Šport > Kolesarstvo
8636 ogledov

Priložnost za Rogliča, da vrne udarec! To ga čaka danes ...

Primož Roglič Profimedia
Na Giru je danes na vrsti prvi od treh zadnjih gorskih preizkusov.

Na kolesarski dirki po Italiji bo danes na sporedu 18. etapa, ki bo karavano popeljala od Oderza do Val di Zolda (161 km).

Gre za relativno kratko etapo, v kateri pa bodo morali najboljši, vključno s slovenskim asom Primožem Rogličem (Jumbo-Visma), premagati 3700 višinskih metrov, ki so nagneteni predvsem v dveh delih etape.

Trasa 18. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Slednja se bo začela okoli 20 km severneje od Benetk, nato pa kaj hitro zavila proti bližnjim goram. Najprej bo po 30 km ravnine na vrsti prvi del današnjega vzpenjanja in prelaz Crosetta (11,6 km/7,1 %).

Po spustu pa se bodo kolesarji povzpeli še do vasice Pieve d'Alpago, pri tem pa bodo morali premagati 3,4 kilometre dolg vzpon s povprečnim naklonom 5,4 %.

Trasa 18. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Nato sledi precej dolg odsek na položnih cestah, preden krajši 7,3 kilometre dolg vzpon s povprečnim naklonom 4,8 % nekoliko razbije monotonost. Ko bodo kolesarji prečkali omenjeni vzpon, jih bo 10 kilometrov položne ceste pripeljalo do točke, kjer se bo začelo današnje trpljenje.

Začne se z vzponom na Forcello Cibiano (9,6 km/7,8 %), katerega bodo prečkali 26 kilometrov pred ciljem. Gre za klanec v dveh delih, zahtevnejših pa je zadnjih pet kilometrov s povprečnim naklonom več kot devet odstotkov. 

Trasa 18. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Po 8-kilometrskem spustu in štirih kilometrih po ravnem za konec sledi še dvodelni klanec na prelaz Coi (5,8 km/9,7 %) ter nato do cilja na Val di Zoldu (2,7 km/6,4 %).

Predvsem vzpon na prelaz Coi vsebuje odseke s skoraj 20-odstotnim naklonom tik pred vrhom, kar bi utegnilo še pred zelo zahtevnim spustom in zadnjimi tremi kilometri napraviti selekcijo med najboljšimi in morda že odločiti zmagovalca etape.

Trasa 18. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kar se tiče boja za etapno zmago, bi morala biti etapa pisana na kožo najboljšim hribolazcem, ki niso več nevarni v skupnem seštevku in jim bo dovoljeno napasti. Glede na to, da sta v naslednjih dveh dneh na vrsti verjetno celo najtežji etapi Gira, bi tokrat lahko glavni favoriti za skupni seštevek še nekoliko varčevali z močmi ter boj za zmago na Val di Zoldu prepustili ubežnikom.

Kolesarji dirke po Italiji so se sicer nazadnje za etapno zmago na Val di Zoldu  udarili leta 2005, ko je Paolo Savoldelli na vrhu vzpona dobil sprint dveh najboljših hribolazcev dneva proti Ivanu Bassu.

Paolo Savoldelli | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot glavne favorite za etapno zmago se tokrat omenja kolesarje, kot so Bauke Mollema, Ben Healy, Vadim Pronski, Jefferson Cepeda, Thibaut Pinot, Jack Haig, Joe Dombrowski in Alessandro De Marchi, saj se vseeno zdi nekoliko manj verjetno, da bi se za zmago udarili "težkokategorniki", kot so Geraint Thomas, João Almeida, Hugh Carthy, Eddie Dunbar in seveda naš Roglič, ki bodo morda v ozadju bili boj za skupni seštevek, ali pa bo vladalo premirje, kot je bilo na gorskih etapah v prvih dveh tednih.

V skupnem seštevku ima sicer Valižan Thomas (Ineos Grenadiers) 18 sekund naskoka pred Portugalcem Almeido (UAE Team Emirates), Roglič pa zaostaja 29 sekund. Preostali kolesarji so že v 16. etapi na Monte Bondone zaostali preveč. Tudi Roglič je na omenjenem vzponu na presenečenje lastne ekipe izgubil nekaj časa proti svojima največjima rivaloma, a ima že danes novo priložnost, da jima še pred najtežjima etapama dirke vrne udarec.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Po današnjem dnevu sicer nato sledita še dva najzahtevnejša gorska preizkusa, na katerih se bo odločila letošnja dirka po Italiji. Devetnajsta, kraljevska etapa od Longaroneja do Tre Cime di Lavareda (183 km) prinaša 5400 višinskih metrov in najvišjo točko ("cima coppi") letošnjega Gira, predzadnja etapa oziroma kronometer v soboto pa najzahtevnejši vzpon preizkušnje na Svete Višarje (7,3 km/12,1 %) tik ob italijansko-slovenski meji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar pantani
    pantani 09:27 25.maj 2023.

    Ti si kobajagi IDIOT!!!

  • albert6 08:43 25.maj 2023.

    Trenutek resnice za kobajagi asa

Sorodne novice