Šport > Kolesarstvo
25437 ogledov

Vse se je zdelo izgubljeno: trenutek, ki bi Primoža skorajda stal zmage

Primož Roglič Reševalni pas/Twitter
Roglič je z zmago na Svetih Višarjah pred zmago na Giru. A tekom etape je navijačem Slovenca zastal dih, ko se je že vse zdelo izgubljeno ...

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je pred skupno zmago na kolesarski dirki po Italiji. Zadnjo etapo, ki služi kot procesija in počastitev kolesarjev, na njej pa se dirka le za etapno zmago, bo namreč dočakal v rožnati majici.

Kolesar ekipe Jumbo-Visma je namreč dobil odločilno 20. etapo - 18,6 kilometra dolg gorski kronometer na Svete Višarje. Do danes vodilnega Britanca Gerainta Thomasa je premagal za 40 sekund in ima pred zadnjo etapo, kjer se pričakuje le sprint glavnine, 14 sekund prednosti.

Toda vse bi lahko bilo povsem drugače. Primož je sicer že po ravninskem delu današnjega kronometra imel rahlo prednost dveh sekund pred Thomasom, a je šele nato na vzponu začel večati svojo prednost. Na drugem merjenju vmesnega časa je tako imel že 16 sekund prednosti, Valižan pa le še deset sekund zaloge v skupnem seštevku.

Nato pa je sledila katastrofa! Primož je namreč zadel ob eno izmed lukenj na cesti, pri tem pa se mu je snela veriga. Slovenec je tako skočil s kolesa, si jo poizkusil sam namestiti nazaj, a mu je na pomoč priskočil njegov mehanik, ki je že imel pripravljeno rezervno kolo.

Roglič je tako moral znova ujeti pravi ritem, v katerem je vozil pred nesrečo. Slovenske navijače pred televizijskimi zasloni je zajel obup, na plan so priplavali spomini na prav tako kronometer v 20. etapi Toura iz leta 2020, ko je Slovenec v zadnji resni etapi izgubil skupno zmago.

Toda navijači ob progi so še naprej verjeli v Primoža. V zadnjem delu etape ga je tako spremljalo neverjetno vzdušje, Primož pa je kljub vsem težavam povečeval svojo prednost pred Thomasom. Kilometer pred ciljem sta bila tako v skupnem seštevku že poravnana, medtem ko je v samem zaključku fantastični Slovenec Valižanu vzel še dodatnih 14 sekund ter tako po treh Vueltah osvojil še svojo četrto veliko tritedensko dirko.

"Ni bilo nekaj, kar smo načrtovali, toda takšne stvari se pač zgodijo," je situacijo, ki bi mu skoraj odnesla zmago na Giru, v cilju pokomentiral Roglič, ki mu je tako na epski način uspelo premagati demone odločilnega kronometra, ki so ga preganjali od leta 2020 dalje. Pravljica je le imela srečen konec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • nezemljan 07:51 28.maj 2023.

    ... king ...

  • nezemljan 07:50 28.maj 2023.

    ... rogla the ki g of road ...

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 07:09 28.maj 2023.

    Vsa čast gre tudi gledalcu ob progi, ki je pomagal poriniti Rogliča, saj je bil mehanik "prešvoh"! Ni pa dosti manjkalo, da bi TV aprat fuknu skozi okno?

Sorodne novice