Šport > Kolesarstvo
7185 ogledov

Eden največjih kolesarskih zvezdnikov vržen iz ekipe zaradi suma

Miguel Angel Lopez Epa
Pri moštvu Astana so se odločili prekiniti pogodbo s svojim zvezdnikom.

Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki se je na velikih tritedenskih dirkah v zadnjih letih praviloma uvrščal pri vrhu skupnega seštevka, je bil zaradi sumljivih povezav z doktorjem Marcosom Maynarjem Mariñom izločen iz ekipe Astana. Maynar je bil sicer aretiran meseca maja, obdolžen pa je 'zločinov proti jevnemu zdravstvu, prekupčevanja s poživili in pranja denarja'. 

"Zaradi povezav kolesarja z Maynarjem nismo imeli druge izbire kot prekinitev pogodbe, saj je prišlo do kršitve določil sodelovanja in notranjih pravil moštva," so v izjavi za javnost sporočili iz ekipe Astana Qazaqstan.

Lopez je prepričan, da ni bilo prave osnove za prekinitev pogodbe. "Kolesar zavrača vsa namigovanja, ki bi lahko prizadela njegovo ime in čast profesionalnega kolesarja. Opominja tudi, da nikoli ni bil pozitiven na dopinških testih in ob tem nikoli ni bil pod preiskavo pristojnih organov," je bilo v odgovor zapisano na Lopezovem twitter računu.

"Miguel Angel Lopez sporoča, da bo svoje pravice branil na ustreznih sodiščih. Primer razume kot zlorabo, gre za neupravičeno prekinitev pogodbe," so še sporočili iz zvezdnikovega tabora.

Astana je Lopeza zaradi domnevnih povezav z Maynarjem suspendirala že ulija, Kolumbijec je že takrat odločno zanikal navedbe, moštvo pa ga je po dveh tednih znova uvrstilo na seznam svojih kolesarjev. 

Maynar, profesor na univerzi v Extremaduri, je bil aretiran 11 maja, ko je španska policija preiskala njegov laboratorij. Operacija Ilex za zdaj še ni podala osumljenih športnikov, Guardia Civil je sicer preiskavo začela že januarja 2021. Doslej so, tako kot v operaciji Puerto, odkrili kodirana sporočila in prepovedana poživila kot so actovegin, teofilin in menotropin ter nekaj strank na Portugalskem in Baskiji.

Lopez je maja sicer hitro zaključil nastope na letošnjem Giru, s kolesa je sestopil v četrti etapi.

Osemindvajsetletni Lopez je leta 2020 zmagal na etapi Toura, leta 2018 končal na tretjem mestu tako na Giru kot na Vuelti, obakrat pa tudi osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Miguel Angel Lopez | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice