Šport > Kolesarstvo
6056 ogledov

Sloviti kolesar razkril, kakšno mnenje ima o Pogačarju

Richie Porte Epa
Nedavno upokojeni kolesarski zvezdnik je med drugim pojasnil tudi to, zakaj sam nikoli ni osvojil katere od največjih tritedenskih dirk.

Zdaj že upokojeni avstralski kolesar Richie Porte, ki je letos končal tekmovalno pot, je prepričan, da sta slovenski kolesarski as Tadej Pogačar in britanski Chris Froome "psihološki zverini".

Tega pristopa, ki ga je opisal z besedami "zmagaj ali umri", in ki krasi oba velikana kolesarskega športa, namreč Porte, ko je kolesaril, ni imel.

Po upokojitvi ob koncu sezone 2022 je Avstralec spregovoril v intervjuju za francoski časopis L'Equipe, v katerem je poudaril pomen "človeškega elementa", za katerega meni, da izginja iz kolesarstva.

Porte je dvakrat zmagal na dirki Pariz-Nica, dvakrat na dirki po Avstraliji, dobil pa je tudi dirke po Romandiji, po Švici, po Kataloniji in kriterij po Dofineji, na slednjem je v letu 2021 zabeležil tudi zadnjo etapno zmago v karieri. Skupno je vknjižil 33 zmag.

Nikoli pa ni uspel ponoviti tega uspeha na Grand Tour, čeprav je končal na zmagovalnem odru Tour de France 2020 s tretjim mestom, kar je bil po njegovih besedah najboljši trenutek v njegovi karieri.

Alberto Contador Ves v povojih Šport Kolesarskemu velikanu odstranili več kot 100 tumorjev

Kot Porteja navaja portal cyclingnews.com, je Avstralec pri svoji oznaki Pogačarja in Frooma namigoval, da je Porteju njegova miselnost preprečila, da bi zmagal na največjih tritedenskih kolesarskih dirkah.

"Obstajajo vidiki kolesarjenja, ki jih ne bom pogrešal. Kolesarjenje je preprosta stvar, usedeš se na kolo in obračaš pedala. Zdaj je, kot da je vse postalo matematična enačba," je dejal Porte.

"Bilo je utrujajoče, ko sem bil na avtobusu in poslušal mlade kolesarje, kako govorijo o ravni ogljikovih hidratov in beljakovin. Vedno sem bil boljši, ko sem bil kilogram nad svojo domnevno tekmovalno težo, ker sem se počutil bolje. Ne morete zanikati človeškega elementa, fante, ki so vedno pripravljeni na boj. Vzemite Frooma v njegovi najboljši formi ali Pogačarja, ta fanta sta samo psihološki zverini."

 | Avtor: Epa Epa

Porte je štiri leta dirkal s Froomom pri ekipi Sky in je bil ključni član ekipe pri dveh od njegovih štirih zmag na Tour de France v letih 2013, 2015, 2016 in 2017.

V svoji 13-letni karieri je videl, da je šport postal bolj znanstven, kar je izkusil zlasti v šestih sezonah v postavi Sky/Ineos.

"Nikoli nisem bil eden tistih, ki so preveč gledali na merilnik moči. Sem proti vsemu temu," je Porte povedal za L'Equipe.

"Občudujem nekoga, kot je Thibaut Pinot, ker je brez dvoma podoben meni. Oba ne marava kritik, to nama gre na živce, a nikoli nisem kolesaril zato, da bi me ljudje imeli radi. Nikoli nisem maral družbenih omrežij ali sponzorskih obveznosti. To je bilo najslabše zame. Ostal sem prijatelj z vsemi v Sky/Ineosu. Obstaja tudi človeška stran v ekipah. Nikoli nisem bil tiste vrste tekmovalec, ki bi tehtal svojo hrano. Če sem želel burger in pivo, sem si ju tudi privoščil."

Primož Roglič Jonas Vingegaard Nepričakovano Šport Vingegaard presenetil z resnico, zakaj Roglič ne bo nastopil na Touru

Porteja so nato vprašali, ali ga je njegov "človeški pristop" stal najbolj odmevnih zmag v karieri. "Verjetno res. Nisem zmagal na Grand Touru iz enega ali drugega razloga, morda zato, ker sem pustil, da stvari preveč vplivajo name, morda sem bil preveč pozoren na to, kaj si ljudje mislijo o meni. Nikoli nisem imel v sebi miselnosti 'zmagaj ali umri'. Všeč mi je, ko te ljudje spoštujejo."

Porte je nato namignil, da mu manjka samozavesti vrhunskih kolesarjev Grand Toura. "Vedno sem močno dvomil o svojih sposobnostih, takšen sem, imam precej nizko samopodobo, nikoli se nisem imel za enega najboljših, toda ko se je začela dirka nisem razmišljal preveč, bil sem precej dober tekmovalec," je še dejal.

Tadej Pogačar Stara celina Šport Izbrani najboljši športniki Evrope
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.