Šport > Kolesarstvo
3997 ogledov

Če se v soboto odpravljate na Svete Višarje, preberite to

Svete Višarje Facebook Svete Višarje.
Karavana 106. kolesarske dirke po Italiji bo v soboto gostovala v neposredni bližini italijansko-slovenske meje.

V soboto bo na vrsti gorski kronometer od Trbiža do Svetih Višarij (18,6 km), ki bo dokončno določil vrstni red v skupni razvrstitvi na dirki po Italiji. Glede na trenutno stanje in uvrstitev Primoža Rogliča se obeta nov praznik slovenskega kolesarstva.

Seveda pa na Višarje z gondolo ne bodo mogli vsi, ki si to želijo. Srečnih lastnikov vstopnic zanjo je le 3000, vstopnice pa so že nekaj časa razprodane, so zapisali na spletni strani organizatorjev tarvisio.comune.digital.

Ostali navijači bodo morali na pot proti vrhu peš. Po strmih pobočjih ponekod dostopa do trase sploh ne bo, že tako pa je pričakovati logistične težave tako ekip kot organizatorjev na ozkih cestah oziroma kolesarskih poteh.

V bližini slovensko-italijanske meje organizatorji pričakujejo ogromno slovenskih navijačev, ki bodo skušali Rogliča dodatno motivirati za zadnji pravi test na 106. Giru.

Peklenska trasa

Test pa je glede na profil trase videti peklensko. Začetnih pet kilometrov vzpona na Višarje prinaša povprečni naklon kar 15,3 odstotka. Nato je cesta do cilja le nekoliko lažja, kljub temu pa bodo morali kolesarji v 7,3 km premagati 889 višinskih metrov, torej povprečje 12,3 odstotka. Maksimalni naklon na dveh odsekih presega 22 %.

Logistično etapa predstavlja ogromno težav za ekipe in organizatorje. Zato bodo tudi tekmovalci startali v tako imenovanih baterijah oziroma valovih. Prvi bo iz središča Trbiža krenil okoli 11.30, najboljši, med njimi tudi Roglič, pa bodo startali šest ur in 20 minut kasneje. Vsi kolesarji bodo v cilju okoli 18.30.

Sprva je bilo veliko govora tudi o ukinitvi ali spremembi trase, kot je pred časom poročal portal Cyclingnews. Toda to odločitev so v vodstvu dirke hitro zavrnili, saj so po več mesecih, odkar so organizatorji lani predstavili traso, nekatere ekipe šele pred dvema mesecema predvidele določene težave. Glasnejša je novica o tem postala šele ob začetku Gira pred tremi tedni. Višarje tako ostajajo v programu kot nekakšna češnja na torti zahtevnega zadnjega tedna.

To pa predstavlja tudi priložnost za številne slovenske navijače, ki bi radi v živo pospremili Rogličev boj za rožnato majico. Na pot morajo po informacijah organizatorjev dovolj zgodaj, saj bodo ceste zaradi hitrega začetka preizkušnje tudi zgodaj zaprte.

Na vrh zgolj peš

Tisti, ki bodo lahko do vrha prišli z gondolo, so izbrali nekaj različnih intervalov. Prvi bodo proti vrhu startali med 8.30 in 9.30, zadnji pa med 11.30 in 12.30. Za imetnike dragocenih vstopnic bo organizirano tudi posebno parkirišče, a teh bo dovolj tudi za druge kolesarstva željne pristaše v okolici Trbiža, so na spletni strani sporočili organizatorji.

Brez gondole je pot proti vrhu Višarij možna zgolj peš in še to povsem pri vrhu v zadnjih treh kilometrih. Pred tem, razen začetnih nekaj 100 metrih vzpona, to zaradi strmih pobočij ne bo mogoče. Možnosti za pohodnike je več iz različnih smeri, kolesarjev pa na vrh ne bodo spustili, so še dodali organizatorji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice