Svet
39150 ogledov

Ta iskalna akcija je bila farsa iz nočne more

podmornica Titan OceanGate Profimedia
Če naenkrat odpovedjo elektronika, komunikacijski sistem in transponder, potem druge možnosti kot katastrofa ni, meni režiser Titanika James Cameron. Pravi, da mu je bilo ob tem zavedanju težko gledati reševalno akcijo.

James Cameron, režiser slavnega filma Titanik, je za spletni portal BBC dejal, da ga je novica o pogrešani podmornici močno pretresla. Cameron je v svojem življenju opravil že 33 potopov do razbitin Titanika. Dejal je še, da je bil v nedeljo na ladji, za pogrešano podmornico pa ni slišal vse do ponedeljka. Ko je izvedel, da je podmornica izgubila tako navigacijo kot komunikacijo hkrati in še transponder, je bil prepričan, da je prišlo do katastrofalnega dogodka. 

"Čutil sem, kaj se je zgodilo. Če so podmornici sočasno odpovedali elektronika, komunikacijski sistem in sledilni transponder, to pomeni, da podmornice ni več," je zatrdil. "Komunikacija in navigacija sta bili izgubljeni in takoj sem rekel, da ne moreta biti izgubljeni obe hkrati brez ekstremno katastrofalnega dogodka. Prva stvar, ki mi je padla na misel, je bila implozija."

Predstavnik ameriške mornarice je v četrtek povedal, da je mornarica kmalu po tem, ko je Titan izgubil stik s površjem, zaznala "akustično anomalijo, ki je skladna z implozijo". Dotične informacije so bile posredovane ameriški obalni straži, ki jih je uporabila za zoženje območja iskanja.

V luči novih podatkov, je Cameron pretekli teden označil za "šarado iz dolge nočne more, kjer ljudje tekajo naokoli in govorijo o pokanju, kisiku in vseh drugih stvareh". Sam je bil sicer prepričan, da se podmornica nahaja točno tam, kjer je bila zadnje opažena, kar se je izkazalo za resnico. Reševalci so namreč v četrtek v globino poslali daljinsko vodeno podvodno vozilo in podmornico "našli v nekaj urah, verjetno v minutah."

Turistični potopi izjemno nevarni

Camerom je obenem eden izmed mnogih ljudi, ki opozarjajo na nevarnost tovrstnih turističnih potopov. Na OceanGate so tako že naslovili pismo, kjer so zatrdili, da se podajajo na pot v katastrofo. Ob turistične potope se je obregnilo tudi Društvo za pomorsko tehnologijo (MTS), kjer so dejali, da lahko tovrstni eksperimentalni pristop, ki ga je sprejel OceanGate povzroči negativne rezultate.

Med drugim sodni dokumenti dokazujejo, da je nekdanji uslužbenec družbe OceanGate leta 2018 že opozoril na morebitne varnostne težave s plovilom. Tiskovni predstavnik družbe pomislekov ni želel komentirati.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar Zoran
    StarMačk 19:52 24.junij 2023.

    Verjetno je to je bila najdražje plačana evtanazija v zgodovini človeštva!?

  • bobubob 17:41 24.junij 2023.

    Kaj pa danes NI farsa? Mantrali so o tisočih kvadratnih kilometrih, ki da jih morajo preiskati, čeprav je bila spremljevalna ladja praktično nad podmornico, vse skupaj pa nad natančno znano lokacijo ostankov Titanika. Plebs res verjame prav vse, kar dandanes ...prikaži večs ti prepisovalci, ki bi radi bili novinarji pa o tem opravilu pojma nimajo, prepišejo iz centralne baze enoumja. Plebs se je priključil na umetno pamet svojih 'telefonov', svojo lastno pa je zavrgel. 'Cepiva' za odgovorne je še dovolj..

  • Dragonja 07:10 24.junij 2023.

    Škoda,da niso skupaj šli na Titana :Zelenski,Putin,Biden in Van Der L.Za selfije bi vzeli zraven pa BP .