Šport > Kolesarstvo
2616 ogledov

Slovo največjega vseh časov, kralja dirke po Franciji

Mark Cavendish Profimedia
Morda celo največji sprinter vseh časov, Britanec Mark Cavendish, je napovedal slovo od kolesarstva.

Britanski kolesarski zvezdnik Mark Cavendish je danes na drugi prosti dan na Giru sporočil, da se bo po koncu sezone poslovil od kolesarstva. S tem bo padel zastor nad kariero enega najbolj dominantnih sprinterjev v zgodovini, ki ta čas tako kot slovenski as Primož Roglič nastopa na dirki po Italiji.

"Kolesarstvo je moje življenje že več kot 25 let. Živim absolutne sanje. To je pravi čas, da rečem, da bo to moj zadnji Giro d'Italia in da bo leto 2023 moja zadnja sezona poklicnega kolesarja," je dan po svojem 38. rojstnem dnevu dejal Cavendish na novinarski konferenci.

Mark Cavendish | Avtor: Profimedia Profimedia

"Kolo mi je omogočilo, da prepotujem svet in spoznam neverjetne ljudi, katere s ponosom imenujem prijatelji. Ta šport ljubim bolj, kot si je možno predstavljati in zagotovo se ne bom odmaknil daleč od njega," je bil glede svoje prihodnosti in bodoče kariere skrivnosten kolesar z otoka Man, ki je še razkril, da zaenkrat še ne ve, katera dirka bo zadnja v njegovi veličastni karieri.

"Ko se enkrat zavete, da ne bo trajalo večno, je lažje uživati v vsakem trenutku, ki ga ta šport ponuja," je poudaril Cavendish, preden je razložil, zakaj se je odločil, da je prišel čas, da postavi kolo v kot.

"Danes moj sin Casper praznuje peti rojstni dan in na srečo je na dirki dan počitka, da lahko preživim dan z njim. Mislim, da je pomembno, da sem od zdaj naprej prisoten na vsakem rojstnem dnevu moje žene Pete in vsakega izmed najinih otrok. Pomembno je, da sem na vsakem njihovem šolskem konceru ali športni prireditvi. Prav tako je pomembno, da se jim lahko posvetim in se igram z njimi, ne da bi me bilo strah, kaj če se poškodujem ali nalezem kakšne bolezni."

Mark Cavendish | Avtor: Profimedia Profimedia

V svoji 17-letni karieri je sicer najboljši sprinter vseh časov osvojil tudi naslov svetovnega prvaka leta 2011 v Koebenhavnu, spomladansko klasiko Milano-Sanremo in skupno kar 53 etapnih zmag na treh največjih tritedenskih dirkah.

Britanec je skupno doslej slavil 161 zmag, od tega ima zgolj na Tour de Franceu rekordnih 34 etapnih zmag, kolikor jih je nabral le še legendarni Belgijec Eddy Merckx. Zadnjo priložnost, da popravi ta izkupiček in prehiti slovitega "kanibala", bo imel 38-letnik julija na letošnji francoski kolesarski pentlji.

Poleti bi tako lahko Cavendish, ki vozi za kazahstansko ekipo Astana, postal samostojni rekorder ob svoji 14. udeležbi na Touru. A rekordi zanj niso prioriteta. "Tudi če bi že imel 45 zmag, bi šel na Tour de France po zmago," je dejal.

Mark Cavendish | Avtor: Profimedia Profimedia

Vendar Cavendish na novo zmago čaka že več kot eno leto. Svoj zadnji uspeh je dosegel na britanskem prvenstvu v cestnem kolesarstvu leta 2022. Tudi na Giru je bil doslej njegov najboljši rezultat tretje mesto v 11. etapi.

Poleg Cavendisha se bodo jeseni upokojili še številni drugi kolesarji, ki so krojili šport več kot desetletje. Nekdanji tretjeuvrščeni na Touru Francoz Thibaut Pinot, prav tako olimpijski prvak iz Ria 2016, Belgijec Greg Van Avermaet. Od leta 2024 pa bo trikratni svetovni prvak Peter Sagan nastopal le še v gorskem kolesarstvu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice