Šport
29 ogledov

Mundial doma na kavču

David Beckham se je poškodoval v majici Milana. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Številni nogometaši najvišjega razreda in cene ne bodo igrali v Južnoafriški republiki, iz takšnih ali drugačnih razlogov. V spodnjem članku preberite, zakaj je/bo tako.

Dejstvo, da je nogomet ekipni šport, še toliko bolj prihaja do izraza, ko pogledamo na spisek renomiranih igralcev, ki bodo morali svetovno prvenstvo spremljati iz domačega naslonjača. Nekateri zvezdniki bodo imeli junija počitnice zato, ker si s svojimi reprezentancami v kvalifikacijah niso uspeli izboriti mesta med 31 državami udeleženkami, spet drugi so poškodovani, tretje pa so trenerji državnih izbranih vrst enostavno vrgli iz beležke, ker njihove karakteristike ne sovpadajo s konceptom moštva. 

Za poletni dopust Petra Čecha in Tomaša Rošickega je zaslužna tudi Kekova četa, ki je nastop na svetovnem prvenstvu posredno preprečila Češki, še bolj pa imajo slovenski fantje na "vesti" odsotnost Andreja Aršavina. Ta z rusko reprezentanco ni uspel preživeti Ljudskega vrta in mu posledično za junijsko nogometno dogajanje verjetno ni kaj dosti mar. Nemoč švedske reprezentance v dokaj zahtevni kvalifikacijski skupini 1 je nos dvignil privržencem Zlatana Ibrahimovića. Igralec je po neuvrstitvi na SP izrazil celo dvom, da bo sploh še kdaj oblekel dres z državnim grbom.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Iz območja bivše skupne države so se za tekmovalno udejstvovanje na črni celini morali pod nosom obrisati taki asi kot denimo Ivica Olić, Luka Modrić, Niko Kranjčar, Eduardo da Silva, Edin Džeko, Mirko Vučinić in Goran Pandev, prostora med svetovno elito pa s svojimi soigralci ni niti za Bolgara Dimitarja Berbatova ter Romuna Adriana Mutuja.

Sklepati gre, da bo neigranje Davida Bechama za precejšen odstotek zmanjšalo gledanost prvenstva pri nežnejšem spolu, saj angleški selektor superzvezdnika zaradi operacije ahilove tetive ni klical na zadnje reprezentančne zbore. Zdravstvene težave so na spisku Fabia Capella križec naredile tudi ob branilca Wesa Browna in vsem dobro znanega napadalca Michaela Owna, medtem ko bo Wayne Bridge prvenstvo izpustil zaradi slabega odnosa z Johnom Terryem. Branilci naslova Italijani doma puščajo Antonia Cassana, ki je z rezervacijo poroke med potekom prvenstva jasno dal vedeti, da ne računa na Lippijev vpoklic, in Alessandra Del Piera, ki ga počasi načenjajo leta.

Nadvse zanimivo bo videti, koga bo vključeval končni seznam brazilskega selektorja Carlosa Dunge. V njegove ideje na zelenici do nedavnega nista spadala niti Ronaldinho, niti Alexandre Pato (oba člana AC Milana), zgoditi bi se pa moral kar mali čudež, da bi za Afriko junija spakiral kovčke najboljši strelec svetovnih prvenstev Ronaldo. Nizozemska in Španija se v lov na svoj prvi naslov svetovnega prvaka tokrat podajata brez veteranov Ruuda van Nistelrooya oziroma Raula, s tem da pri aktualnih evropskih prvakih še zmeraj ne vedo točno, ali bosta poškodbe do prvega sodnikovega žvižga na mundialu zacelila njihova ključna nogometaša Fernando Torres in Xavi Hernandez.
Glede na to, da zgoraj omenjenih virtuozov okroglega usnja tokrat ne bo moč videti na odprti sceni, je svetovno prvenstvo idealna priložnost za spoznavanje novih junakov. Tudi Pele, Charlton, Eusebio, Maradona ter Cruyff so si nekje morali ustvariti današnji status legende in če kje obstaja poligon za rojevanje zvezd, je to prav gotovo svetovno prvenstvo v nogometu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.