Svet
8753 ogledov

Video: To je implozija, ki se je zgodila nesrečni podmornici Titan

OceanGate podmornica Titan Profimedia
Implozija je tako nenadna, da človek ničesar ne občuti.

Po napetem iskanju izginule podmornice Titan je včeraj obalna straža sporočila, da je peterica ljudi umrla v "katastrofalni imploziji", s čimer je umrlo zadnje upanje, da bi pet potnikov lahko rešili. 

Čeprav za zdaj vzrok implozije še ni znan, strokovnjaki trdijo, da je za tovrstno katastrofo dovolj že majhna oslabitev zunanjega trupa podmornice. Z večjo globino se namreč poveča tudi pritisk. Tlak se na vsakih deset metrov globine poveča za približno eno atmosfero, kar je 101.325 Pa. Po ocenah strokovnjakov je bila podmornica v času implozije na globini približno treh kilometrov, kar pomeni, da je bil pritisk v tistem trenutku približno tristokrat višji od tistega na površju, poroča hrvaški portal Jutranji.hr.

Implozija je nasprotje eksplozije, gre za nenadna kompresijo, ki se pojavi kot posledica delovanja zunanjega tlaka. Zunanji tlak namreč presega notranji tlak. V spodnjem posnetku si lahko ogledate, kaj se zgodi ob imploziji. V tem primeru so sicer iz sonde izčrpavali zrak in tako ustvarili razliko v tlaku. 

"Implozija se zgodi kot bi mignil. Človek je niti ne čuti."

Nekdanji mornariški operater podmornice, Mark Barry, pravi, da je do implozije prišlo nenadoma. "Voda je veliko težja od zraka. Implozija se zgodi, kot bi mignil. Na srečo je človek niti ne občuti, saj se to na takšni globini zgodi izjemno hitro," je na kratko razložil Barry.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:55 25.junij 2023.

    Ne razumem,zakaj so počakali na nesrečo,šele potem so našli razbitine,smrdi do neba

  • Brane Kacjan 19:52 23.junij 2023.

    V video posnetku so delali vakum, izčrpavanje zraka iz sonde, da so ustvarili razliko v tlaku. Drugače je globinski zunanji pritisk na podmornico, ki je bil ogromen 378 barov, proti notranjemu podmornice, ki je popustil. Izven podmornice se itak ne ...prikaži več morejo potapljati na taki globini. Lahko bi gledali z globinskimi roboti, ne pa s podmornico. Tlak pod gladino morja, se vsakih 10 m poveča za en bar. (Povprečni tlak v avto-gumah =2,2 bara.) Na globini 100 m, je tlak 10 barov! 3.784 m=tlak 378 barov.

  • radovednica 15:38 23.junij 2023.

    No, tale video pa res prikazuje kot "počasni posnetek implozije". Če se je zgodilo približno tako, pač niso bili mrtvi v delčku sekunde. Sicer pa, nobene škode za razne Sulemane in druge bogatune, ki ne vejo kaj bi počeli in ...prikaži več kam dali nezasluženo posest denarja. Čim več takih.