Šport > Kolesarstvo
4862 ogledov

Načeti Roglič izgubil čas proti rivaloma, na srečo ga danes čaka to ...

Primož Roglič Profimedia
Pred odločilnimi tremi preizkušnjami na Giru Primoža Rogliča čaka še ravninska etapa, ki bo pravo zatišje pred nevihto. Glede na to, da še vedno čuti posledice padca, bi morala biti takšna etapa kot naročena pred ključnimi tremi dnevi.

Na kolesarski dirki po Italiji bo danes na sporedu 17. etapa, ki bo po 197 kilometrih karavano popeljala od Pergine Valsugane do Caorla ob Jadranskem morju. Slovenski as Primož Roglič mora tako po 16. etapi, v kateri je proti Britancu Geraintu Thomasu in Portugalcu Joau Almeidi izgubil 25 sekund, predvsem čim bolj mirno preživeti etapo in še nekoliko zaceliti poškodbe, preden bo od četrtka do sobote lovil zaostanek za obema rivaloma v boju na skupno zmago.

Trenutno tretjeuvrščeni Roglič (Jumbo-Visma) v boju za rožnato majico za vodilnim Thomasom (Ineos Grenadiers) zaostaja 29 sekund, vmes pa je na drugem mestu še Almeida (UAE Team Emirates), ki zaostaja 18 sekund. Portugalec je dobil 16. etapo od Sabbio Chieseja do Monte Bondoneja in tako vložil kandidaturo za skupno zmago. Roglič pa je tudi na presenečenje lastne ekipe v etapi nekoliko zaostal, a tudi s pomočjo odličnega ekipnega kolega Seppa Kussa obdržal priključek za v torek najmočnejšima kolesarjema.

Trasa 17. etape Gira | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Po etapi je za nizozemski podkast Kisovčan dejal, da še vedno okreva po padcu na levi bok v 11. etapi, a ostaja optimističen v boju za prvo slavje na Giru. Današnja etapa ne bi smela predstavljati prevelikih preglavic za favorite, saj gre za povsem ravninsko etapo, tako da ima Roglič predvsem na voljo še en dodaten dan, da zaceli rane in se pripravi na naravnost brutalne tri dni. Od četrtka do sobote bosta namreč najprej na vrsti dve etapi z zahtevnima zaključnima vzponoma na Val di Zoldo in Tre Cime di Lavaredo ter nato v soboto še gorski kronometer na Svete Višarje.

Današnja etapa je sicer namenjena najboljšim sprinterjem, ki so se uspeli prebiti vse do 17. tekmovalnega dneva. Gre namreč za povsem ravninsko etapo, kolesarji pa bodo opravili z najmanj višinskimi metri na celotni dirki. Po dnevu, ko so se povzpeli za 5200 metrov, se bodo tokrat na 197 kilometrov dolgi trasi povzpeli za vsega 300 višinskih metrov. Pravi raj za sprinterje!

Pergine Valsugana se sicer nahaja na 530 metrih nadmorske višine. Kolesarji se bodo na začetku etape povzpeli na zelo kratek vzpon in dosegli najvišjo točko dneva na 570 metrih nadmorske višine. Od tod se bo trasa ves čas zelo rahla spuščala proti obali. Kolesarji bodo tako v Bassano del Grappi prečkali reko Brento in zapustili Alpe. Dolge, ravne ceste po planjavah rahlo severno od Benetk bodo tako rožnato karavano popeljale vse do Jadranske obale. Kolesarji bodo dosegli morje v Lido di Jesolu, kjer bo tudi drugi leteči cilj, na katerem pa se bodo za razliko od prvega v Rosi delile tudi bonusne sekunde. Od tu naprej bodo kolesarji križarili mimo peščenih plaž proti cilju na ulicah Caorla, kjer se pričakuje epski spopad najboljših sprinterjev.

Trasa 17. etape Gira | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Toda sprinterske ekipe, ki so po naporni torkovi etapi zagotovo utrujene, bodo morale biti previdne, da se ne uštejejo pri svojih kalkulacijah, saj smo bili pozno v tritedenskih dirkah v zadnjem tednu pogosto priča tudi uspešnim pobegom, klju temu da so bili pred etapo še vsi prepričani, da bo odločal sprint glavnine. Tako je recimo ravno na Giru minulo leto Dries de Bondt slavil na 18. etapi, ko je prečkal ciljno črto s 14 sekundami prednosti pred glavnino, medtem ko je približno dva meseca kasneje Christophe Laporte šokiral vse najboljše sprinterje slovitega Toura z uspešnim napadom na 19. etapi. Toda vseeno se zdi, da je teren preprosto preveč enostaven, da ne bi sprinterskim ekipam uspelo kontrolirati ubežnikov.

Glede na to, da sta do konca dirke le še dve pravi priložnosti za sprinterje, je precej verjetno, da bo vajeti v svoje roke vzela ekipa Astane, ki bo želela legendarnemu Marku Cavendishu v njegovem zadnjem nastopu na Giru omogočiti boj za etapno zmago. To bi bilo resnično sanjsko slovo največjega sprinterja vseh časov od ene najbolj slovitih dirk na svetu. Toda načrte mu bodo poizkušali preprečiti vsaj Jonathan Milan, Pascal Ackermann in Fernando Gaviria, ki zagotovo izstopajo med sprinterji, ki so preživeli do 17. etape.

Etapa naj bi se pričela ob 12.45, prihod v cilj pa se pričakuje nekaj po 17. uri.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice