Šport > Kolesarstvo
2510 ogledov

Eden največjih kolesarskih zvezdnikov ima novo ekipo

Mark Cavendish Epa
Cavendish v letu 2023 v dresu Astane.

Britanski kolesarski zvezdnik Mark Cavendish bo v tem letu dirkal za Astano Qazaqstan, je kazahstanska ekipa sporočila na spletni strani. Sedemintridesetletnik z otoka Man si ob koncu kariere želi še vsaj enega nastopa na dirki po Franciji, na kateri lovi rekord po številu etapnih zmag. S 34 si ga deli s slovitim Belgijcem Eddyjem Merckxom.

Cavendish je imel po poročanju kolesarskih medijev za leto 2023 sklenjen dogovor s francosko ekipo B&B Hotels, a je ta zaradi finančnih težav tik pred propadom.

Cavendishu se bi lahko pri Astani po poročanju kolesarskih portalov pridružil še en sprinter, Nizozemec Cees Bol, ki se je pred tem prav tako dogovoril za sodelovanje z B&B Hotels, a nato ostal brez službe.

Sloviti Britanec se je moral tako kot Bol podati v lov na nov klub, po koncu kariere Italijana Vincenza Nibalija ter prekinitvi pogodbe s Kolumbijcem Miguelom Angelom Lopezom pa se je v kazahstanski zasedbi pojavila zvezdniška luknja. Po več tednih pogajanj pa je zdaj uradno postal član Astane.

Cavendish je iskal primerno ekipo, ki bi mu lahko ponudila mesto na dirki po Franciji. Tam letos ni nastopil, saj je prednost v ekipi Quick-Step Alpha Vinyl (zdaj Soudal-Quick Step) dobil Nizozemec Fabio Jakobsen. Kasneje je evropski prvak na touru dobil eno etapo.

"Navdušen sem pred to pustolovščino. Dirkal sem že z Aleksandrom Vinokurovom pred mnogimi leti, zdaj pa bom moštveni kolega z njegovima sinovoma. Doslej sem užival v dolgi karieri, ampak še vedno me veseli dirkanje s kolesom, lakota po zmagah je še vedno tako močna kot nekoč. Cilj je vedno stati na vrhu zmagovalnega odra," je ob podpisu pogodbe dejal Cavendish.

Mark Cavendish in Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Kolesar z otoka Man ima na francoski pentlji 34 etapnih zmag, skupno pa je v karieri slavil 161-krat, od tega tudi na svetovnem prvenstvu leta 2011 v Koebenhavnu ter na spomeniku Milano - Sanremo leta 2009. Športno pot je začel leta 2005 in velja za enega najboljših sprinterjev v zgodovini kolesarstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice