Šport > Košarka
2156 ogledov

Nova drama, konec Dallasovega niza ob napaki sodnikov

Luka DOnčić Profimedia
Dallas Mavericks so izgubili na gostovanju v San Franciscu. Golden State Warriors so slavili s 104:100.

Košarkarji Dallasa so na svoji zadnji tekmi prekinili niz enajstih zaporednih zmag Houstona ter sami prevzeli 'lovoriko' najbolj vroče ekipe lige. Pred dvobojem z Golden State Warriors so tako slavili sedemkrat zapored, znova pa je Luko Dončića in soigralce čakal dvoboj trenutno dveh najboljših moštev lige. Tokratni gostitelji so namreč nanizali štiri zmage, uspešnejši niz v NBA so imeli pred obračunom le Mavericks.

Warriors so sicer v dvoboj vstopili z desetega mesta zahodne konference, Steph Curry in kolegi se tako še krčevito borijo za uvrstitev v play-in. Dallas je ob uspešnih predstavah skočil na peto pozicijo pred končnico.

Zasedba iz Teksasa je svojo moč pokazala tudi na začetku prve četrtine, ki jo je odprla z delnim izidom 9:0. Ob tem je igralec zadnjega tedna in tudi najboljši košarkar meseca marca dosegel eno trojko. Z njo je popravil rekord franšize. V sezoni 1995/96 je namreč George McCloud v dresu Dallasa zbral 257 uspešnih metov za tri točke, Dončić je dosegel svojo 258. trojko v sezoni.

Vknjižil je še dva skoka in prispeval podajo za uspešen met P. J. Washingtona izza črte za tri točke.

A že pred polovico četrtine so domači izenačili s Curryjevo trojko, pet minut pred koncem četrtine pa so prvič tudi povedli pri rezultatu 18:16. Za izenačenje je nato poskrbel Dončić, ki je ob svojem metu zahteval še prekršek, a ga ni dobil.

Slovenski as je dosegel tudi naslednjih sedem točk gostov, v zadnji minuti pa je žogo skozi obroč poslal še Kyrie Irving. Mavericks so takrat povedli s +4, a je zadnje pol minute pripadlo Chrisu Paulu. Veteran je najprej zadel trojko, nato pa še koš tri sekunde pred iztekom četrtine. Warriors so po prvih 12 minutah vodili z 28:27.

Luka DOnčić | Avtor: Profimedia Profimedia

Luka je na začetku druge četrtine obsedel na klopi. Njegovi soigralci so to obdobje igre sicer odprli s petimi zaporednimi točkami, vendar so se kmalu znova znašli v zaostanku. Obe ekipi sta po tekočem traku izgubljali žoge, nato pa se je domačim odprlo v napadu, gostom pa ne. Dallas več kot štiri minute in pol ni dosegel koša, vmes se je na parket vrnil tudi Dončić, Golden State pa je prišel do delnega rezultata 12:0, dve trojki je pri tem zadel Curry. Bilo je 47:34.

Ob zaostanku 13 točk je Luka najprej zadel trojko, pobral žogo pod svojim obročem, nato pa asistiral za koš Tima Hardawayja Jr.

Ko je trojko dosegel še Irving, se je Dallas po osmih zaporednih točkah približal na -5. Sledil je še protinapad, ki ga je zaključil Slovenec za 46:49

Dobrih 12 sekund pred koncem polčasa je s trojko izenačil Dante Exum. Draymond Green je na drugi strani zgrešil zabijanje in ostalo je pri 49:49, Mavericks so dosegli zadnjih 13 točk v drugi četrtini.

Dončić je bil prvi strelec dvoboja. Zbral je 17 točk, 5 skokov in 3 asistence.

Luka DOnčić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela s trojkama Irvinga in Dončića. Uspešen strelski niz Dallasa, ki se je začel tri minute pred koncem prvega polčasa, se je tako zaključil pri 19:0. Luka je hitro zbral tudi dve asistenci, trener gostiteljev Steve Kerr pa je po slabih dveh minutah in pol že zahteval 'timeout'. Njegovo moštvo je zaostajalo z 51:57.

