Šport > Košarka
2295 ogledov

Neverjetni Dončić spisal zgodovino, toda ...

Luka Dončić Profimedia
Luka Dončić z zgodovinsko sezono, ki pa najverjetneje ne bo dovolj, da mu pribori naziv MVP.

Luka Dončić si je z Dallas Mavericks še četrtič v svoji karieri zagotovil nastop v končnici lige NBA, za 25-letnim košarkarskim asom pa je statistično naravnost zgodovinska sezona. A ob negativnem odnosu ameriških medijev do našega košarkarja obstaja vprašanje, ali bo ena najuspešnejših individualnih sezon v zgodovini lige sploh dovolj za osvojitev naslova najkoristnejšega igralca lige.

Čeprav je Luka v obdobju številnih odsotnosti v prvi polovici sezone, ko je med drugim skorajda ves čas manjkal drugi veliki zvezdnik ekipe Kyrie Irving, tako rekoč sam nosil ekipo na ramenih, mu je uspelo, da je ostala v lovu za končnico in se na koncu s 50 zmagami v njo tudi uvrstila kot peta najboljša ekipa zahodne konference. Pri tem je potrebno poudariti, da so Dallas Mavericks dobili kar 66 % vseh tekem, na katerih je Luka nastopil (46-24) ter slavili le na 33 % tekem, ko Luke ni bilo v kadru (4-8).

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvič v karieri je Ljubljančan postal najboljši strelec lige NBA, kar mu je uspelo tako s povprečjem 33,9 točke na tekmo, kot tudi v absolutnem seštevku s skupno 2370 točkami na 70 odigranih tekmah. S tem je postal prvi Evropejec in hkrati košarkar Dallasa, ki si je zagotovil naziv najboljšega strelca lige.

Za njim sta bila najbližja zasledovalca na lestvici zvezdnika Milwaukeeja Giannis Antetokounmpo (30,4) in Oklahome Shai Gilgeous-Alexander (30,1). Lanski najkoristnejši igralec lige Joel Embiid je imel sicer za odtenek boljše povprečje od Luke, dosegal je 34,7 točk na tekmo, a je odigral premalo tekem (39), da bi se kvalificiral za lestvico najboljšega strelca lige. Slovenski zvezdnik Dallasa je to sezono tudi vodilni pri zadetih metih iz igre, obenem pa ima še strelski rekord sezone s 73 točkami, kar mu je uspelo proti Atlanta Hawks. Le še šest drugih košarkarjev je letos preseglo mejo 60 točk na eni tekmi.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Dončić pa je ob strelski kroni zasedel tudi drugo mesto med podajalci z 9,8 asistence na tekmo, kar je bilo najvišje povprečje v njegovi dosedanji karieri. V tej statistiki ga je prehitel le zvezdnik Indiana Pacers Tyrese Haliburton (10,9). Prav tako je imel najvišje povprečje dobljenih skokov v svoji karieri. Z 9,2 skokoma na tekmo je bil 15. skakalec lige. Slovenski organizator igre pa je bil visoko na lestvici tudi po ukradenih žogah, in sicer osmi z 1,4 ukradene žoge na tekmo.

Kako statistično zgodovinska sezona je za slovenskim zvezdnikom, pa morda najbolje opiše podatek, da je LeBron James, katerega mnogi (predvsem mladi) ljubitelji košarke smatrajo za najboljšega vseh časov, v svoji šesti sezoni v ligi NBA, ko je bil prvič tudi izbran za MVP-ja rednega dela lige, povprečno dosegal 28,4 točke, 7,6 skokov in 7,2 asistenc na tekmo. V nobeni izmed kategorij se ni niti približal Dončićevim dosežkom.

LeBron James je prvi Clevelandov MVP. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tudi kar se tiče celotne kariere je Dončić med najboljšimi posamezniki v zgodovini z odigranimi vsaj 400 tekmami. Po šestih sezonah ima ob svojem imenu v povprečju 28,7 točke, 8,7 skoka in 8,3 podaje na tekmo. Po povprečnem številu točk sta bila skozi kariero boljša le Michael Jordan (30,12) in Wilt Chamberlain (30,07). Obenem je drugi košarkar po Oscarju Robertsonu v celotni zgodovini NBA, ki je na prvih 400 tekmah dosegel najmanj 10.000 točk ter po 3000 skokov in podaj.

Ker pa se Američani radi igrajo s statistiko, so ugotovili, da če seštejemo povprečje točk, skokov in asistenc, Luka na večni lestvici drži z doseženo številko 45,6 celo drugo mesto, zaostaja le za velikim Chamberlainom, ki je predvsem po zaslugi povprečja kar 23 skokov na tekmo prepričljivo prvi z vsoto 57,4.

Ob vseh uspehih tako ekipe kot po lastnih statističnih presežkih se je razvnela debata, ali bi si Dončić prvič v karieri zaslužil naziv najkoristnejšega igralca rednega dela sezone. Izbranih 100 novinarjev mora namreč po koncu sezone oddati svoje glasove za najboljše košarkarje rednega dela, pri čemer so kriteriji pri številnih zelo različni. Nekateri stavijo na ekipni uspeh, spet drugi se bolj opirajo na osnovno ali poglobljeno statistiko z vplivom na uspeh moštva. Tu je še ogromno drugih kriterijev, obenem pa ni nezanemarljiva tudi sama zgodba košarkarja.

Na stavnicah je tako prvi favorit za osvojitev naslova MVP Nikola Jokić, najkoristnejši igralec iz sezon 2020/21 in 2021/22. Srb je lani osvojil naslov z Denver Nuggets, to sezono pa je v povprečju ob 57 zmagah svoje ekipe dosegal 26,4 točke, 12,4 skoka in devet podaj na tekmo. Srbski center bi moral za mnoge že lani prejeti tretji zaporedni naziv MVP, ko je bil nekoliko sumljivo izglasovan Embiid.

Shai Gilgeous-Alexander in Nikola Jokić | Avtor: Profimedia Profimedia

Dončiću se bolj realno ob pogledu na lestvice spletne strani NBA obeta boj za drugo mesto s kanadskim zvezdnikom Shaijem Gilgeous-Alexandrom, ki je med ameriškimi novinarji dosti bolj priljubljen in vsak njegov uspeh ter dobro predstavo dosti bolj opevajo, kot konstantno premikanje meja našega mladega zvezdnika.

Da bi še dodatno podprl Dončić, je tako klub iz Dallasa zagnal kampanjo s pripisom v slovenščini "Pravi MVP". A zdi se, da tudi to ne bo dovolj. Naziv najkoristnejšega igralca bodo sicer podelili med samo končnico.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 17:26 15.april 2024.

    Budale novinarske, prenehajte s tem Dončićem

Sorodne novice