Šport > Kolesarstvo
32625 ogledov

Vingegaard presenetil z resnico, zakaj Roglič ne bo nastopil na Touru

Primož Roglič Jonas Vingegaard Profimedia
Kapetan Jumbo-Visme je razkril, da naj bi bil v resnici Roglič tisti, ki si je želel bolj kot na Touru nastopiti na Giru.

Jumbo-Visma je ob predstavitvi svoje ekipe za sezono 2023 v Amsterdamu razkrila tudi glavne cilje za prihajajočo sezono, v kateri bo Jonas Vingegaard ciljal na obranitev lanske zmage na Touru, medtem ko se bo dolgoletni kapetan ekipe Primož Roglič podal na Giro.

Primož Roglič Urnik Šport Potrjeno, Roglič bo nastopil na tej tritedenski dirki

Glede na to, kaj je vse Primož žrtvoval v zadnjih letih in koliko časa je na svojih ramenih nosil nizozemsko ekipo, se je zdela najnovejša poteza Jumbo-Visme kot nekakšna izdaja, potem ko so razkrili, da Slovenec ne bo nastopil na največji dirki na svetu. A vsaj po besedah danskega šampiona Vingegaarda temu ni tako, temveč naj bi si Roglič sam izbral Giro namesto Toura.

"Zelo bo težko nastopiti prez Rogliča. Je izjemen kolesar. Toda hkrati verjamem, da je dobro, da dirka na tistih dirkah, na katerih si sam želi. In želel si je nastopiti na Giru. Čudno bi bilo, če bi ga raje silili dirkati na Touru. Bil sem srečen, da sem imel Primoža ob sebi in želel bi si, da bi ga ob branjenju svoje zmage ponovno imel ob sebi," se je na to temo odzval Danec, ki je po dveh zaporednih zmagah lani kot prvi uspel s prestola strmoglaviti Tadeja Pogačarja.

Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

Roglič se sicer zaradi družinskih zadev ni mogel udeležiti uradne predstavitve ekipe, a so iz Jumbo-Visme vseeno prenesli njegovo sporočilo javnosti. Primož je v njem Giro opisal kot dirko, katero ljubi, a mu je še vedno ni uspelo zmagati. Hkrati je še razkril, da se še vedno ukvarja z regeneracijo po poškodbi, a da verjame, da bo maja v pravi formi.

Na temo, kateri kapetan bo napadel katero dirko, pa se je oglasil tudi športni direktor Merijn Zeeman. "Jonas bo začel Tour s številko ena in vaša dolžnost je, da branite naslov. In to bomo tudi storili. Šlo je zmes številnih stvari. Dolgih pogovorov in ocen z različnimi trenerji. Uporabili smo tudi možgansko nevihto (brainstorm) ter se za strategijo odločili po individulanih pogovorih z Jonasom, Primožem in Woutom van Aertom."

Merijn Zeeman | Avtor: Profimedia Profimedia

"Imamo pravo razkošje v naši ekipi, saj si lahko privoščimo, da okoli dveh fantastičnih kolesarjev zgradimo dve zelo močni moštvi za dve odlični tritedenski dirki. Če pogledamo traso Gira, smo mnenja, da zelo ustreza Primožu. Prav tako ima s to dirko še neporavnane račune. Leta 2019 jo je končal na stopničkah, po dirki pa je izjavil, da bi se želel še kdaj vrniti. Mislim, da je letos primerno leto za to."

"Seveda bi bila naša ekipa za Tour močnejša, če bi bila v njej oba, Primož in Jonas, toda prepričani smo, da lahko zmagamo na Touru tudi na ta način. Obenem pa bomo imeli enake ambicije tudi na Giru, kar je zelo pomembno," je zaključil Zeeman.

Nibali Carapaz Roglič Giro | Avtor: Epa Epa

Roglič je sicer do sedaj dvakrat nastopil na dirki po Italiji ter se veselil etapne zmage že v svoji prvi sezoni na najvišjem nivoju, ko je leta 2016 po prestopu k Jumbo-Vismi prvič nastopil na kateri izmed velikih treh tritedenskih dirk. Leta 2019 je nato svoji zbirki dodal še dve etapni zmagi, dirko pa je zaključil na tretjem mestu, le za Richardom Carapazom in Vincenzom Nibalijem.

Letos bo tako Roglič še drugič v svoji karieri kot kapetan ekipe napadel skupno zmago na Giru, zaenkrat pa so od najresnejših nasprotnikov svojo prisotnost na dirki potrdili Remco Evenepoel, Geraint Thomas, Thibaut Pinot in Joao Almeida.

Komentarjev 1
  • robi2107 13:55 24.december 2022.

    Rogla je dokazal, da tura ne more dobiti. Ne zato, ker fizično in psihično ne bi bil dovolj dober, ampak ker je tak štor. Ne vem za bajkerja, ki bi tolikokrat končal dirko zaradi padca, kot jo je on. Žal. ...prikaži več Nazadnje je zaključil tur zato, ker je s sprednjim kolesom zadel v zadnje kolo pred njim vozečega kolesarja. Ok, nic posebnega. Pa vendar vsi, ki ste že vozili kakšno dirko ali vsaj v skupini, veste, da se temu da izogniti, če si le malo pazljiv.