Po vrnitvi na parket je Dončić že poskrbel za +8, a je nato s petimi točkami odgovoril Andrew Wiggins. Kanadčan, nekdanji prvi pick na naboru leta 2014, je bil v teh trenutkih nezaustavljiv. Po njegovi novi seriji petih točk se je na semaforju izpisal rezultat 61:61.

Igralo se je v valovih. Po Dončičevi trojki in podaji za zabijanje Washingtona so Mavericks že povedli s sedmimi točkami razlike, vendar so domači navkljub še enem uspešnem metu Slovenca za tri točke prišli do novega izenačenja.

Tri minute pred koncem četrtine je bilo tako 71:71, Luka je tik pred tem rezultatom sedel na klop.

Irving je v zaključku četrtine zgrešil dva meta, na drugi strani je znova pet točk prispeval Paul, nato pa je po dveh zgrešenih metih Jadena Hardyja za 80:74 poskrbel še Gary Payton II. Dallas se je tako v zadnjo četrtino podal s šestimi točkami zaostanka.

Luka, ki je v prvih treh četrtinah zbral 28 točk ter po sedem skokov in podaj, je zaigral že na začetku zadnjih 12 minut igre.

Klay Thompson je s trojko Warriors popeljal na +9, Dončić je s košem odgovoril za 79:86. A še naprej se je poznala tudi odsotnost novinca Derecka Livelyja II., ki se je poškodoval na dvoboju s Houstonom. Maxi Keber ga ni uspešno nadomeščal, v napadu je zgrešil dva precej lahka meta, v obrambi pa je Dallas v teh trenutkih izgubljal skok proti najnižji ekipi lige.

Prednost domačih je narastla na 90:79, trener gostov Jason Kidd je sedem minut in pol pred koncem posegel po minuti odmora.

Po vrnitvi na parket je Irving dosegel koš ob prekršku, uspešno izvedel tudi dodaten prosti met, v obrambi pa je Dončić ukradel žogo, v napadu pa podal za koš Washingtona za 84:90. Kerr je takoj reagiral in tudi sam zahteval posvet na klopi.

Luka je prišel do 11. skoka, do trojnega dvojčka sta mu manjkali še dve podaji, Irving pa je razliko zmanjšal na -4. Ko je nato Dončić zabeležil svojo deveto asistenco, podal je čez večji del igrišča, je Daniel Gafford poskrbel za 90:92. Do konca rednega dela je bilo še pet minut.

Dallas je imel kasneje dve priložnosti za vodstvo, a je Washington zgrešil dva meta, po enkrat pa sta bila nenatančna tudi Irving in Dončić. Na drugi strani so sodniki ob blokadah gostov dvakrat dosodili, da je žoga že padala proti košu in tako priznali 'zadetka', prvi je bil zelo sporen. Warriors so po izenačenju pri 92. točki tako povedli z 98:92. Green je nato z blokado zaustavil Gafforda, pred zadnjo minuto pa je prednost domačih narastla na +8 po košu Greena.

Irving je ob Dončićevi podaji, ta je prišel do trojnega dvojčka, s trojko poskrbel za 95:100, a Dallasu znova ni uspelo zaustaviti Wigginsa. V napadu je po novi asistenci slovenskega zvezdnika trojko zadel še Washington, Mavericks so se približali na 98:102. Ostalo je le še 26 sekund.

Kleber je nato z blokado zaustavil Thompsona, Irving pa je na drugi strani izsilil prekršek, z dvema prostima metoma pa prepolovil razliko. Nato so si veliko napako privoščili sodniki. Ti niso opazili korakov Thompsona, so pa nad njim kasneje dosodili prekršek.

Namesto tega, da bi žoga pripadla gostom, je Klay s črte prostih metov poskrbel za 104:100. Dallas je imel na voljo še 10 sekund.

Po minuti odmora je Irving zgrešil težek poizkus za tri točke. Uspešen niz Dallasa se je končal.

Dončić je zbral 30 točk, 12 skokov in 11 asistenc. Po številu trojnih dvojčkov se je na večni lestvici na osmem mestu izenačil z Jamesom Hardenom, oba sta v svoji karieri doslej zbrala 76 takšnih učinkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice