Šport > Kolesarstvo
13287 ogledov

Šok na Giru! Sprememba v vodstvu, imamo novega lastnika rožnate majice

Bruno Armirail Profimedia
Nico Denz do še druge etapne zmage v zadnjih treh dnevih, rožnata majica po novem na ramenih Bruna Armiraila.

Potem ko so najmočnejši trije ubežniki dneva Stefano Oldani, Davide Ballerini in Toms Skujinš preveč taktizirali in bili znotraj zadnjega kilometra ujeti, je o zmagovalcu 14. etape dirke po Italiji odločal sprint ubežne skupine.

Po 194 kilometrih od Sierre do Cassano Magnaga in enem brutalnem vzponu prve kategorije je imel največ moči Nemec Nico Denz (Bora Hansgrohe), ki je še drugič v treh dneh v zaključnem sprintu premagal nesrečnega Dereka Geeja (Israel Premier Tech). Na tretjem mestu je končal domači adut Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost).

Nico Denz | Avtor: Profimedia Profimedia

Na 15. mestu je ciljno črto s 53 sekundami zaostanka prečkal tudi ubežnik Bruno Armirail (Groupama FDJ) ki je na 23. mestu v skupnem seštevku pred sobotno etapo za rožnato majico zaostajal 18 minut in 37 sekund. Glede na to, da je glavnina v cilj prikolesarila z več kot 21 minutami zaostanka, je Francoz nov vodilni kolesar dirke po Franciji.

Pred zadnjimi sedmimi etapami dirke je tako rožnata majica prvič v tem tisočletju v rokah Francoza, ki ima pred Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers) minuto in 41 sekund prednosti. Z izjemo vzpona Armiraila večjih sprememb med najboljšimi v skupnem seštevku ni bilo, le Eddie Dunbar je s sedmega padel na štirinajsto mesto, potem ko je proti nasprotnikom danes izgubil dobre tri minute. Naš  Primož Roglič (Jumbo-Visma) je zdrsnil na tretje mesto, za Valižanom Thomasom še naprej zaostaja za dve skundi. 

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Že pred današnjo etapo se je sicer vedelo, da je trasa z brutalno zahtevnim vzponom na Passo del Sampione v prvem delu in nato povsem ravninskim drugim delom naravnost ustvarjena za ubežnike. Zato smo takoj od samega starta bili priča številnim napadom.

V ospredju se je tako izoblikovala ogromna ubežna skupina, kateri se je želela pridružiti naslednja zasledovalna skupina, v kateri pa sta bila tudi v skupni razvrstitvi zelo visoko uvrščena Thymen Arensman in Lennard Kämna.

Jumbo-Visma je zato opravila zelo dobro delo za svojega kapetana, navila tempo glavnine in prisilila oba nevarna kolesarja, da sta popustila, medtem ko je bilo ostalim kolesarjem zasledovalne skupine nato dovoljeno, da se odpeljejo in ujamejo vodilno skupino.

V ogromni skupini 29 ubežnikov je bil v skupnem seštevku najbolje postavljen kolesar Bruno Armirail, ki je z zaostankom 18:37 zasedal 23. mesto, prav tako pa se je v skupini nahajalo veliko slovitih imen, ki so napadali etapno zmago.

Bruno Armirail | Avtor: Profimedia Profimedia

63 kilometrov pred ciljem, ko je bila prednost pred glavnino približno 13 minut, je tako prvi z napadom poizkusil Bettiol, a neuspešno. Nato sta poizkusila Oldani in Laurenz Rex, katerima sta se v ospredju pridružila Ballerini in Skujinš.

A čeprav je bil drugi del etape na videz nezahteven, je bil rahel vzpon 11 kilometrov pred ciljem prezahteven za Rexa, tako da ga je ujela prva zasledovalna skupina z Denzom, Bettiolom, Geejem in Mariusom Mayrhoferjem.

Tudi zadnji kilometer ni bil čisto položen, ob taktiziranju vodilnih treh ter prehitrem napadu Oldanija pa je peterica zasledovalcev uspela v zadnjih metrih ujeti vodilno trojico. Prvi je nato s sprintom poizkusil Bettiol, a mu je zmanjkalo moči, tako da ga je prehitel Denz, kateremu se je nevarno bližal Gee, a je bil cilj zgolj kakšen meter prekmalu, da bi Kanadčan vrnil Nemcu udarec za poraz v sprintu na 12. etapi.

"Mislil sem, da smo vmes že izpustili iz rok priložnost za etapno zmago, saj nismo mogli zarezati v zaostanek za vodilnimi. Dejal sem si, da bom nekoliko varčeval z močmi, ker me ne zanima četrto mesto, saj sem v četrtek že zmagal. Odločil sem se, da priključim trojici v ospredju in z daljšim sprintom poskusim do cilja. Uspelo je, drugič. Neverjetno," je po etapi organizatorjem dirke dejal Denz.

Nico Denz | Avtor: Profimedia Profimedia

Armirail je cilj prečkal na 15. mestu, 53 sekund za Denzom. Glavnina, v kateri ni prišlo do nobenih napadov, je mirno prikolesarila v cilj 21 minut in 11 sekund za zmagovalcem. Primož Roglič je etapo končal znotraj glavnine na 41. mestu.

V nedeljo bo na sporedu etapa od Seregna do Bergama (195 km), ki po profilu spominja na zadnji spomenik sezone po Lombardiji. Kolesarji bodo morali premagati 3600 višinskih metrov ter štiri kategorizirane vzpone.

 

* Izidi, 14. etapa (Sierre - Cassano Magnago, 194 km):
 1. Nico Denz (Nem/Bora-Hansgrohe)                    4:37:30
 2. Derek Gee (Kan/Israel-Premier Tech)               isti čas
 3. Alberto Bettiol (Ita/EF Education-EasyPost)
 4. Laurenz Rex (Bel/Intermarche-Circus-Wanty)         + 0:01
 5. Davide Ballerini (Ita/Soudal-Quick Step)         isti čas
 6. Toms Skujinš (Lat/Trek-Segafredo)                    0:04
 7. Marius Mayrhofer (Nem/Team DSM)                      0:10
 8. Stefano Oldani (Ita/Alpecin-Deceuninck)              0:20
 9. Andrea Pasqualon (Ita/Bahrain Victorious)            0:50
10. Mirco Maestri (Ita/Eolo-Kometa)                  isti čas
...
41. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                     21:11
...

- skupni seštevek (14/21):
 1. Bruno Armirail (Fra/Groupama-FDJ)                56:17:01
 2. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)              + 1:41
 3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                      1:43
 4. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                 2:03
 5. Andreas Leknesund (Nor/Team DSM)                     2:23
 6. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious)              3:09
 7. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)                   3:33
 8. Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadiers)               4:26
 9. Laurens De Plus (Bel/Ineos Grenadiers)               4:49
10. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                     4:54
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice