Šport > Nogomet
2386 ogledov

Slovenski nogometaši za Euro potrebujejo vsaj osem točk

slovenska nogometna reprezentanca Profimedia Slovenci so v San Marinu zanesljivo zmagali.
Do konca kvalifikacij za evropsko prvenstvo bo Slovenija odigrala še štiri tekme.

Nogometaši Slovenije so po šestih kolih na vrhu kvalifikacijske skupine H. Na lestvici je precejšnja gneča, saj ima poleg izbrancev Matjaža Keka 13 točk na računu tudi Danska, medtem ko imata Finska in Kazahstan le eno manj. Severni Irci s tremi točkami so že odpisani, prav tako sila skromni San Marino.

Vse tri reprezentance, ki se za uvrstitev na Euro 2024 borijo s Slovenijo, bodo do konca kvalifikacij odigrale še eno srečanje s Sanmarinci, medtem ko so fantje s Triglavom na prsih že opravili obe obveznosti proti izbrani vrsti z Apeninskega polotoka. Skoraj gotovo je, da bodo Danci, Finci in Kazahstanci proti San Marinu osvojili po tri točke.

Slovenijo v oktobrskem terminu čakata obisk Finske v Stožicah in gostovanje v Belfastu, novembra pa gostovanje v Københavnu in domača tekma proti Kazahstanu. Iz omenjenih tekem mora Slovenija bržkone osvojiti devet ali vsaj osem točk za napredovanje, v primeru ugodnih razpletov ostalih obračunov bi morda lahko napredovala tudi s sedmimi točkami z zadnjih štirih tekem.

Najlažje delo za Fince

Domača zmaga proti Finski bi pomenila ogromno, saj bi imela Slovenija pred ekipo iz dežele tisočerih jezer pred zadnjimi tremi koli štiri točke prednosti. A pričakovati gre, da bi Finci kljub temu lahko ostali v igri, saj bodo po tekmi v Ljubljani gostili Kazahstance in Severne Irce ter gostovali pri San Marinu. Tudi v primeru poraza s Slovenijo bi torej Finska ob koncu kvalifikacij lahko zbrala 21 točk.

Težje delo bo imel Kazahstan. Slednji bo oktobra gostoval na Danskem in Finskem, nato se bo odpravil v San Marino in krenil še v Slovenijo. Tri težka gostovanja za fante iz Srednje Azije torej, ki bodo z gostovanj v Københavnu, Helsinkih in Ljubljani stežka odnesli več kot štiri točke. V primeru pričakovane zmage nad San Marinom bi torej na koncu lahko imeli 19 točk, v primeru dveh zmag na zahtevnih gostovanjih pa 21 točk.

Prvi favorit za napredovanje je Danska. Slednja bo oktobra gostila Kazahstan in gostovala v San Marinu, novembra bo pričakala Slovenijo in se odpravila v Belfast. Oktobra fantje iz Hamletove dežele upravičeno pričakujejo šest točk. Tudi v primeru zgolj dveh osvojenih točk na zadnjih dveh srečanjih proti Sloveniji doma in Severni Irski v gosteh bi Danci torej nabrali 21 točk.

Ključna že naslednja

Matjaž Kek | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdi se torej, da bo morala tudi Slovenija zbrati vsaj 21 točk, da bi osvojila eno od prvih dveh mest v skupini H. Na Danskem bodo Kekovi izbranci na papirju v podrejeni vlogi in v primeru poraza bi Slovenija lahko na koncu prišla maksimalno do 22-ih točk. V kolikor bi na preostalih treh tekmah proti Finski, Severni Irski ali Kazahstanu zabeležila le en remi, bi se ustavila pri 20-ih točkah.

V kolikor bi Slovenija remizirala proti Fincem, ki imajo zelo ugoden razpored, bi to najbrž že pomenilo velike težave. Fincem bi se, nasmihal končni izkupiček 22-ih točk, tudi v primeru še enega remija bi jih zbrali 20. Ker bi imeli s Slovenijo boljši medsebojni rezultat, bi se uvrstili pred fante s sončne strani Alp.

Tako kaže, da bo srečanje med Slovenijo in Finsko, ki bo na sporedu 14. oktobra, najpomembnejše za Slovenijo. Zmaga je skoraj nujno potrebna, da bi Slovenija naslednje leto igrala na evropskem prvenstvu. V primeru remija bi bili v boljšem položaju Finci, v primeru zmage gostov pa bi imeli Jan Oblak in soigralci zelo majhne možnosti za uvrstitev na turnir.

Posebno vlogo bodo igrali Severni Irci. Kar trikrat bodo igrali doma, na svojem kultnem stadionu Windsor Park, kjer so zelo neugoden tekmec. To aktualne kvalifikacije sicer ne potrjujejo, saj so v Belfastu tako Finci kot Kazahstanci slavili z 0:1, a Severni Irci gotovo niso naiven tekmec. Gostili bodo Slovenijo in v zadnjem kolu Dansko, vmes se bodo odpravili v Helsinke. Vsem ekipam so spososbni vzeti točko ali več, tako da lahko posredno odločijo potnike na Euro 2024.

Kvalifikacije za Euro 2024 (skupina H):

7. KOLO (14. oktober):
Slovenija - Finska
Danska - Kazahstan
Severna Irska - San Marino

8. KOLO (17. oktober):
Severna Irska - Slovenija
Finska - Kazahstan
San Marino - Danska

9. KOLO (17. november):
Danska - Slovenija
Finska - Severna Irska
Kazahstan - San Marino

10. KOLO (20. november):
Slovenija - Kazahstan
Severna Irska - Danska
San Marino - Finska

LESTVICA:
1. Slovenija 13
2. Danska 13.
3. Finska 12
4. Kazahstan 12
5. Severna Irska 3
6. San Marino 3

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 13:01 13.september 2023.

    To je teorija, praktično pa pomeni, da bo konec sanj že, če iz naslednjih dveh tekem ne prinesejo vsaj 4 točke! Torej, če bi proti Finski in Danski osvojili le 2 točki bi to pomenilo, da so odvisno od drugih ...prikaži več rezultatov teh dveh reprezentanc, pa če tudi potem osvojijo še vseh preostalih 6 točk.

Sorodne novice