covi, na tleh pa so pristali številni kolesarji ekip Ineos Grenadiers in Jumbo-Visma, ki so vozili tik za njim.

Najhuje jo je odnesel Geoghegan Hart, katerega je odpeljal rešilec, medtem ko je Sivakov nadaljeval s precejšnjimi bolečinami. Thomas je imel pri samem padcu srečo, da je dejansko pristal na nesrečnem Coviju in jo je tako odnesel brez poškodb, medtem ko se je Roglič nekoliko odrgnil po boku in stegnu, a je tudi lahko nadaljeval z dirko, potem ko mu je sotekmovalec Koen Bouwman posodil svoje kolo.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Že čez nekaj kilometrov pa smo bili priča novemu grozljivemu padcu, ko se je Oscar Rodriguez pri veliki hitrosti med spustom zapletel z enim izmed drugih kolesarjev ter najprej zadel prometni znak, nato pa se zaletel naravnost v hišo.

V ospredju se je nato med zadnjim vzponom in spustom za najmočnejšega izkazal Rex, katerega je sicer uspel ujeti Stojnić, a se ga je Rex znova uspel otresti znotraj zadnjih 20 kilometrov. A tudi slednji je bil na koncu pet kilometrov pred ciljem ujet. O zmagovalcu je tako odločal sprint glavnine.

Dolgo je kazalo, da bodo o zmagi odločali Ackermann, Cavendish in Mads Pedersen, ki so bili v daleč najboljši poziciji, medtem ko je bil domači favorit Milan še daleč zadaj. Toda mladi Italijan je v zadnjih metrih razvil neverjetno hitrost ter na koncu z Ackermannom praktično istočasno prečkal ciljno črto. Oba sprinterja sta v cilju že proslavljala, na koncu pa je Milan zelo športno stisnil roko Ackermannu, ko je posnetek pokazal, da je igra milimetrov pripadla Nemcu.

Pascal Ackermann in Jonathan Milan | Avtor: Profimedia Profimedia

Za 29-letnega Nemca je bila to 39. zmaga v karieri in tretja na Giru, potem ko je dve etapi osvojil že leta 2019. "Zadnji kilometer je bil zelo živčen, toda Ryan Gibbons je opravil odlično delo in me pripeljal v ospredje. Pred sabo sem nato videl Cavendisha in ga uporabil za zavetrje. Na koncu je šlo na tesno, a vesel sem, da sem še vedno med najboljšimi," je za Eurosport po koncu etape dejal Ackermann.

"Zdaj grem le iz dneva v dan, priložnosti ne bo več veliko, a po tej zmagi bom letel po cesti," je dodal 29-letni Nemec, ki v nadaljevanju z ostalimi sprinterji ne bo imel veliko priložnosti za sprinterske zaključke.

 

 V četrtek bo na na sporedu razgibana 12. etapa, ki bo kolesarje peljala od Braja do Rivolija (179 km). Organizatorji so trasi podelili težavnost tri od pet, predvsem zaradi edinega pravega vzpona, ki ga bo karavana prečkala slabih 30 km pred ciljem.



* Izidi, 11. etapa (Camaiore - Tortona, 219 km):
 1. Pascal Ackermann (Nem/UAE Team Emirates)          5:09:02
 2. Jonathan Milan (Ita/Bahrain Victorious)          isti čas
 3. Mark Cavendish (VBr/Astana Qazaqstan)
 4. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)
 5. Stefano Oldani (Ita/Alpecin-Deceuninck)
 6. Alberto Bettiol (Ita/EF Education-EasyPost)
 7. Marius Mayrhofer (Nem/Team DSM)
 8. Davide Ballerini (Ita/Soudal-Quick Step)
 9. Simone Consonni (Ita/Cofidis)
10. Arne Marit (Bel/Intermarche-Circus-Wanty)
...
94. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                  isti čas
...

- skupni seštevek (11/21):
 1. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)            44:35:35
 2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                    + 0:02
 3. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                 0:22
 4. Andreas Leknesund (Nor/Team DSM)                     0:35
 5. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious)              1:28
 6. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)                   1:52
 7. Eddie Dunbar (Irs/Jayco AluLa)                       2:32
 8. Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadiers)           isti čas
 9. Laurens De Plus (Bel/Ineos Grenadiers)               2:36
10. Aureline Paret-Peintre (AG2R Citroen)                2:48
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice