Šport > Zimski športi
11227 ogledov

Sijajne napovedi iz Planice, dekletom se lahko smeji

Planica 2024, Tomaž Šušteršič Saša Despot
Planica si bo po besedah generalnega sekretarja organizacijskega odbora tekmovanja Tomaža Šušteršiča močno prizadevala, da bo dolina pod Poncami tradicionalno gostila tudi ženski finale svetovnega pokala. "Naša želja je letalnica, kar pa ni v naši pristojnosti," je dejal Šušteršič.

Generalni sekretar organizacijskega komiteja tekmovanj v Planici Tomaž Šušteršič je v pogovoru za STA potrdil, da je z letošnjim tekmovanjem zelo zadovoljen v vseh pogledih. Sam pa si želi, da bi stalnica Planice postal tudi ženski finale, po možnosti z nastopom deklet na letalnici.

"Res si želimo finale v obeh konkurencah. Naša želja je letalnica, kar pa ni v naši pristojnosti. Tudi format ostaja odprt, morda dve tekmi in kvalifikacije za ženske, morda v prvi fazi ena tekma. Letos smo imeli na ženski tekmi 5000 gledalcev, kar je velika številka," je povedal Šušteršič.

Planica 2024 Pogovori Šport Slovenija v kandidaturo za olimpijske igre

In še dodal, da je ne glede na prejšnje odločitve zanj zadnji rok za ženske polete vsaj svetovno prvenstvo 2028. "Takrat si želimo prirediti svetovno prvenstvo za moške in ženske," pravi vodja organizacije, bržkone pa bi to za dekleta že leto prej pomenilo vsaj generalko v Planici.

Tudi letošnja četrtkova ženska finalna tekma na manjši Bloudkovi napravi je bila dokaz, da bi bil najugodnejši scenarij finale na letalnici. Zaradi izvedbe na dveh napravah je bilo časovno okno med obema prireditvama dolgo več ur, zaradi česar so številni gledalci predčasno zapustili dolino pod Poncami.

Planica 2024, Peter Prevc Odzivi iz slo tabora Šport Hrgota: "Škoda, ker ni že oktobra napovedal slovesa!"

"S četrtkom smo zelo zadovoljni. Skupaj se je na moški tekmi zbralo preko 13.000 obiskovalcev, to je tudi tradicionalni dan otrok, teh pa je bilo 7000. Na večernih ženskih skokih smo spet imeli 5000 ljubiteljev tega športa," je sprva izpostavil Šušteršič.

Tudi sam pa se zaveda, da bi bili idealni povezani prireditvi, kar pa v praksi tokrat ni bilo uresničljivo. "Morali smo se premakniti z letalnice na skakalnico. Ob tem je obstajalo tveganje, da bi zaradi vremenskih ali drugih razmer kvalifikacijsko serijo na letalnici podaljševali. Zato smo iskali najprimernejši čas za televizijski prenos, ki pa je po izkušnjah z naših najpomembnejših trgov pred osrednjimi večernimi poročili."

Planica 2024, Noriaki Kasai Želi si ... Šport Neverjetno, kaj bo poizkusil legendarni Noriaki Kasai! Mu res lahko uspe?

Organizatorji sami bi tekmo najraje izvedli konec tedna. "To pa bi bilo težko izpeljati v smislu televizijskih prenosov in logistike na tekmi. V soboto in nedeljo imamo tukaj po 25.000 gledalcev, kar je prevelik zalogaj, če bi jih morali preseliti na manjšo napravo. Na koncu smo iskali konsenz med željami, možnostmi in zahtevami nosilcev medijskih pravic."

Planica 2024, Anže Lanišek Planica obnemela Šport Lanišek razkril pravi razlog za grozljiv padec in kako hude so poškodbe

Že brez dodatne ženske tekme pa je bila organizacija letošnje prireditve zahtevna. "Zadnji mesec in pol se temperature niso več spuščale pod ledišče in s pripravljenim snegom smo skušali opraviti, kar je možno. A tudi v teh razmerah nam je v Planici uspelo pripraviti vsaj delno zimsko kuliso za prireditev, ki je največja v Sloveniji. To si želimo tudi naprej, morda pa bi bilo lažje, če bi bila sezona teden ali dva krajša."

"Res hvala vsem, ki so sodelovali pri pripravi. Tega se Slovenci tukaj držimo 90 let, vse od 25. marca 1934, ko so bile tukaj prve mednarodne tekme. Planica je zibelka smučarskih skokov in zapuščino, ki smo jo prevzeli, skušamo ne le vzdrževati, ampak tudi še nadgraditi, da bo prireditev še bolj veličastna."

Stefan Kraft ZF Šport Kraft še vedno ne verjame: "Vedno sem trdil, da je to nemogoče"

Tudi letos je Planica dokazala, da je osrednji športni dogodek v državi, ki je vnovič privabil svet športa, politike, turizma in gospodarstva. Samo izvedbo pa je organizatorjem še bolj uspelo približati občinstvu.

"Treba se je prilagajati in poskrbeti, da je izkušnja gledalca čim boljša. Začne se že s prometnim tokom na poti v Planico, nato nadaljuje z vstopom na prizorišče in konča s počutjem tukaj. Mi ne skrbimo le za športno dogajanje, ampak vselej skušamo še izboljšati spremljevalni program." Ena od novosti letos je bil tudi spremenjen izhod iz skakalnice, s čimer so bili glavni akterji še bližje gledalcem.

Kot še pravi Šušteršič, moderni časi zahtevajo nove pristope. "Letos smo imeli tudi štiri poslovne konference in s tem Planica ni več le tekmovanje, ampak dogodek z veliko začetnico. Skušamo se odmakniti od klasičnega razumevanja tekmovanja in preseči okvire zgolj športnega dogodka, pa čeprav je tekmovanje v osnovi še vedno namenjeno športnikom in navijačem."

Planiški načrti za prihodnost pa ostajajo jasni. Ob klasičnem vsakoletnem finalu sezone svetovnega pokala smučarjev skakalcev bo Planica leta 2028 gostila SP v poletih, leta 2031 pa si tukaj vnovič želijo prirediti tudi svetovno prvenstvo nordijskih smučarjev.

Bratu v čast Šport Domen Prevc razkril skrito željo: "Ampak to bi bilo že kičasto" Stoch Prevc Eden največjih Šport Nekdanji rival o slovesu Petra Prevca: "Še dobro, eden manj ..." Planica 2024 Šok za Krafta Šport Za globus se ni izšlo, a Prevc se je poslovil v šampionskem slogu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.