Šport > Kolesarstvo
6085 ogledov

Pred Rogličem legendarna etapa, poklon eni največjih dirk na svetu

Primož Roglič Profimedia
Na Giru danes etapa, ki služi kot poklon legendarnemu kolesarskemu spomeniku, dirki po Lombardiji.

Slovenskega kolesarskega asa Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) in tekmece danes čaka zahtevna 15. etapa dirke po Italiji. Trasa od Seregna do Bergama (195 km) bo nekoliko krajša verzija spomenika po Lombardiji, kolesarji pa bodo morali premagati 3600 višinskih metrov. Karavana se bo namreč v zahtevni etapi, zadnji pred drugim prostim dnem na Giru, podala prek štirih kategoriziranih vzponov.

Trasa 15. etape dirke po Italiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Ob napovedanem slabšem vremenu se obeta zahtevna etapa, kar se tiče nadzorovanja ubežnikov in napadalnih kolesarjev. Zadnji vzpon na Roncola Alto (2. kategorije, 10 km/6,7 %) bo karavana prečkala dobrih 30 km pred ciljem. Še pred tem bodo od začetka etape na vrsti vzponi na Valico di Valcava (1. kategorije, 11,6 km/8 %), Selvino (2. kategorije, 11,1 km/5,6 %) ter Miragolo San Salvatore (2. kategorije, 5,2 km/7 %).

Ker je za pričakovati nov uspešen beg, se nam obeta eksploziven začetek etape ter pravo "mesarsko klanje" med napadalci že na prvem in hkrati najtežjem vzponu dneva, Valico di Valcavi.

Trasa 15. etape dirke po Italiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Rožnato majico bo tokrat prvič v življenju nosil Francoz Bruno Armirail (Groupama-FDJ), ki je v soboto iz ubežne skupine nadoknadil več kot 18 minut in pol ter v seštevku prehitel Britanca Gerainta Thomasa (Ineos Grenadiers).

Ekipa, zbrana okoli izkušenega Valižana, nekdanjega zmagovalca dirke po Franciji (2018), je namreč načrtno predala majico vodilnega in s tem tudi več medijskih obveznosti pred zahtevnim zaključkom Gira. V skupnem seštevku drugi Thomas zaostaja 1:41 minute, tretjeuvrščeni Roglič pa še dve sekundi več.

Bruno Armirail | Avtor: Profimedia Profimedia

A morda bi že danes lahko prišlo do kakšnih sprememb, čeprav se vseeno zdi, da je etapa dosti bolj pisana na kožo pogumnim ubežnikom, kot pa pravemu boju "težkokategornikov" iz borbe za skupni seštevek. Po zadnjem kategoriziranem vzponu je namreč do cilja še 30 kilometrov, kar bo verjetno preprečilo napade kolesarjev, ki se borijo za skupno zmago.

V samem tradicionalnem zaključku dirke po Lombardiji, kadar se ta konča v Bergamu, kolesarji 3 kilometre pred ciljem prečkajo še en strm kratek nekategoriziran vzpon Colle Aperto (1,6 km/7,9 %), ki pa zagotovo ne bo poskrbel za boj med kolesarji skupnega seštevka, lahko pa bi odločil zmagovalca etape.

Trasa 15. etape dirke po Italiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Med favorite etape sicer uvrščamo kolesarje, ki se odlično znajdejo na vzponih, a imajo v skupnem seštevku že dovolj velik zaostanek, da jim bo glavnina dovolila iti v beg. Strokovnjaki so tako pred "etapo klasike po Lombardiji" med največje favorite uvrstili kolesarje, kot so Ben Healy, Jay Vine, Davide Formolo, Filippo Zana, Thibaut Pinot, Koen Bouwman, Bauke Mollema, Toms Skujins, Lorenzo Fortunato, Alessandro De Marchi, Michael Matthews, Brandon McNulty in Joe Dombrowski.

Primož Roglič ima sicer z legendarno dirko po Lombardiji, ki močno spominja na današnjo etapo, še neporavnane račune, saj je na njej nastopil že štirikrat, dvakrat v vlogi enega glavnih favoritov, a sta njegova najboljša rezultata 4. in 7. mesto. Imamo pa Slovenci slovito klasiko vseeno v lepem spominu, saj je zadnji dve preizkušnji dobil naš drugi šampion, Tadej Pogačar.

Etapa se bo pričela ob 11:45, medtem ko naj bi kolesarji prispeli v cilj nekje po peti uri.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • atamama 10:35 21.maj 2023.

    Mislim, da mu ne bo uspelo izbolšati rezultata izpred let. Bo pa dober glede na svoje zmogljivosti, če pride pod 10. mesto

Sorodne novice