Šport > Kolesarstvo
10183 ogledov

Kolesarski svet žaluje! Pri komaj 40 letih našli mrtvega bivšega šampiona

Lieuwe Westra Profimedia
Zmagovalca 13 profesionalnih dirk in člana legendarne postave Astane, ki je leta 2014 Vincenzu Nibaliju pomagala do suverene zmage na Touru, so našli mrtvega pri vsega 40 letih.

Nekdanji odlični nizozemski profesionalni kolesar Lieuwe Westra je v soboto zjutraj preminil pri vsega 40 letih, je v nedeljo sporočil avtor njegove biografije Thomas Sijtsma.

Po kasnejših poročilih nizozemskih medijev naj bi nekdanjega kolesarskega asa našli negibnega v njegovem poslovnem poslopju v Zwaagdijku na Nizozemskem. Po neuspelem oživljanju so ga razglasili za mrtvega. Po besedah Sijtsme naj še ne bi bilo nobenih sledi, ki bi kazale v smer samomora, čeprav naj bi kolesar v zadnjih letih trpel za depresijo in se zdi samomor najverjetnejši razlog za smrt.

Lieuwe Westra | Avtor: Profimedia Profimedia

Nizozemec z vzdevkom "The Beast" ("pošast" op. p.) je tekom svoje kariere nastopal za ekipi Vacansoleila in Astane, v osmih letih, ki jih je preživel med najboljšimi kolesarji sveta, pa je zbral 13 profesionalnih zmag. Upokojil se je januarja 2017, čeprav je imel za tisto sezono pogodbo z ekipo Wanty-Gobert, a je nenadoma, brez posebnega pojasnila končal kariero.

Kasneje je vodil kolesarjem namenjen hotel v Španiji, v intervjujih po končani karieri pa je priznal, da trpi za depresijo. "Nekdanji kolesar se je v zadnjih letih boril sam s sabo in izgubil. Počivaj v miru, pošast!" je na Twitterju zapisal Sijtsma.

Westra se je sicer zelo pozno, šele pri 26 letih, podal med profesionalce, a je tekom svoje kariere zabeležil kar nekaj odmevnih rezultatov. Med drugim je leta 2014 dobil slovito gorsko etapo z zaključkom na Finaut-Emosson na Kriteriju Dauphine.

Šlo je za eno najbolj spektakularnih zmag minulega desetletja, saj je prejšnji dan Westra izgubil sprint dveh ubežnikov za zmago v Poisyju. Naslednji dan je na gorski etapi poizkusil z novim pobegom, že zaostal za najmočnejšima ubežnikoma, potem pa v zadnjih 200 metrih vzpona dramatično ujel in prehitel Katjušina Jurija Trofimova in Egorja Silina za največjo zmago svoje kariere.

Preostali dve zmagi na najvišjem (WorldTour) nivoju pa je dosegel na dirki Pariz-Nica, ko je leta 2012 slavil na 5. etapi, in na Dirki po Kataloniji, ko je leta 2014 dobil legendarno zadnjo etapo, ko se kolesarji v krogih po Barceloni večkrat povzpnejo na sloviti Montjuic.

Leta 2014 pa je bil tudi član izjemno močne Astanine postave na Dirki po Franciji, ko je bil ob Jakobu Fuglsangu, Micheleju Scarponiju in Tanelu Kangertu glavni pomočnik Vincenzu Nibaliju ob njegovi edini, a izjemno suvereni zmagi na dirki vseh dirk. Italijan je na koncu slavil z več kot sedmimi minutami prednosti, ravno Westra, ki je tudi dobil nagrado za najbolj borbenega kolesarja dneva, pa je bil najbolj zaslužen za Nibalijevo legendarno vožnjo po mokrih granitnih kockah v peti etapi dirke.

Lieuwe Westra | Avtor: Profimedia Profimedia

Westra je sicer slovel po svojem napadalnem in pogumnem stilu vožnje, močan pa je bil tako v gorah, kot na ravninskih odsekih, blestel pa je tudi v vožnji na čas. Poleg že omenjenih najbolj znanih zmag, je slavil še na dirkah Driedaagse De Panne, Post Danmark Rundt ter na prvi etapi Dirke po Kaliforniji. Dve leti zapored je bil nizozemski državni prvak v vožnji na čas.

Tragična novica o smrti nekdanjega asa je močno pretresla kolesarski svet. Preko socialnih omrežij so se tako oglasili številni nekdanji sotekmovalci in kolesarji, ki so želeli počastiti nekdanjega šampiona.

"Lieuwe, moj prijatelj. Kaj se je zgodilo s tabo v zadnjih letih? Tako strašno žalostni smo, da se je tvoje življenje končalo. Tako mi je žal, da ti nismo mogli bolj pomagati. Nikoli ne bom pozabil, kaj vse si storil zame, ko sva bila sotekmovalca," je zapisal njegov sotekmovalec iz ekipe Vacansoleil Johnny Hoogerland.

Lieuwe Westra | Avtor: Profimedia Profimedia

"Počivaj v miru Lieuwe. Eden najbolj zvestih sotekmovalcev, človek z ogromnim srcem," se je svojega sotekmovalca iz vrst Astane spomnil Enrico Gasparotto, oglasilo pa se je tudi njuno nekdanje moštvo. "Šokirani smo ob grozni novici o prezgodnji smrti Lieuweja Westre ... Želeli bi izraziti naše najglobje sožalje njegovi družini in ljubljenim."

Oglasili so se številni trenutni in nekdanji odlični nizozemski kolesarji, kot so Maarten Tjallingii, Steven De Jongh, Bobbie Traksel, Koen De Kort, Jetse Bol, Theo Bos ... Najbolj pa je bil čustven Thomas Dekker: "Pošasti ni več. Lieuwe, osamljenost, ki si jo čutil vsa ta minula leta, se ne da opisati s pisalom. Kako težka bitka je morala biti. Upam, da si našel svoj mir."

Pričakovano pa se je oglasil tudi Nibali, ki je svojemu sotekmovalcu, kateremu dolguje zmago na Dirki po Franciji, posvetil svojo kolumno v ponedeljkovi izdaji La Gazzette dello Sport. "Lieuwe je bil fantastičen fant, živel je za kolo."

Lieuwe Westra | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ni veliko govoril, a je točno vedel, kako se premikati po skupini. Spomnim se, kako vesel je bil na ekipnih sestankih, kadar so mu naložili nalogo, da se udeleži pobega. Nisva govorila istega jezika, a to ni bila težava, vedno sva se razumela."

"Na 'slavni' etapi z granitnimi kockami Dirke po Franciji, kjer sem pridobil proti vsem glavnim rivalom, je bila ključna njegova pomoč. Najprej je bil v begu, nato pa me je vlekel preko tistega pekla. Bil je ključen člen. Bilo je resnično veselje imeti ga v svoji ekipi."

"V zadnjih letih sicer nisva bila v stiku, toda njegova smrt je napolnila moje srce z žalostjo. Veliko žalostjo," je zapisal zmagovalec Toura iz leta 2014.

Komentarjev 1
Sorodne novice