Svet
4831 ogledov

Prešteli pogorele hiše in avtomobile

Požar v Korešnici
1/4
Miranda Cikotic (PIXSELL)
V požarih v Dalmaciji po prvih ocenah za 5,6 milijona evrov škode. Pri tem gozdovi niso upoštevani.

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je obiskal opustošena področja in objavil prvo oceno škode, ki naj bi znašala 5,6 milijona evrov.

Prva poročila splitsko-dalmatinske policijske uprave kaže, da so popolnoma zgorele tri naseljene hiše, delno pa kar 33. Popolnoma je zgorelo tudi 13 nenaseljenih hiš, ena delno, zgorelo je 18 osebnih avtomobilov, štirje delno, v celoti so zgorela štiri tovorna vozila, eno pa delno, zgorelo je 11 oljčnih nasadov …

Split požar Video Svet Katastrofalne posledice požara v Splitu iz zraka

Zagorelo je v mestu Tugare na južnem pobočju hriba Krčnik ob lokalni cesti Tugare - Sitno Dolje. Vzrok požara je bil odprt žar ali plamen. Kdo je povzročitelj, naj bi pokazala kriminalistična preiskava, poroča index.hr.

Žrnovnica: Požar vse bližje Splitu | Avtor: Ivo Cagalj/PIXSELL Ivo Cagalj/PIXSELL

Večina požarov izbruhnila v iste pol ure

"Ko smo analizirali 14 požarov v zadnjih desetih dnevih, smo ugotovili, da se jih je deset začelo med pol eno in eno zjutraj. Na podlagi teh rezultatov so mesta in občine organizirale 24-urno dežurstvo. Podtaknjenega požara se ne da preprečiti, lahko pa se ga pravočasno opazi in hitro reagiram," je prepričan Boban. 

V prvi polovici leta je zaradi vremena trikrat več požarov kot v celotnem lanskem letu. V Splitu je od začetka leta do danes padlo le 66 odstotkov običajne količine padavin, ta mesec skoraj nič. Burja je pihala s 120 kilometri na uro, na dan požara v Splitu 72 kilometrov na uro.

Katastrofalne posledice še prihajajo?

A Dalmaciji naj bi zaradi požara grozile poplave in erozija tal. Prvi obilnejši dež po takem požaru, ki uniči vegetacijo, običajno prinese hudourniške poplave. Obilnejši dež pričakujejo že v torek.  

Pogorišče v kraju Žrnovnica, Split Split v plamenih Svet Split ubranili, ostre kritike javnosti glede prepočasnega ukrepanja

O vsem, kar se je očitalo lokalnim oblastem, pa je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban dejal, da tudi v popolnih okoliščinah požar ne bi bil manjši niti ga ne bi mogli preprečiti in da so lahko le srečni, da ni še hujše škode. "Poglejte, kaj se letos dogaja drugje v Sredozemlju, takšni požari se tam gasijo po sedem do deset dni, škode pa so nekajkrat večje," je dejal.

Skoraj neverjetno Avto Hrvati tudi s fički nad ognjene zublje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • partizanka 21:15 22.julij 2017.

    Ludviku je vroče pa je mal žleht

  • Ludvik Miholic 18:23 22.julij 2017.

    gori-gori ustaska drzava in vsako leto bo se hujse dokler neizginejo ustasi iz evrope

Sorodne novice