Svet
2882 ogledov

Andrej Plenković: Politika izsiljevanja ne pelje nikamor

Andrej Plenković EPA
Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji seji hrvaške vlade pozval Slovenijo, naj opusti politiko izsiljevanja ...

"Slovenijo pozivam, naj opusti takšno politiko izsiljevanja, ki ne pelje nikamor, kar se je bilo mogoče prepričati pred nekaj leti," na seji vlade hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković ni mogel mimo včerajšnje slovenske poteze, ki je na rednem zasedanju veleposlanikov članic pri EU dala vedeti, da bo blokirala vstop Hrvaške v OECD. Ob tem pa je Plenković dodal, da bi bilo za obe državi dobro, če bi bili obe članici OECD, ter izrazil prepričanje, da bosta državi uredili tudi to vprašanje v dialogu.

Pred tem je Plenković še pokomentiral "majhne napetosti" s Slovenijo, ki so se pojavile na Strateškem forumu na Bledu, a je ponovil, da Hrvaška nasprotuje izvajanju arbitražne sodbe v skladu z jasno odločitvijo hrvaškega parlamenta o izstopu iz arbitražnega postopka. Pripravljeni pa naj bi bili na bilateralne pogovore.

Ali obisk sploh bo?

Slovenija in Hrvaška naj bi se po besedah Andreja Plenkovića usklajevale glede najboljšega datuma za obisk slovenskega premierja Mira Cerarja Zagrebu, ker je "edino v dialogu možno reševati odprta vprašanja in gojiti dobrososedske odnose s Slovenijo".
 
Slovenska politika med tem sicer vse bolj nakazuje dvom o smiselnosti sestanka, ki ga označujejo za že "videno potezo Hrvaške", kjer želijo le razpravljati o svojih točkah, slovenske predloge pa ignorirajo. Zunanji minister Karl Erjavec je tako nedavno navedel, da meni, da če Hrvaška ne bo spremenila stališča, tudi srečanje predsednikov vlad ne bo imelo nobenega smisla.
 
O včerajšnji potezi in nadaljnjih ukrepih bo slovenski vrh razpravljal še danes. Erjavec je tako včeraj povedal, da upa, da bo slovenski "politični vrh na četrtkovem sestanku podprl današnjo rešitev, da se Hrvaško drži zunaj OECD, dokler ne bo spoštovala mednarodnega prava".
Komentarjev 22
  • ode 20:01 07.september 2017.

    Dva rvata četri tata. Naši nesposobni politiki še vedno niso dojeli, da dogovarjanje z rvati ne pelje nikamor.

  • maresem 19:46 07.september 2017.

    Prekleta gamat ustaška.... kaj so pa oni do sedaj počeli.... nategovali nas na vsakem koraku, mi pa naivni, kot vedno, oz. naši nesposobni politiki.

  • Avatar Leon
    Leon 19:41 07.september 2017.

    Politika izsiljevanja ne pelje nikamor..............končno je Plenkovič to spoznal ! Erjavcu pa vsaka čast ,da je dvignil glas , saj je Cerar predolgo čakal na svoje spletične !