Šport > Kolesarstvo
1485 ogledov

Roglič: "Videlo se bo, kdo kam sodi"

Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič verjame, da je v zadnjem tednu še vse mogoče.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič bo s tretjega mesta v skupnem seštevku začel zadnji teden dirke po Italiji. V kratki izjavi za STA je 33-letni Kisovčan dejal, da v prihodnjih dneh skrivalnic med najboljšimi ne bo. Hitro bo namreč po zahtevnih dveh tednih jasno, komu je v nogah ostalo še nekaj dinamita, dodaja.

Doslej je član nizozemske zasedbe Jumbo-Visma na italijanski pentlji najvišje posegel leta 2019, ko je bil tretji. Takrat se je nekoliko preveč ujel v dvoboj z zdaj že upokojenim domačinom Vincenzom Nibalijem, oba pa je nato s skupno zmago presenetil Ekvadorec Richard Carapaz.

V štirih letih se je ogromno spremenilo. Vmes so prišli številni vrhunci z zmagami na Vuelti ter zlato kolajno na olimpijskih igrah. Ter tudi razočaranja na dirki po Franciji in številni boleči padci na največjih preizkušnjah.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Visoke uvrstitve je s padci zapravil tako na lanskem Touru kot Vuelti, po operaciji in dolgotrajnejšem okrevanju po poškodbi rame pa se je letos v karavano vrnil drugačen.

Premišljujoče razmišljanje sta zamenjala sproščenost ter širok nasmešek v ciljnih prostorih ter ob začetkih etap. To pripisuje predvsem izkušnjam, letom, v smehu pravi Roglič.

"Razpoloženje je super, položaj in stvari so, kakršne so. Vsak ima svoje probleme. Če smo še tu, je vse mogoče in nasmejani jutri odhajamo novim izzivom naproti," je na drugi in zadnji prost dan v izjavi za STA dejal Kisovčan.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Na letošnjem Giru je doslej štirikrat zasedel mesto med najboljšo deseterico in v skupnem seštevku za vodilnim in bržčas za generalno razvrstitev nenevarnim Francozom Brunom Armirailom zaostaja 1:10 minute. Pred njim je z dvema sekundama naskoka še Britanec Geraint Thomas. Prav zares se favoriti z izjemo obeh voženj na čas še niso udarili.

Tudi rožnata majica je večkrat taktično zamenjala lastnika, saj v poraznem vremenu in zahtevnih pogojih nihče od kandidatov za skupno zmago ni želel dodatnih, predvsem medijskih obveznosti. Zato se je zdelo tudi dirkanje precej manj aktivno.

"Bomo videli, koliko je sploh še moči in če je treba kaj skrivati. Mogoče je bilo malo specifično zaradi vremena, kar tudi pobere nekaj energije. Prej ali slej se bo zadnji teden videlo, kam kdo sodi," še napoveduje in se hkrati izogiba napovedim zmagovalec 72 dirk v poklicnem kolesarstvu.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri 33 letih zagotovo še ni rekel zadnje v vrhunskem kolesarstvu, mogoče bo njegova beseda najglasnejša prav v Rimu, ko bo v nedeljo konec rožnate pentlje.

Do cilja v Rimu, kjer želi nositi rožnato majico in se podpisati pod prvo slovensko zmago na Giru, ga najprej čaka 16. etapa s kar 5200 višinskimi metri in petimi kategoriziranimi vzponi. Nato sledi povsem ravninska etapa do Caorla, preden bosta na vrsti etapi s ciljema v klanec na Val di Zoldo v 18. in Tre Cime di Lavaredo v 19. etapi.

Predzadnji dan bo na vrsti še gorski kronometer in s tem Slovencem najbližja etapa na Svete Višarje, kjer bo pred bučnim občinstvom okronan zmagovalec 106. dirke po Italiji.

Preberite še, kako je Primož Roglič presenetil Gerainta Thomasa, ki nikakor ne razume Slovenčevega početja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice