Šport > Kolesarstvo
10499 ogledov

Iz Ineosa razkrili, zakaj so se odločili predati rožnato majico

Geraint Thomas Profimedia
Geraint Thomas se je pred zadnjimi sedmimi etapi dirke po Italiji namenoma znebil rožnate majice.

Bruno Armirail je presenetljivi junak 14. etape dirke po Italiji, potem ko se je na progo v Švici podal kot 23. kolesar v skupnem seštevku, v Cassano Magnano pa pripeljal kot vodilni kolesar dirke in novi nosilec rožnate majice.

Pri ekipi do danes vodilnega kolesarja dirke Gerainta Thomasa Ineos Grenadiers so se namreč odločili, da kot del dolgoročnega načrta za skupno zmago v tretjem tednu dirke predajo rožnato majico vodilnega. S tem je ekipa Ineosa naletela tudi na številne kritike, da ne spoštuje prestižne rožnate majice, a je njena kontroverzna odločitev vsekakor dobro premišljena.

Thomas ima namreč še vedno dirko pod svojim nadzorom, saj ga zaostanek minute in 41 sekund za francoskim kolesarjem pred začetkom nedeljske etape niti najmanj ne skrbi. Armiraila je uspel v prvih trinajstih etapah premagati kar za 18 minut in Francoz zagotovo ne bo mogel ubraniti svoje prednosti v odločilnem zadnjem tednu.

Bruno Armirail | Avtor: Profimedia Profimedia

Valižana tako dosti bolj skrbita Primož Roglič in Joao Almeida, ki mu v skupnem seštevku dihata za ovratnik z vsega dvema in dvaindvajsetimi sekundami zaostanka. Ravno zaradi napetega boja s Slovencem in Portugalcem so se pri Ineosu odločili, da razbremenijo svojega kapetana in za nekaj časa odložijo rožnato majico v kot.

"Fantje so imeli na začetku beg pod kontrolo. Bil je zelo velik beg, s katerim smo bili zadovoljni, saj se v devetih od desetih primerov tak beg ne uspe organizirati in nihče noče po ravnem voziti v ospredju. Pričakovali smo, da se bodo spopadli že na vzponu. A so zelo dobro sodelovali. Bili so zelo hitri in nismo želeli, da bi naši kolesarji pregoreli v poizkusu branjenja majice. Namesto tega so vozili spodoben tempo, kar je na koncu povzročilo, da smo oddali majico. Toda mislim, da je bila to pravilna odločitev, saj nima smisla, da bi naša dva kolesarja na čelu glavnine poizkušala držati ritem 20 kolesarjev, ki vozijo na polno na čelu ubežnikov. Vesel sem, da je tudi ta dan za nami, saj je šlo še za en dolg, hladen, moker in naporen dan," je po koncu etape odločitev ekipe pojasnil Thomas.

Armirailova prednost bi sicer lahko zadoščala, da v rožnatem preživi tudi nedeljsko hribovito etapo in tako v vodstvu dočaka ponedeljkov prosti dan, preden ga v zadnjem tednu čakajo brutalne gorate etape, kjer se bo skoraj zagotovo poslovil od majice. Thomas pa lahko tako nedeljsko etapo in ponedeljekov prosti dan preživi brez vseh obveznosti, ki čakajo nosilca rožnate majice.

Geraint Thomas | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi športni direktor ekipe Ineos Grenadiers Matteo Tosatto je bil zadovoljen s potezo svoje ekipe, saj naj bi slednja predvsem kazala na samozavest ekipe ter dejstvo, da imajo vse pod kontrolo.

"Pogledal sem imena kolesarjev v begu in se nemudoma odločil, da predamo rožnato majico. Gre za dokaz, da nadzorujemo svojo dirko in ne za slabost," je po dirki razlagal Italijan. "Beg je bil za nas perfekten, saj ni bilo nobenega drugega kandidata za skupni seštevek, razen Armiraila, ki je zostajal 18:37. Spoštujemo pomen rožnate majice, toda morali smo gledati širšo sliko, boj za skupno zmago in misliti na naše fante. Še posebej zdaj, ko imamo še vsega šest kolesarjev."

Thomas se je tako znebil rožnate majice in kolesarjem Ineosa vsaj nekaj časa ne bo potrebno voziti na čelu glavnine. "Seveda bi lahko z lahkoto v zaključku zmanjšali zaostanek za ubežniki za dve do tri minute, toda nismo želeli tvegati. Zadnjih 30 kilometrov se je odvilo na zavitih in zapletenih cestah. Čestitke Groupami FDJ in Brunu Armirailu, kajti ni se lahko prebiti v takšen beg. Mi pa smo še naprej v zelo dobri poziciji. Zdaj se moramo skoncentrirati na počitek pred nedeljsko etapo v stilu klasike po Lombardiji in nato zadnji tednom. Dirkamo iz dneva v dan, toda načrt delamo za v prhodnost. Prepričan sem, da bo odločal zadnji teden. Takrat si želimo rožnato majico nazaj," je zaključil športni direktor Ineosa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice