Šport > Kolesarstvo
7213 ogledov

Nekdanji nosilec rumene majice končal kariero, slovo tudi serijskega zmagovalca

Jan Bakelants Profimedia
Nekdanji nosilec rumene majice in zmagovalec etape na Touru Jan Bakelants je pri 36 letih končal kolesarsko kariero.

Vsestranski odlični belgijski kolesar Jan Bakelants je ob prehodu v novo leto sporočil, da je bilo leto 2022 njegovo zadnje v kolesarski karavni.

36-letnik, ki je zadnji dve sezoni nastopal za ekipo Intermarche-Wanty-Gobert, je svoj največji trenutek slave dočakal leta 2013, ko je na spektakularen način s poznim pobegom na Korziki dobil etapo Dirke po Franciji, kar je bila tudi njegova prva profesionalna zmaga, obenem pa je za dva dni tudi oblekel rumeno majico vodilnega na dirki vseh dirk.

Jan Bakelants | Avtor: Profimedia Profimedia

Ves svoj potencial mojstra za pobege je sicer pokazal že v svoji mladosti, ko je prav tako na spektakularen način dobil Tour de l'Avenir ("Baby Tour") leta 2008, ko si je z več kot 200-kilometrskim pobegom privozil več kot triminutno prednost pred vsemi zasledovalci, katero je nato uspel zadržati do samega konca dirke.

Blizu konca kariere je bil že leta 2017, ko si je v grozljivi nesreči na Dirki po Lombardiji zlomil več reber in vretenc, a se je uspel vrniti na kolo in v svoji zadnji sezoni celo slaviti izjemno čustveno zmago na 5. etapi domače Dirke po Valoniji.

Jan Bakelants | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovel je kot specialist za pobege, na podoben način pa je dosegel tudi preostale svoje največje uspehe. Leta 2013 je tako dobil VN Valonije, leta 2014 etapo na Kriteriju Dauphine, medtem ko je bilo izjemno uspešno leto 2015, ko je slavil na Giru dell'Emilia in Giro del Piemonte.

"Končujem svojo profesionalno kariero," je potrdil za Sporza.be. "Zdaj je tudi uradno in čas je, da to povem vsem. Ni šlo za lahko za odločitev, ki pa je proti koncu postajala vse bolj jasna," je pojasnil kolesar, ki je tekom svoje kariere zabeležil sedem profesionalnih zmag, nastopil pa je kar na petnajstih grand tourih (6 x Tour de France, 4 x Giro d'Italia, 5 x Vuelta).

Jan Bakelants | Avtor: Profimedia Profimedia

Njegova zadnja dirka v karieri je tako bila legendarna Il Lombardia, katero je končal na 33. mestu. A po besedah Bakelantsa naj bi bil v svojo slovo prepričan vse od svoje zmage na dirki po Valoniji. "Ko sem začel lansko sezono, še nisem vedel, kaj si želim. Toda po tej zmagi je v meni dozorela ideja, da je čas za slovo," je zaključil Bakelants, ki pa ni edini kolesarski zvezdnik, ki se je poslovil v zadnjih dneh.

 

Slovo italijanskega sprinterja s kar 49 zmagami

Konec svoje bogate kariere pa je naznanil tudi 35-letni italijanski spriner Sacha Modolo, ki se v svoji karieri lahko pohvali s kar 49 profesionalnimi zmagami, od tega je dve dosegel tudi na Dirki po Italiji leta 2015.

Svojo profesionalno kariero je začel leta 2010 pri ekipi Colnago, s katero je pri vsega 22 letih senzacionalno osvojil četrto mesto na legendarnem spomeniku kolesarstva dirki Milano-San Remo, kasneje pa je nastopal še za moštva Lampre-Merida, UAE Team Emirates, EF Education in Alpecin-Fenix, preden je svojo zadnjo sezono znova odvozil za ekipo Bardiani (nekdanji Colnago), s katero pa se je razšel na zelo neprijeten način. Tekom svoje kariere je v zelo močni konkurenci veljal za enega najboljših italijanskih sprinterjev.

Sacha Modolo | Avtor: Profimedia Profimedia

Na najvišjem nivoju je poleg dveh etapnih zmag na Giru dosegel še etapne zmage na Dirki po Švici, Dirki po Poljski in Dirki po Turčiji, medtem ko je naravnost blestel na etapnih dirkah drugega najvišjega nivoja, na katerih je serijsko zmagoval. Prav tako je slavil na nekaterih prestižnih enodnevnih dirkah, kot so GP du Canton d'Argovie, Memorial Marca Pantanija in Coppa Agostoni. Bil je zelo vsestranski sprinter, saj je lahko zmagoval v klasičnih zaključkih, kot tudi v tistih, ki so se zaključili s sprintom navkreber.

V začetku decembra je sicer še upal, da si bo za leto 2023 našel novo ekipo, a je bil hkrati zelo realen, da si bo tako pozno težko našel moštvo, ki bi še imelo prostora zanj. Drugega januarja pa je na Twitterju že zamenjal svoj opis ter se označil za "nekdanjega kolesarja".

Sacha Modolo | Avtor: Profimedia Profimedia

Modolo bo svojo kariero končal kot eden zelo redkih kolesarjev, ki so zmagovali kar na treh različnih celinah, saj je serijsko zmagoval v Aziji, kjer se je udeležil Dirke po Pekingu, Dirke po Hainanu in Dirke jezera Qhinghai, obenem pa je zmagal na Vuelti San Juan v Južni Ameriki. Svojo zadnjo zmago v Evropi pa je dosegel na tretji etapi Dirke po Luksemburgu leta 2021.

Z iztekom leta 2022 so se sicer od profesionalnega kolesarstva že pred tem poslovila nekatera velika imena, kot so Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Philippe Gilbert, Richie Porte, Pierre Rolland ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice