Slovenija
18 ogledov

Turk: Vprašaj za šolsko malico

prehrana Anže Petkovšek
Vlada tretjič o posledicah referenduma na proračun. Turk: Visoko šolstvo in znanost bosta ostala brez 40 milijonov evrov, ne bo pa tudi dodatnih sredstev za šolsko prehrano.

Vlada nadaljuje s pošiljanjem sporočil o konkretnih posledicah, ki jih bo imela neuveljavitev zakona o izvrševanju proračuna po posameznih resorjih. Kot tretje se je oglasilo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ), ki ga vodi Žiga Turk.

"Zaradi sindikalne referendumske zahteve ne bo z amandmajem predvidenih dodatnih 23,7 milijona evrov sredstev za šolsko prehrano v celi izobraževalni vertikali," so zapisali v današnji izjavi za javnost. To po navedbah ministrstva pomeni, da ne bo mogoče odpraviti težav s šolsko prehrano, ki so se pojavile z uveljavitvijo cenzusov Svetlikovega zakona in s spremembami, ki jih je prinesel ZUJF.

Brez denarja športne organizacije

Brez denarja bodo ostale tudi športne organizacije, saj ta društva niso upravičena do financiranja po dvanajstinah, prišlo pa naj bi tudi do zastoja dejavnosti nekaterih umetniških in kulturnih javnih zavodov.

Manj za visoko šolstvo

V visokem šolstvu in znanosti bodo po navedbah ministrstva ostali brez 42 milijonov evrov sredstev. Spomnimo, amandmaji k proračunu znanosti in visokega šolstva, ki so jih sprejeli pred dvema tednoma, naj bi visokemu šolstvu prinesli dodatnih 16 milijonov evrov.

Iz urada vlade za komuniciranje so v soboto sporočili, da bodo javnost v prihodnjih dneh obveščali o konkretnih posledicah neuveljavitve zakona po posameznih resorjih.

Do sedaj so posledice po posameznih resorjih napovedala tri ministrstva:

1. Černač: Vozovnice bodo dražje
2. Žerjav: Zavestna odpoved 500 milijonom evrov
3. Turk: Vprašaj za šolsko malico

Spomnimo: Predstavniki reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so minuli teden v državni zbor vložili zbrane podpise za začetek postopkov za referendum o proračunu.

 

 

Komentarjev 10
  • tomazz 15:05 17.december 2012.

    Sem dolgo upal in se veselil, da bom pristal na zavodu. Misija nemogoče. Še Chuck Norissu ne vem, če bi uspelo. Sem samo ena stopedesettisočinka javne uprave ...

  • Milan Samide 14:19 17.december 2012.

    ČE BI POLITIKI IN javni uslužbenci na odgovornih položajih spoštovali ustavoRS ne bi bili tako zadolženi, pa še za denar se ne ve kam je izpuhtel26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila ...prikaži večla škode, ki mu jo v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.Če bi se politiki in vodilni izvajalci javnih pooblastil zavedali tega člena URS, SI .Država in (njene institucije , izvoljeni poslanci) bi pregnala lopove in od njih zahtevala povračilo škode, ki so jo naredili državi in državljanom. Denar bi dobila od tistih, ki so jo okradli. O tem govori ta 26. člen URS. SEDAJ PA SE SKLICUJEJO NA USTAVO.

  • Zoran Jovanovic 14:00 17.december 2012.

    ah dejte no štrukelj zdej že pretirava. ne rečem, da je treba šparat na otrocih a on bi kr vse bi dal na referendum. ko pa bo naš proračun vzela EU pod drobnogled komu bo pa potem "sral". uni ne ...prikaži več bodo vprašali ali se strinjajo ali ne. tako ali tako je javna uprava največja pijavka proračuna. pol javne uprave bi blo treba dat na zavod.