Šport > Zimski športi
35607 ogledov

Smučarski skoki drvijo v katastrofo: "S tem nismo zadovoljni"

Print Screen
Padec norveškega skakalca Halvorja Egnerja Graneruda je znova zaostril razpravo o novih pravilih v smučarskih skokih.

Najboljši skakalec pretekle zime Halvor Egner Granerud je opozoril, da nova pravila, ki bodo v praksi zaživela v sezoni 2023/2024, ogrožajo varnost skakalcev. Pri tem je še posebej izpostavil velikost skakalnih dresov, ki se po novem ne bodo več merili ročno, temveč s pomočjo laserskega skenerja. 

S tem želi Mednarodna smučarska zveza (Fis) izenačiti pogoje za vse tekmovalce, potem ko so se okrepila namigovanja, da nekateri skakalci spretno izigravajo pravila glede velikosti dresov in si s tem zagotavljajo nedovoljeno aerodinamično prednost.

jane ahonen Zarota Šport Hude obtožbe skakalne legende: "Fis ne kaznuje najboljših"

Napovedane spremembe pa so že terjale visok davek v norveškem Lillehammerju, kjer se je v krstnem nastopu z novim pravilom prilagojeno skakalno opremo poškodoval lanski zmagovalec svetovnega pokala Halvor Egner Granerud.

Norvežan je po padcu na manjši napravi skakalnega kompleksa Lysgardsbakken celo izgubil zavest, a na srečo ni utrpel hujših poškodb. Vseeno si bo še kakšen teden ali dva pri hoji moral pomagati z berglami.

Granerud Nesreča Šport Drama v Lillehammerju: najboljši skakalec na svetu grdo padel na treningu

"Srečo sem imel, da sem dobil samo udarce in da nisem zlomil nobene kosti. Vse se je zgodilo zelo hitro," je za norveške medije povedal Granerud, ki se spomni dogajanja na mizi in v zraku, ne pa tudi drsenja po doskočišču.

"Dolgi skoki so postali nevarnejši. Za enako daljavo kot doslej je potrebne več hitrosti, višja krivulja skoka in trši pristanek. S tem nisem preveč zadovoljen. Želim si, da bi bili smučarski skoki kar se da varni," je dodal norveški as. 

"Spet se moram po malem naučiti skakati. Z enakim načinom skakanja, kot sem to počel lani, moji skoki v prihodnji sezoni zagotovo ne bodo najboljši," je prepričan Granerud.

Halvor Egner Granerud | Avtor: Profimedia Profimedia

Pomislekom varovanca je pritrdil tudi trener norveške reprezentance Alexander Stöckl, ki je poudaril, da kombinacija novih pravil nekaterim skakalcem predstavlja velike težave.

Poleg dresov je problematično še pravilo o zmanjšanju zagozd s petih na tri centimetre, kar je nelogično, saj so večje zagozde stabilnejše od manjših.

Poleg uvedbe laserskega skenerja nova pravila predvidevajo še obvezno uporabo varovalne vrvice in t.i. zavor na smučeh, s čimer želijo pristojni zmanjšati tveganje za poškodbe. Nekaj sprememb se nanaša tudi na oblikovanje trajnostne strategije, varovanje okolja in znižanje kvot.

Peter Prevc FIS Šport Zaradi padca Petra Prevca spremembe v smučarskih skokih Prepoved Šport Fis sprejel pomembno odločitev za varnost športnikov in okolja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:29 11.junij 2023.

    Kdor ne zna naj ne skače,raje naj oblečejo airbage

  • Avatar Boris Hribljan
    boris42 13:36 10.junij 2023.

    Dajte no mir! A sedaj so pa dresi krivi in novo merjenje dresov, če kdo zamoči skok!? Nauči se skakati v vseh pogojih potem boš pravi šampion!

  • norigolobizem 13:32 10.junij 2023.

    ajde ne jokat zdej ..smučke u kot pa bo mir